Рішення
від 05.12.2022 по справі 347/1568/22
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 347/1568/22

Провадження № 2/347/558/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2022 року м. Косів

Косівський районний суд, Івано-Франківської області в складі :

головуючої - судді : Крилюк М.І.,

секретаря: Лазорик Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Косів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог: орган опіки і піклування Косівської міської ради про позбавлення батьківських прав,-

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог: орган опіки і піклування Косівської міської ради про позбавлення батьківських прав, мотивуючи свої вимоги тим, що перебуваючи з ОСОБА_2 в зареєстрованому шлюбі у них народилася дитина: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Згідно рішення Косівського районного суду від 01.02.2017р. шлюб між ними розірваний. Відповідач не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, не проявляє заінтересованості в її подальшій долі, не цікавиться успіхами, станом здоров`я, навчанням. Остання зустріч відповідача із донькою відбулася ще в квітні 2018року. 15.06.2021р. позивачка одружилася з ОСОБА_4 та вони разом з дитиною проживають однією сім`єю.

А тому, вважає, що оскільки відповідач повністю усунувся від виконання покладених на нього законом батьківських обов`язків щодо дитини, то його слід позбавити батьківських прав. Просить позов задоволити.

Позивачка подала до суду заяву в якій просить справу розглянути у її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задоволити.

Відповідач у поданій до суду заяві просить справу розглядати у його відсутності, позовні вимоги визнає.

Представник органу опіки і піклування Косівської міської ради подав до суду заяву в якій просить справу розглянути у його відсутності, позовні вимоги підтримує.

Суд, вивчивши матеріали справи вважає, що позов слід задоволити з наступних підстав.

Згідно ст. 150 СК України "батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, готувати її до самостійного життя, а також зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав і свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини".

Частиною 2 ст. 155 СК України зазначено, що батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Відповідно до ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Як встановлено в судовому засіданні за час перебування сторін в зареєстрованому шлюбі у них народилася дитина: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно копії свідоцтва про народження дитини серії НОМЕР_1 видно, що її батьком являється ОСОБА_2 .

Відповідно до копії рішення Косівського районного суду від 01.02.2017р. шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_2 розірвано та неповнолітню дитину залишено на проживання біля матері.

Відповідно до роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, викладених у п.п. 15, 16 його Постанови № 3 від 30 березня 2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав", позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і грунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Згідно довідки виданої Косівським ліцеєм №2 ім.М.Павлика від 09.09.2022р. №49/02-14/03, батько неповнолітньої дитини ОСОБА_3 не бере участі у вихованні дочки, не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не відвідує батьківські збори та не цікавиться її життям.

Відповідно до рішення Косівської міської ради від 30.11.2022р. затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно його дочки ОСОБА_3 , 2015р.н.

Згідно висновку органу опіки і піклування Косівської міської ради видно, що під час обстеження умов проживання сім`ї 08.11.2022р. в АДРЕСА_1 встановлено, що дитина проживає з матір`ю, яка пояснила, що батько останній раз бачив і спілкувався з дитиною в квітні 2018року. Дитина не могла згадати коли останній раз бачила і спілкувалася з батьком.

У відповідності до поданої відповідачем заяви, він не заперечує щодо позбавлення його батьківських прав стосовно дочки ОСОБА_3 .

Таким чином, враховуючи наведені обставини, та беручи до уваги те, що ОСОБА_2 ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, а тому його слід позбавити батьківських прав відносно його неповнолітньої дитини: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі наведеного, ст. ст. 164-166 Сімейного Кодексу України, керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в :

Позов задоволити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_2 відносно його неповнолітньої дитини: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Івано-Франківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: Крилюк М.І.

Дата ухвалення рішення05.12.2022
Оприлюднено06.12.2022
Номер документу107666085
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —347/1568/22

Рішення від 05.12.2022

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Ухвала від 28.10.2022

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Ухвала від 04.10.2022

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Ухвала від 11.09.2022

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні