Рішення
від 29.11.2022 по справі 163/1882/22
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/1882/22

Провадження № 2/163/307/22

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2022 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Шеремети С.А.

з участю секретаря Голядинець О.В.

розглянувши в підготовчому засіданні в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вишнівської сільської ради Волинської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом,

в с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача.

У позовній заяві позивач просить ухвалити рішення про визнання за ним права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, який знаходиться по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті тата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявлені вимоги обґрунтував тим, що ОСОБА_2 залишив на випадок своєї смерті заповіт на все належне йому майно на користь свого сина ОСОБА_1 . Позивач прийняв спадщину шляхом подачі в Ковельську державну нотаріальну контору Волинської області відповідної заяви. Інших спадкоємців, які прийняли спадщину після смерті батька немає. До складу спадщини ввійшли всі права та обов`язки тата, що йому належали на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті, в тому числі і житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 . Однак через відсутність реєстрації спадкового нерухомого майна у державних органах у видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус відмовив, у зв`язку із чим реалізація його спадкових прав можлива лише у судовому порядку.

Стислий виклад позиції відповідача

Від Вишнівської сільської ради на електронну адресу суду надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника Ради.

Рух справи в суді.

Позовна заява надійшла до суду 31.10.2022.

Ухвалою від 01.11.2022 відкрито провадження у справі. Визначено розглядати справу в порядку загального позовного провадження. Витребувано з Ковельської державної нотаріальної контори Волинської області спадкову справу заведену після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_3 . Розгляд підготовчого судового засідання призначено на 29.11.2022.

Фіксування судового розгляду.

В підготовче засідання сторони не з`явились.

Позивач на електронну адресу суду надіслав заяву про розгляд справи у його відсутності.

Представник позивача на електронну адресу суду надіслала заяву про розгляд справи у її відсутності.

Від Вишнівської сільської ради на адресу суду надійшла заява про визнання позову та розгляд справи за відсутності представника Ради.

У зв`язку з неякою в судове засідання всіх учасників справи та відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_1 від 24.01.2014.

Копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 ОСОБА_1 підтверджується ступінь родинного зв`язку з ОСОБА_2 як сином та батьком.

Згідно копії заповіту посвідченого секретарем Хворостівської сільської ради Любомльського району Волинської області 28 грудня 2012 року та зареєстрованого в реєстрі під № 23 ОСОБА_4 , що народився ІНФОРМАЦІЯ_2 все своє майно, де б воно не було із чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати йому по закону на день смерті заповів своєму синові ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно довідки Вишнівської сільської ради № 232/7 від 08.10.2021 після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 залишилося спадкове майно, а саме:

-житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами розташованими по АДРЕСА_1 ;

-земельна ділянка площею 0,15 га, яка розташована АДРЕСА_1 для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Витягом з погосподарської книги №4 за 2014 рік виданого Хворостівським старостинським округом Ковельського району Волинської області стверджено, відповідно до запису в погосподарській книзі №4, номер об`єкта по господарського обліку 0257-1, власником житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, рік побудови 1949, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 був ОСОБА_4 .

Відповідно довідки № 1686 від 17.06.2022 комунального підприємства «Волинське обласне бюро технічної інвентаризації» станом на 31.12.2012 право власності на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 не зареєстроване.

Згідно технічного паспорта реєстраційний номер ТІ01: НОМЕР_3 виготовленого станом на 13 липня 2022 року нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 складається із житлового будинку, двох сараїв, вбиральні, колонки, воріт, хвіртки, огорожі.

Згідно копії висновку № 187-Н про вартість нерухомого майна оціночна вартість об`єкта житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами загальної площею 59,8 м2 за адресою: АДРЕСА_1 становить 63427,00 грн.

ОСОБА_1 прийняв спадщину за заповітом шляхом подачі відповідної заяви нотаріусу в строк необхідний для подання такої заяви, що підтверджується копіями матеріалів спадкової справи № 285/2022 заведеної до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Листом Ковельської державної нотаріальної контори Волинської області від 28.10.2022 № 1070/01-16 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом позивачу відмовлено через відсутність на це нерухоме майно правовстановлюючих документів, які б підтверджували право власності спадкодавця.

Інших спадкоємців, які б претендували на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 по справі не встановлено.

Висновки суду та мотиви прийнятого рішення.

Згідно з ч.ч.1, 4 ст.206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до ч.4 ст.200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Дослідження матеріалів справи приводить суд до висновку, що вони відповідають положенням ст.ст.1217, 1218, 1223, 1261, 1268, 1297 ЦК України.

Враховуючи встановлені по справі фактичні обставини, а також вищенаведені положення матеріального та процесуального закону, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Отже, встановлено підстави для ухвалення рішення в підготовчому засіданні та задоволення позовних вимог.

Згідно зі ст.142 ЦПК України у зв`язку з визнанням відповідачем позову 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, позивачу слід повернути з державного бюджету.

Керуючись ст.ст.200, 206, 259, 264, 265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом власником нерухомого майна житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 496 (чотириста дев`яносто шість) гривень 20 копійок судового збору, сплаченого згідно із квитанцією АТ КБ «Приватбанк» №0.0.2723251170.1 від 28.10.2022.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду.

Ім`я позивача ОСОБА_1 ; місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_4 .

Найменування відповідача - Вишнівська сільська рада Ковельського району Волинської області; місцезнаходження - вулиця Незалежності 80А, село Вишнів Ковельський район Волинська область, Україна; код ЄДРПОУ 04333164.

Головуючий : суддя С.А. Шеремета

Дата ухвалення рішення29.11.2022
Оприлюднено08.12.2022

Судовий реєстр по справі —163/1882/22

Рішення від 29.11.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Шеремета С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні