Ухвала
від 30.11.2022 по справі 442/6947/22
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 442/6947/22

Провадження № 1-кс/442/1755/2022

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 листопада 2022 року

Слідчий суддя Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання ОСОБА_3 про скасування арешту майна,-

в с т а н о в и в :

23 листопада 2022 року до Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області надійшло клопотання ОСОБА_3 про скасування арешту майна, згідно якого просить скасувати арешт на автомобіль марки VOLKSWAGEN моделі TOUAREG д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ДП «ЄВРОСОФТПРОМ», накладений згідно ухвали слідчого судді Дрогобицького міськрайонного суду від 07.11.2022р.

В клопотанніпосилається нате,що 07.11.2022р. слідчий суддя Дрогобицького міськрайонного суду Львівської обл. розглядаючи матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 12022141110000787 від 05 лиАоЯЬда 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.І ст.286 КК України, виніс ухвалу, відповідно до якої накладено арешт на автомобіль марки VOLKSWAGEN моделі TOUAREG д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ДГІ «ЄВРОСОФТПРОМ».

З ухвали слідчого судді відомо, що в обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що 05.11.2022 приблизно о 14:35год на нерегульованому перехресті вулиць Шкільна та Л.Українки с.Рихтичі Дрогобицького району, водій автомобіля марки Volkswagen Touareg р-н НОМЕР_1 - ОСОБА_4 , рухаючись вул. Л.Українки в напрямку м.Дрогобич, під час проїзду крутим правим поворотом дороги, не вибравши безпечної швидкості, виїхала на зустрічну смугу руху, де зіткнувся із зустрічним автомобілем марки Opel Corsa рн НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_5 . Внаслідок зіткнення ОСОБА_5 отримав тілесні ушкодження - струс головного мозку, закритий перелом шийних хребців. Пасажир автомобіля ОСОБА_6 , - січена рана чола зліва, забійна рана в губі зліва, забій верхньої третини лівого передпліччя. На даний час відпала потреба у продовженні арешту майна, а тому виникла необхідність звернутися до суду, просить клопотання задоволити.

В судове засідання учасники провадження не з`явився.

Відповідно до ч.1 ст.172 КПК України, неприбуття учасника провадження в судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши матеріали, подані до клопотання, приходжу до наступного висновку.

Ухвалою судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області ОСОБА_1 від 07.11.2022р. було накладено арешт на наступне майно: VOLKSWAGEN моделі TOUAREG д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ДП «ЄВРОСОФТПРОМ».

Арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, зо в подальшому застосуванні цього заходу підпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Підставами ж для скасування арешту майна законодавець визначив: 1) необґрунтованість накладення арешту; 2) відсутність потреби у подальшому застосуванні цього заходу забезпечення.

Згідно з ч.2 ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно зі ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

У випадку, передбаченомуп.4 ч.2 ст. 170 КПК України(відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди), арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Згідно ЛистаN223-559/0/4-13«Про деякіпитання здійсненняслідчим суддеюсуду першоїінстанції судовогоконтролю задотриманням прав,свобод таінтересів осібпід часзастосування заходівзабезпечення кримінальногопровадження»,у п.13якого зазначененаступне:«розгляд питаннящодо скасуваннятакого заходузабезпечення кримінальногопровадження,як арештмайна,здійснюється упорядку,передбаченому статтею174КПК.Слідчий суддяскасовує цейзахід забезпеченнялише увипадку надходженнявід підозрюваного/обвинуваченого,його захисника,законного представника,іншоговласника чиволодільця майнаклопотання проскасування повністюабо частковоарешту майна,якщозазначені особи : 1) не були присутні при розгляді питання про арешт майна; 2)доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу минула потреба;

3)доведуть, що арешт накладено необґрунтовано.Рішення за результатами розгляду клопотання про скасування ухвали про арешт майна, на відміну від ухвали слідчого судді про арешт майна або відмову у ньому (п. 9 ч.1 ст.309 КПК), оскарженню не підлягає.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ст.1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, будь-яке втручання державних органів у право на мирне володіння майном має бути законним і повинно переслідувати легітимну мету «в інтересах суспільства».

Будь-яке втручання також повинно бути пропорційним по відношенню до переслідуваної мети. Іншими словами, має бути забезпечено «справедливий баланс» між загальними інтересами суспільства та обов`язком захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідного балансу не буде досягнуто, якщо на відповідну особу або осіб буде покладено особистий та надмірний тягар (рішення ЄСПЛ у справі «Суханов та Ільченко проти України»).

Так, у справах "Бакланов проти Росії" (рішення від 9 червня 2005 р.), "Фрізен проти Росії" (рішення від 24 березня 2005 р.), ЄСПЛ зазначив, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу "законності" і воно не було свавільним.

Згідно зі ст.7,16 КПК України загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності. Позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 30 червня 2020 року р справі № 727/2878/19 (провадження № 14-516цс19), було зроблено висновок про те, що у разі, якщо арешт на майно накладено в порядку, передбаченому КПК України 2012 року, особа, яка вважає, що такими діями порушено її право на майно, навіть за умови, що вона не є учасником кримінального провадження, а останнє закрив своєю постановою слідчий, має право звернутися до слідчого судді з клопотанням про скасування арешту в порядку кримінального судочинства. Такий порядок захисту права на майно є ефективним, оскільки забезпечить відновлення права власника або іншого володільця майна, на яке був накладений арешт слідчим суддею у кримінальному провадженні.

Постановою старшого слідчого СВ Дрогобицького РВПГУНП уЛьвівській областікапітана поліції ОСОБА_7 ,транспортний засіб- автомобіль марки VOLKSWAGEN моделі TOUAREG д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ДП «ЄВРОСОФТПРОМ», визнаний речовим доказом у кримінальному провадженні №12022141110000787 від 05 листопада 2022року. за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.І ст.286 КК України.

Як вбачається із Постанови старшого слідчого СВ Дрогобицького РВП ГУНП у Львівській області капітана поліції ОСОБА_7 про закриття провадження від 21.11.2022р., кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022141110000787 від 05 листопада 2022року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.І ст.286 КК України, закрито у зв`язку з відсутністю складу кримінального правопорушення на підставі п.2 ч.1 ст.284 КПК України, а відтак беручи до уваги, що кримінальне провадження 12022141110000787 від 05 листопада 2022року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.І ст.286 КК України, закрито, на день розгляду клопотання про скасування арешту майна стороною обвинувачення не надано підтвердження наявності підстави продовження дії арешту майна, слідчий суддя доходить висновку про відсутність підстав для подальшого утримання майна під арештом, оскільки сама по собі тривалість досудового розслідування без проведення необхідних слідчих дій, спрямованих на встановлення істини, не виправдовує втручання у права та інтереси власника майна.

При цьому, слідчий суддя звертає увагу на те, що слідчий/прокурор зобов`язані довести необхідність та наявність підстав для продовження такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, наявність потреб досудового розслідування у такому арешті майна, актуальність цього питання.

Враховуючи викладене, розумність і співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що особа, яка звернулась із клопотанням, відповідно до вимог ч.1 ст.174 КПК України, довела, що в подальшому застосуванні арешту вказаного майна відпала потреба та подальший арешт майна за відсутності передбачених для цього підстав може порушити право заявника на вільне використання своєї власності, що буде суперечити загальним засадам володіння особою майном, а тому клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 131, 170, 174, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання задоволити.

Скасувати арешт, який було накладено на підставі ухвали слідчого судді Дрогобицького міськрайонного суду ОСОБА_1 від 07.11.2022р. на автомобіль марки VOLKSWAGEN моделі TOUAREG д.н.з. НОМЕР_1 , який належить ДП «ЄВРОСОФТПРОМ», код ЄДРПОУ 31813873.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.11.2022
Оприлюднено17.01.2023

Судовий реєстр по справі —442/6947/22

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Гарасимків Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні