Рішення
від 28.11.2022 по справі 229/832/22
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 229/832/22

Провадження № 2/229/583/2022

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 листопада 2022 р. м.Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Панової Т.Л.

за участю секретаря судового

засідання Чорної Є.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Дружківка цивільну справу за позовом обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за постачання теплової енергії,

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до суду з зазначеним позовом до відповідачів, в якому просить стягнути солідарно заборгованість по оплаті за опалення в сумі 42475,79 грн за період з 01.10.2012 року по 31.12.2021 року, інфляційні збитки в сумі 4022,90 грн, 3% річних в сумі 108,38 грн, та судові витрати в сумі 2481,00 грн.

Обгрунтовує вимоги тим, що відповідачі мешкають в квартирі АДРЕСА_1 . користуються послугами з теплопостачання, але їх систематично не сплачують, у зв"язку з чим за період з 01.10.2012 року по 31.12.2021 року виникла заборгованість в сумі 42475,79 грн.

Ухвалою суду від 04 жовтня 2022 року відкрито провадження у даній справі. Визначено розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін. Призначено судове засідання.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, на позовних вимогах наполягає, не заперечує проти винесення заочного рішення.

Відповідачі в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи були повідомлені. Із заявою про розгляд справи у їх відсутність та з повідомленням причин неявки до суду не звертались. Відзив на позовну заяву до суду не надали.

Приймаючи до уваги думку представника позивача, який не заперечував проти заочного вирішення справи, суд ухвалив рішення про заочний розгляд справи відповідно до положень ст.ст. 280-283 ЦПК України, на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов"язків, передбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов"язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. (ст. 12 ЦПК УКраїни)

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Збирання доказів у цивільних справах не є обов"язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. (ст.13 ЦПК України)

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обгрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. (ст. 76 ЦПК України)

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. (ст. 80 ЦПК України)

Судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 _1 проживають за адресою: АДРЕСА_1 .

Будинок АДРЕСА_2 підключений до централізованого опалення.

Отже відповідачі є споживачами послуг ОКП "Донецьктеплокомуненерго" .

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.

Відповідно до ч.ч. 2-4 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем.

Виконавцем послуг з централізованого опалення та послуг з централізованого постачання гарячої води для об`єктів усіх форм власності є суб`єкт господарювання з постачання теплової енергії (теплопостачальна організація).

Відносини між учасниками правовідносин в сфері надання житлово-комунальних послуг, зокрема, в частині надання послуг з центрального опалення врегульовано нормами Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та положеннями Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою КМУ від 21.07.2005 № 630.

Відповідно до п.11 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодних та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (далі - Правила) у разі встановлення будинкових засобів обліку води у багатоквартирному будинку, де окремі квартири обладнані квартирними засобами обліку, споживач, який не має квартирних засобів обліку, оплачує послуги згідно з показаннями будинкових засобів обліку, не враховуючи витрати води виконавця, юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які є власниками або орендарями приміщень у цьому будинку, та сумарних витрат води за показаннями усіх квартирних засобів обліку. Різниця розподіляється між споживачами, які не мають квартирних засобів обліку, пропорційно кількості мешканців квартири в разі відсутності витоків із загально будинкової мережі, що підтверджується актом обстеження, який складається виконавцем у присутності не менш як двох мешканців будинку.

Відповідно до п.18 Правил, розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги вноситься не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший строк.

Згідно із п. 21 Правил, у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії плата за надані послуги справляється згідно з установленими нормативами (нормами) споживання, з централізованого опалення - з розрахунку за 1 кв. метр (куб. метр) опалювальної площі (об`єму) квартири (будинку садибного типу) та додатково за перевищення розрахункової потужності приладів опалення (радіаторів) згідно з законодавством.

Згідно із п. 30 Правил, споживач зобов`язаний: 1) оплачувати послуги в установлені договором строки; 2) забезпечувати доступ до мережі, арматури, квартирних засобів обліку, розподільчих систем представника виконавця за наявності в нього відповідного посвідчення: для ліквідації аварій - цілодобово; для встановлення і заміни санітарно-технічного та інженерного обладнання, проведення технічного і профілактичного огляду, зняття контрольних показників квартирних засобів обліку - згідно з умовами договору; 3) дотримуватися вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг; 4) забезпечувати цілісність квартирних засобів обліку та не втручатися в їх роботу; 5) у разі несвоєчасного внесення плати за послуги сплачувати пеню у встановлених законом та договором розмірі; 6) виконувати інші обов`язки відповідно до законодавства..

Згідно із п. 5) ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно із ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно із ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 ЦК України, зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору, вимог кодексу, актів законодавства, а при відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як вбачається з особистого рахунку № НОМЕР_1 , в якому зазначена відповідальна особа ОСОБА_2 та закріпленого за квартирою по АДРЕСА_1 , відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають заборгованість за отримані послуги з постачання теплової енергії на опалення, яка утворилась за період з 01.10.2012 року по 31.12.2021 року, в сумі 42475,79 грн.

Відповідно до положення ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від суми.

Відповідно до положень ст. 543 ЦК України у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов`язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників. Солідарні боржники залишаються зобов`язаними доти, доки їхній обов`язок не буде виконаний у повному обсязі. Виконання солідарного обов`язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов`язок решти солідарних боржників перед кредитором.

З огляду на приписи ст. 64, ст. 160 ЖК України члени сім`ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов`язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім`ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов`язаннями, що випливають із зазначеного договору. До членів сім`ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім`ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство. Якщо особи, зазначені в частині другій цієї статті, перестали бути членами сім`ї наймача, але продовжують проживати в займаному жилому приміщенні, вони мають такі ж права і обов`язки, як наймач та члени його сім`ї.

Суд визнає правильним надані позивачем розрахунки заборгованості за спожиті послуги з опалення за особовим рахунком № НОМЕР_1 за період з 01.10.2012 року по 31.12.2021 року включно, та 3 % річних та інфляційних втрат, які відповідають встановленим законодавством порядку і тарифам.

Проаналізувавши встановлені по справі конкретні обставини, оцінивши надані сторонами в силу вимог ст. 81 ЦПК України докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що з вини відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 порушено виконання зобов`язань з оплати використаних послуг з опалення, внаслідок чого за період з 01.10.2012 року по 31.12.2021 року включно, виникла заборгованість в сумі 42475,79 грн, яка підлягає стягненню солідарно з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у повному обсязі. Окрім того, з відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 слід стягнути 3 % річних у сумі 108,38 грн. та втрати від інфляційних процесів у сумі 4022,90 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при зверненні до суду із зазначеним позовом було сплачено 2481,00 грн. судового збору, сума якого підлягає відшкодуванню за рахунок відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 по 1240,50грн з кожного.

Керуючись ст.ст. 2,4,5,10-13,76-81,89,141, 263-265,268,273,280-282 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

позовні вимоги обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго", яке знаходиться за адресою м. Краматорськ, провул. Земляний, 2, до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які проживають за адресою АДРЕСА_1 , про стягнення заборгованості за постачання теплової енергії задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , та ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , на користь обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго", ЄДРПОУ 03337119, заборгованість в загальній сумі 46607 (сорок шість тисячі шістсот сім) грн. 02 коп., в тому числі заборгованість за постачання теплової енергії за період з 01.10.2012 року по 31.12.2021 року включно, у розмірі 42475 (сорок дві тисяч чотириста сімдесят п`ять) грн. 79 коп. інфляційні витрати в сумі 4022 (чотири тисячі двадцять дві) грн. 90 коп, 3% річних в сумі 108 (сто вісім) грн. 38 коп., на р/р НОМЕР_4 Публічне Акціонерне Товариство «ПУМБ», МФО 334851, ЄДРПОУ 26221744.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , та ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , на користь обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго" судові витрати в сумі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. по 1240 (одна тисяча двісті сорок)грн 50 коп з кожної, на р/р НОМЕР_5 у КФ "Приватбанк", ОКПО 0554085.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача про перегляд заочного рішення, яка може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

На рішення суду позивачем може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду через Дружківський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Суддя: Т.Л.Панова

Дата ухвалення рішення28.11.2022
Оприлюднено02.12.2022
Номер документу107601422
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за постачання теплової енергії

Судовий реєстр по справі —229/832/22

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Рішення від 28.11.2022

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 04.10.2022

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні