Постанова
від 01.12.2022 по справі 509/4967/22
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/4967/22

УХВАЛА

01 грудня 2022 року смт. Овідіополь

Слідчий суддя Овідіопольського районного суду Одеської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши в приміщенні суду клопотання слідчого СВ ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів по матеріалах досудового розслідування, зареєстрованого в ЄРДР за № 42022162160000019, відомості про яке 22.08.2022 року внесено до ЄРДР, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області капітан поліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Чорноморської окружної прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , вніс до суду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів в ході проведення досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 42022162160000019, відомості про яке 22.08.2022 року внесено до ЄРДР, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

В обґрунтування клопотання вказує, що Чорноморською окружною прокуратурою Одеської обласної прокуратури внесені до ЄРДР, за фактом вчинення службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , його комунальними підприємствами (установами) кримінального правопорушення, відповідальність за вчинення якого передбачена ч. 4 ст.191КК України.

Підставою внесення відомостей до ЄРДР стала заява громадянина ОСОБА_5 від 20.08.2022 з якої вбачається, що заявнику стало відомо, про те, що службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , його комунальними підприємствами (установами) організовано схему протиправного заволодіння бюджетними коштами.

Відповідно доположень ст.91КПК Україниу кримінальномупровадженні підлягаютьдоказуванню подіякримінального правопорушення(час,місце,спосіб таінші обставинивчинення кримінальногоправопорушення); винуватістьобвинуваченого увчиненні кримінальногоправопорушення,форма вини,мотив імета вчиненнякримінального правопорушення; вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат, та інші обставини.

Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

19.10.2022слідчим напідставі ухвалиОвідіопольського районногосуду Одеськоїобласті від21.09.2022проведено тимчасовийдоступ до документів,які знаходилисьу розпорядженні АТКБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(кодМФО НОМЕР_1 ),а самедо відомостейпро рухгрошових коштів КП« ІНФОРМАЦІЯ_3 »Овідіопольської селищноїради по рахунку НОМЕР_2 , відображеному на паперовому (електронному) носії, з зазначенням дати операції, повною розшифровкою контрагентів та призначенням платежів, відомостей про документи та самих документів, на підставі яких були здійснені такі платежі за період з дати відкриття 27.01.2022 по 22.08.2022 роки.

Дослідженням відомостейвикладених уруху грошовихкоштів по банківськомурахунку КП« ІНФОРМАЦІЯ_3 »Овідіопольської селищноїради встановлено, що у період квітня по червень 2022 року посадовими особами підприємства комунального підприємства з використанням банківської картки АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » НОМЕР_3 з поточного рахунку комунального підприємства, з метою використання в особистих потребах знімались грошові кошту на загальну суму понад 208 тисяч гривень.

Допитані за обставинами кримінального провадження діючі посадові особи КП« ІНФОРМАЦІЯ_3 » Овідіопольської селищної ради підтвердили факт зняття готівкових коштів з поточного рахунку комунального підприємства.

Виходячи з того, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, відшукання та вилучення важливих письмових доказів, а також те, що іншим шляхом неможливо отримати відомості, інформацію у даному провадженні, виникла потреба в отриманні тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у розпорядженні КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Овідіопольської селищної ради.

Відповідно до положень ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення); винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення; вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат, та інші обставини.

Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Враховуючи викладене, а також те, що існує реальна загроза зміни та знищення вказаних документів, відповідно до вимог ч. 2 ст. 163 КПК України, слідчий просив проводити розгляд клопотання без виклику КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Овідіопольськоїселищної ради у володінні яких знаходяться вище перелічені документи.

Виходячи з того, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема для отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, відшукання та вилучення важливих письмових доказів, а також те, що іншим шляхом неможливо отримати відомості, інформацію у даному провадженні, виникла потреба в отриманні тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у розпорядженні КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Овідіопольської селищної ради.

Відомості в зазначеній вище документації можливо використати як доказ, оскільки вони містять фактичні данні, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлять наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Обставини, які передбачаються довести за допомогою цієї інформації, іншими способами довести неможливо, однак отримати вищезазначені документи самостійно не надається можливим, тому слідчий звернувся з відповідним клопотанням до суду.

Слідчий в судове засідання не з`явився, повідомлений про час, дату та місце розгляду клопотання належним чином.

Слідчий суддя розглядає клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, що повністю узгоджується з положеннями ч.4 ст.163 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити з таких підстав.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Положеннями ст.ст. 159-162 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до документів, у тому числі, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Як вбачається із змісту п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

У відповідності до положень ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись із ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з вимогами ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою, або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З досліджених при розгляді клопотання документів та матеріалів вбачається наявність достатніх підстав вважати, що банківські виписки по рахунку КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Овідіопольськоїселищної ради в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код МФО НОМЕР_1 ) НОМЕР_2 за період квітня по червень 2022 року що підтверджують факт зняття грошових коштів з поточного рахунку; звітів на використання грошових коштів з поточного рахунку підприємства, статуту КП« ІНФОРМАЦІЯ_3 » Овідіопольської селищної ради; банківської картки АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » НОМЕР_3 по поточному рахунку НОМЕР_2 , самі по собі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 7 ст.163 КПК України встановлено, що слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Виходячи з того, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, зокрема з метою проведення почеркознавчої експертизи, для отримання відомостей, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, відшукання та вилучення важливих письмових доказів, а також те, що іншим шляхом неможливо отримати відомості, інформацію у даному провадженні, виникла потреба в отриманні тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у розпорядженні КП« ІНФОРМАЦІЯ_3 » Овідіопольської селищної ради, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання слідчого.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159, 163, 164, 372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим слідчого відділення ВП № 1 Одеського РУП № 2 ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , прокурору Чорноморської окружної прокуратури: ОСОБА_4 або за їх дорученням слідчим СВ ВП№1 Одеського РУП № 2 ГУНП в Одеській області тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Овідіопольськоїселищної ради(код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а саме до документів: банківських виписок по рахунку КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Овідіопольськоїселищної ради в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код МФО НОМЕР_1 ) НОМЕР_2 за період квітня по червень 2022 року що підтверджують факт зняття грошових коштів з поточного рахунку; звітів на використання грошових коштів з поточного рахунку підприємства, статуту КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Овідіопольської селищної ради; банківської картки АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » НОМЕР_3 по поточному рахунку НОМЕР_2 з можливістю виготовити їх копії документів та вилучення вказаних копій.

Встановити строк дії ухвали тридцять днів з дня її постановлення.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.12.2022
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу107657009
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —509/4967/22

Постанова від 01.12.2022

Кримінальне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні