Рішення
від 22.11.2022 по справі 569/10563/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/10563/22

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2022 року

Рівненський міський суд Рівненської області

в особі головуючої судді Панас О.В.

при секретарі судового засідання Алексейчук Ю.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівному у спрощеному позовному провадженні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатзахідтранс» про визнання протиправними дій, зобов`язання виплатити розрахункові кошти,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до Рівненського міського суду з позовом, в якому просить визнати протиправними дії (бездіяльність) відповідача щодо невиплати йому у день звільнення належних розрахункових коштів в сумі 19519,34 грн,, зобов`язати відповідача виплатити належні йому на день звільнення розрахункові кошти в сумі 19519,34 грн., зобов`язати відповідача виплатити середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

В обґрунтування заявлених позовних вимог покликається на те, що він працював стропольником 3 розряду бази виробничо-технічного обслуговування і комплектації обладнання ТОВ «Прикарпатзахідтранс». Наказом відповідача від 27.09.2021 року № 520-3В звільнений з посади за скороченням штату працівників згідно з ч.1 ст.40 КЗпП України. При звільненні остаточний розрахунок з ним не проведений, належні при звільненні кошти йому не виплачені. Разом з наказом про припинення трудового договору відповідачем надано письмове повідомлення про нараховані суми та наявність боргу в сумі 19519,34 грн. В день звільнення працював на роботі, а тому вимога про розрахунок відповідачу не пред`являлась. Спір щодо розміру нарахованих відповідачем сум відсутній. Закон покладає на ТОВ «Прикарпатзахідтранс» обов`язок провести з ним у разі його звільнення повний розрахунок, виплативши всі суми, що йому належать. У разі невиконання такого обов`язку настає передбачена ст.117 КЗпП України відповідальність.

Позивач у позовній заяві просить справу розглянути за наявними у ній матеріалами.

Представник відповідача в судове засідання повторно не з`явився, причини неявки суду не повідомив, відзиву на позовну заяву не подав. Про місце, дату та час розгляду справи повідомлений своєчасно та належним чином за адресою місцезнаходження ТОВ «Прикатпатзахідтранс», зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України. Інформація про зміну місцезнаходження відповідача у справі відсутня.

Відповідно до ч.4 ст.223 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Ухвалою від 1 серпня 2022 року позовну заяву залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви. У встановлений судом строк недоліки позовної заяви позивач усунув. Позивач просить стягнути 19519,34 грн. розрахункових коштів (без урахуванням сум, які підлягають утриманню)

Ухвалою від 15 серпня 2022 року позовну заяву ОСОБА_1 суд прийняв до розгляду та відкрив спрощене позовне провадження у справі з проведенням судового засідання з повідомленням (викликом) сторін.

Суд, дослідивши представлені у справі письмові докази, та оцінивши їх у сукупності, дійшов таких висновків.

Суд встановив, що з 10.11.2020 року позивач працював стропольником 3 розряду бази виробничо-технічного обслуговування і комплетації обладнання в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Прикарпатзахідтранс»), про що свідчать записи трудової книжки ОСОБА_1 .

З 13 жовтня 2021 року ОСОБА_1 звільнений за скороченням штату працівників згідно з п.1 ст.40 КЗпП України, що підтверджується копією наказу № 520-3В про припинення трудового договору (контракту) від 27.09.2021 року.

Відповідно до розрахункового листка позивачу нараховано 7436,87 грн. вихідної допомоги при звільненні, 1776,06 грн. оплати погодинного простою (не з вини працівника), 5497,36 грн. компенсації за невикористані дні відпустки та 7677,56 грн. заборгованості по заробітній платі.

Борг відповідача з урахуванням сум, які підлягають утриманню, становить 22387,85 грн. Станом на 22 листопада 2022 року у суду відсутні докази проведення повного розрахунку з позивачем.

Згідно ст.43 Конституції України право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до ч.1 ст.115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

За нормами ст.116 КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, які належать працівникові від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Відповідно до абз.5 п.6 Постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» № 13 від 24.12.1999р., задовольнячи вимоги про оплату праці, суд має навести в рішенні розрахунки, з яких він виходив при визначенні сум, що підлягають стягненню. Оскільки справляння і сплата прибуткового податку з громадян є відповідно обов`язком роботодавця та працівника, суд визначає зазначену суму без утримання цього податку й інших обов`язкових платежів, про що зазначає в резолютивній частині рішення.

Позивач в день звільнення перебував на роботі, про що свідчить копія наказу № 520-3В про припинення трудового договору, виданого ОСОБА_1 та підписаного ним 13 жовтня 2021 року.

В день звільнення розрахунку з позивачем проведено не було. Доказів на спростування вказаної обставин суду не надано.

Згідно із ч.2 ст.233 КЗпП у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Враховуючи, що відповідач не надав суду жодного доказу на спростування твердження позивача про наявну заборгованість по виплаті заробітної плати, вихідної допомоги та компенсації за невикористані дні відпустки чи доказів про розмір такої заборгованості, позовну вимогу про стягнення розрахункових коштів в сумі 19519,34 грн. (без урахування сум, які підлягають утриманню, та які відповідно до довідки становлять 2868,51 грн.) належить задовольнити.

За правилами ст.141 ЦПК України підлягає стягненню з відповідача на користь держави судовий збір, від сплати якого позивач звільнений.

На підставі наведеного та керуючись ст.10, 12, 89, 141, 263-265, 273, 280-282, 353, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатзахідтранс» про визнання протиправними дій, зобов`язання виплатити розрахункові кошти - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатзахідтранс» на користь ОСОБА_1 розрахункові кошти в сумі 19519 (дев`ятнадцять тисяч п`ятсот дев`ятнадцять) грн. 34 коп. без урахування сум, які підлягають утриманню.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Прикарпатзахідтранс» в дохід держави 992,40 грн судового збору.

Апеляційна скаргана рішеннясуду можебути подана протягомтридцяти днівз дня складенняповного судовогорішення безпосередньодо Рівненського апеляційного судуабо через Рівненський міськийсуд. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом , що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 . Відповідач - ТОВ «Прикарпатзахідтранс», місцезнаходження: 33028, м.Рівне, вул.Котляревського, 18; код ЄДРПОУ 13990932. Повне судове рішення складене 28.11.2022.

Суддя О.В.Панас

Дата ухвалення рішення22.11.2022
Оприлюднено02.12.2022
Номер документу107588344
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправними дій, зобов`язання виплатити розрахункові кошти

Судовий реєстр по справі —569/10563/22

Рішення від 22.11.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

Ухвала від 14.08.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Панас О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні