Ухвала
від 05.12.2022 по справі 520/25488/21
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

У Х В А Л А

05 грудня 2022 року Справа № 520/25488/21

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Севастьяненко К.О., розглянувши справу за позовом розглянувши адміністративний позов Головного управління ДПС у Харківській області до ОСОБА_1 про стягнення податкового боргу,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд стягнути до бюджету України з фізичної особи ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 , суму податкового боргу в загальному розмірі 756969,52 гривень.

Ухвалою суду відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду позовну заяву - залишено без руху.

Надано позивачеві термін - п`ять календарних днів з дня отримання копії ухвали для усунення недоліків позовної заяви, шляхом надання доказів надсилання позовної заяви з додатками на адресу місця реєстрації відповідача - ОСОБА_1 : АДРЕСА_2 .

Через канцелярію суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків.

Заява про уточнення позовних вимог за формою та змістом відповідає вимогам ст.ст. 160, 161 КАС України.

Перешкоди для прийняття до розгляду заяви про усунення недоліків.

Відповідачем подано клопотання про поновлення строку на подання відзиву на позовну заяву, заяв та клопотань по справі №520/25488/21 через поважну причину його пропуску, а саме - необізнаність щодо існування судового процесу та неотримання тексту позову.

В обґрунтування клопотання відповідач зазначає наступне.

Відповідач зареєстрований та постійно проживає в місті Харкові. Відповідно до п.п. 14 п. 6 «Харківський район» розділу VII «Харківська область» Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 29.06.2022 року затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 року №75 (у редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 27.07.2022 року №169), визначено, що Харківська міська територіальна громада розташована в районі проведення воєнних (бойових) дій. Зазначене спричинило необхідність виїзду його із сім`єю з трьома неповнолітніми дітьми до Литви, де наразі останній перебуває. Зазначене має наслідком відсутність можливості підтвердити або спростувати загальну суму податкового боргу саме через те, що він не є однозначно безспірним. Проте, можливості надати документи та перевірити зазначені у позові відомості відповідач не має змоги, оскільки забезпечує перебування своєї сім`ї у безпечному місці, за кордоном. також, просить суд врахувати, що він не отримував додатків до позовної заяви, не обізнаний з розрахунком податкового боргу, а також не має доступу до своїх документів наразі.

Дослідивши аргументи, викладені у клопотанні, суд зазначає таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 118 КАС України процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом.

Частиною 5 статті 162 КАС України визначено, що відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дасть змогу відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив до початку першого підготовчого засідання у справі.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду встановлено відповідачу строк не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання до суду відзиву на позовну заяву.

Відповідно до приписів ст. 121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію.

Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року.

Доводи відповідача про те, що він не отримував додатків до позовної заяви, суд критично оцінює, оскільки позовна заява з додатками була направлена ОСОБА_1 позивачем на адресу зареєстрованого місця проживання, у відповідності до приписів ч.2 ст. 161 КАС України, а також були направлені судом на його електронну адресу.

Однак, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, реалізуючи принцип офіційного з`ясування всіх обставин у справі, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника відповідача.

Водночас, відповідачем заявлено клопотання про здійснення розгляду справи №520/25488/21 за правилами загального позовного провадження.

Суд дослідивши матеріали справи та подану заяву, дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 та 2 ст. 12 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Статтею 262 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи за правилами загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Частиною 6 цієї статті встановлено, що суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін, зокрема, якщо характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі незначної складності не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

У даному випадку, при вирішенні питання про відкриття спрощеного провадження, суд прийшов до висновку про те, що характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи, а відповідачем, у свою чергу, не доведено зворотне.

Отже, враховуючи викладене, суд приходить до висновку про необґрунтованість клопотання представника відповідача.

Поряд із тим, відповідачем заявлено клопотання про зупинення провадження по справі №520/25488/21 до закінчення військового часу для надання можливості відповідачу представляти його інтереси та сформувати позицію щодо згоди або заперечення із адміністративним позовом.

Дослідивши матеріали справи та вказане клопотання, суд встановив наступне.

Суд врахував, що зупинення провадження можливе за наявності обставин, що перешкоджають або унеможливлюють вирішення спору з дотриманням встановлених принципів адміністративного судочинства.

Частиною 1 статті 236 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) визначено вичерпний перелік підстав, за наявності яких суд зобов`язаний зупинити провадження у адміністративній справі, а частиною 2 - коли це є правом суду.

Оскільки відповідачем не доведено об`єктивної неможливості розгляду справи без зупинення провадження та ч. 1 ст. 236 КАС України не передбачено такої підстави для зупинення провадження як до закінчення військового часу для надання можливості відповідачу представляти свої інтереси та сформувати позицію щодо згоди або заперечення із адміністративним позовом, то суд приходить до висновку про залишення клопотання відповідача про зупинення провадження без задоволення.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 160, 161, 169, 248, 236 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

Продовжити розгляд справи №520/25488/21 у порядку спрощеного позовного провадження.

Клопотання відповідача про поновлення строку для подачі відзиву - задовольнити. Надати відповідачу термін 15 днів з моменту отримання даної ухвали для подачі відзиву на позовну заяву.

Клопотання відповідача про здійснення розгляду справи №520/25488/21 за правилами загального позовного провадження - залишити без задоволення.

Клопотання відповідача про зупинення провадження по справі №520/25488/21 - залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя К.О. Севастьяненко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2022
Оприлюднено07.12.2022
Номер документу107671508
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо погашення податкового боргу, з них стягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —520/25488/21

Ухвала від 08.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 27.11.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 22.11.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 09.10.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Ухвала від 20.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Ухвала від 21.08.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Перцова Т.С.

Рішення від 19.07.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 02.03.2023

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 05.12.2022

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні