Ухвала
від 02.12.2022 по справі 755/12257/22
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/12257/22

Провадження №: 2/755/6813/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"02" грудня 2022 р. суддя Дніпровського районного суду м. Києва Марфіна Н.В., вивчивши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Академія сучасної освіти» до ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором, -

у с т а н о в и л а:

29.11.2022 року до Дніпровського районного суду м. Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Академія сучасної освіти» до ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором.

Ознайомившись зі змістом поданої позовної заяви, доданими до неї документами та витребуваними судом даними про зареєстроване місце проживання відповідача, приходжу до висновку про те, що позовна заява не підсудна Дніпровському районному суду м. Києва і має бути передана на розгляд Дарницького районного суду м. Києва, з огляду на наступне.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

За даними відомостей електронного реєстру територіальної громади м. Києва «ГІОЦ/КМДА» від 01.12.2022 року, відповідачка зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 зареєстрованою не значиться.

Згідно інформації про задеклароване/зареєстроване місце проживання особи Відділу з питань реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб Дарницької РДА №86795549 від 01.12.2022 року, відповідачка з 03.04.2014 року по теперішній час зареєстрована за адресою:

АДРЕСА_2 вказану адресу місця реєстрації відповідача розповсюджується територіальна юрисдикція Дарницького районного суду м. Києва.

У своєму позові позивач зазначає, що враховуючи обсяг належного відповідачу майна та його реальну ринкову вартість, можна зробити висновок про неможливість проживання відповідачки у гуртожитку і це місце її реєстрації є недійсним.

Звертаючись з відповідним позовом саме до Дніпровського районного суду м. Києва позивач посилається на положення ч.ч. 9, 16 ст. 28 ЦПК України.

На переконання суду такі посилання та висновки позивача є безпідставними, оскільки положеннями ч. 1 ст. 27 ЦПК України чітко визначено порядок звернення із позовом до відповідача за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем його проживання або перебування, і в даному випадку судом достеменно встановлено, що зареєстроване місце реєстрації відповідача знаходиться у Дарницькому районі м. Києва.

Частиною 6 ст. 29 ЦК України визначено, що фізична особа може мати кілька місць проживання, поряд із цим у відповідності до вимог ч. 1 ст. 27 ЦПК України, позов до фізичної особи подається за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання чи перебування.

Оскільки зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання/перебування відповідача встановлене, безпідставними є посилання позивача на положення ч. 9 ст. 28 ЦПК України, адже вказана норма застосовується лише у випадку коли місце реєстрації проживання або перебування не відоме.

У даному випадку в позивача відсутнє право на вибір між кількома судами, як на це посилається позивач (ч. 16 ст. 28 ЦПК України), поскільки ураховуючи предмет спору та наявність встановленого місця реєстрації відповідача, спір підсудний тільки Дарницькому районному суду м. Києва.

Згідно п. 1 ч. 1, ч. 3 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Відповідно до ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 27, 31, 32, 353-355 ЦПК України, -

п о с т а н о в и л а :

Цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Академія сучасної освіти» до ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором - передати на розгляд Дарницького районного суду м. Києва.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Текст ухвали складений та підписаний суддею 02.12.2022 року.

Суддя -

Дата ухвалення рішення02.12.2022
Оприлюднено06.12.2022
Номер документу107663128
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за договором

Судовий реєстр по справі —755/12257/22

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 12.01.2023

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні