Рішення
від 22.11.2022 по справі 135/998/22
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/998/22

Провадження № 2/135/318/22

РІШЕННЯ

іменем України

22.11.2022 м. Ладижин Вінницька область

Ладижинський міський суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Волошиної Т.В.,

за участі секретаря судових засідань Глушко І.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у м. Ладижині Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ладижинської міської ради Вінницької області про визначення додаткового строку на прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

І. Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

1.Виклад позиції позивача.

05.10.2022 адвокат Клименко І.Ф., яка діє в інтересах ОСОБА_1 , звернулася до суду з позовною заявою, у якій просила визначити ОСОБА_1 додатковий строк у три місяці з дня набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті його батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача - ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина на належне йому майно, а саме: земельну ділянку з кадастровим номером 0524381200:01:000:0367, площею 1,1701 га, розташовану на території Заозернянської сільської ради, з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Позивач є спадкоємцем за заповітом, який посвідчено 15.06.2917 секретарем виконавчого комітету Заозернянської сільської ради, інших спадкоємців не має. Постановою завідувача Другої тростянецької державної нотаріальної контори від 02.09.2022 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку з пропущенням строку для подачі заяви про прийняття спадщини. Поважність пропуску даного строку позивач обґрунтовує тим, що смерть надзвичайно близької йому людини вплинула на його психологічний стан, а тому в цей період він не міг займатись оформленням документів. Крім того посилається на режим карантину через спалах у світі короно вірусу, який було введено в Україні з 12.03.2020, та обмеження в зв`язку з цим роботи нотаріусів. Також зазначає, що з 24.02.2022 на території всієї України тривають військові дії, що зумовлюють дбати про свою безпеку і виконувати рекомендації щодо збереження свого життя під час оголошення повітряних тривог та надзвичайно впливають на психологічний стан. Вважає, що викладені вище обставини викликали у позивача об`єктивні, непереборні та істотні труднощі, які перешкоджали йому вчасно звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

2. Виклад позиції відповідача

Відповідач відзив на позов із викладенням своїх заперечень до суду не подав.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

Представник позивача - адвокат Клименко І.Ф., подала до суду заяву, в якій просить розгляд справи проводити у її та позивача відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача, подав до суду заяву, в якій просить розгляд справи проводити у його відсутність, в питанні позовних вимог покладається на розсуд суду.

ІІІ. Процесуальні дії у справі.

05.10.2022 було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження з проведенням підготовчого засідання.

20.10.2022 ухвалою суду витребувано з Другої Тростянецької державної нотаріальної контори належним чином завірені копії матеріалів спадкової справи, що відкрита після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За приписами ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу суд не здійснює.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

15.06.2017 секретарем виконкому Заозернянської сільської ради Макогонюк В.П. посвідчено заповіт ОСОБА_2 , який на випадок своєї смерті все своє майно, яке б не було із чого б воно не складалося і взагалі те, що буде належати йому на день смерті і на що він за законом матиме право, заповідає ОСОБА_1 (а.с. 8).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 05 березня 2021 року Ладижинським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький). Місце смерті с. Василівка Тульчинського району Вінницької області (а.с. 7).

Із державного акту, серії ЯБ № 948465, на право власності на земельну ділянку (а.с. 12) видно, що земельна ділянка з кадастровим номером 0524381200:01:000:0367, площею 1,1701 га, розташована на території Заозернянської сільської ради, з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, належить ОСОБА_2 .

На підтвердження своєї особи позивачем надано копію паспорта громадянина України серія НОМЕР_2 , виданого 20.05.1997 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцю міста Тульчин Вінницької області, місце проживання зареєстровано за адресою: с. Клебань Тульчинського району Вінницької області (а.с. 5).

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 видно, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , батько - ОСОБА_2 (а.с. 6).

02.09.2022 ОСОБА_1 звернувся до Другої тростянецької державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за заповітом та за його заявою нотаріальною конторою відкрито спадкову справу № 209/2022 щодо майна померлого ОСОБА_2 (а.с. 11).

Постановою завідувача Другої тростянецької державної нотаріальної контори від 02.09.2022 ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, що належало ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з пропущенням строку у шість місяців для подачі заяви про прийняття спадщини (а.с. 10).

Згідно матеріалів спадкової справи № 209/2022 інших спадкоємців, окрім ОСОБА_1 , які б заявили свої вимоги щодо майна померлого ОСОБА_2 , не встановлено.

IV. Норми права, які застосував суд, мотиви їх застосування та висновок суду.

Згідно ст. ст. 1223, 1233 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Поважність пропуску даного строку позивач обґрунтовує своїм психологічним станом після смерті близької йому людини, а також посилається на загальновідомі факти, а саме: режим карантину через спалах у світі короно вірусу і відповідні обмеження в зв`язку з цим роботи нотаріусів та військові дії на території України у зв`язку зі збройною агресією Російської Федерації.

Згідно частини 1 статті 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до частини 3 статті 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 3 ст. 82 ЦПК України обставини, визнані судом загальновідомими, не потребують доказування.

Суд вважає, що загальновідомі обставини, а саме: режим карантину через спалах у світі короно вірусу і відповідні обмеження в зв`язку з цим роботи нотаріусів, а також військові дії на території України у зв`язку зі збройною агресією Російської Федерації, на які посилається позивач та які діяли як на момент смерті спадкодавця, так і продовжують існувати на даний час, дійсно є поважними та такими, що викликали у позивача об`єктивні, непереборні та істотні труднощі, які перешкоджали йому вчасно звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Також суд враховує і те, що з моменту відкриття спадщини до дня звернення позивача до нотаріальної контори пройшов незначний проміжок часу.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Перший протокол, Конвенція) кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Предметом безпосереднього регулювання статті 1 Першого протоколу є втручання держави в право на мирне володіння майном, зокрема, й позбавлення особи права власності на майно шляхом його витребування на користь держави.

Враховуючи в сукупності всі обставини справи, беручи до уваги докази, які одержані у встановленому законом порядку, а також те, що позивачем пропущено встановлений законом шестимісячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини з поважних причин, суд з метою захисту його майнових прав, приходить до висновку про необхідність визначити додатковий строк терміном три місяці, який буде достатнім для подачі заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори.

Крім того, суд враховує, що визнання поважними причин пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини та визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини не буде порушувати права та законні інтереси інших осіб, суперечити принципам законності, добросовісності, розумності та справедливості (ст.3 ЦК України).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2-13, 76-83, 141, 258, 259 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Ладижинської міської ради Вінницької області про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_2 , тривалістю три місяці, починаючи з дня набрання цим рішенням суду законної сили.

Строк і порядок набрання рішенням суду законної сили та його оскарження.

Згідно зі статтями 273,354,355 ЦПК України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Ім`я (найменування) сторін:

- позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 ;

- представник позивача - ОСОБА_3 , адреса: АДРЕСА_2 ;

- відповідач Ладижинська міська рада Вінницької області, код ЄДРПОУ:04325621, місцезнаходження: вул. П. Кравчика, 4, м. Ладижин, Вінницька область.

Рішення складено та підписано суддею 22.11.2022.

Суддя

Дата ухвалення рішення22.11.2022
Оприлюднено07.12.2022

Судовий реєстр по справі —135/998/22

Рішення від 22.11.2022

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 20.10.2022

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні