Рішення
від 05.12.2022 по справі 292/818/22
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 292/818/22

Номер провадження 2/292/226/22

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 грудня 2022 року смт.Пулини

Червоноармійський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Лотуги В.Ф.

при секретарі судового засідання Саламатовій О.М.

з участю:

представника позивачки ОСОБА_1

представника третьої особи ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Пулини цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору служба у справах дітей Пулинської селищної ради про позбавлення батьківських прав,-

В С Т А Н О В И В :

У жовтні 2022 року ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом про позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що під час шлюбу з ОСОБА_4 у них ІНФОРМАЦІЯ_1 народився син ОСОБА_5 .

Рішенням Червоноармійського районного суду Житомирської області від 23.12.2011 шлюб із ОСОБА_4 розірвано та стягнуто з відповідача аліменти на утримання сина.

Після розлучення у 2011 році і по час звернення до суду, відповідач із сином не спілкується, зв"язку не підтримує, не проявляє батьківської турботи, не цікавиться його долею, не відвідує, не турбується про його фізичний та духовний розвиток, не надає матеріальної допомоги на виховання, не сприяє засвоєнню загальновизнаних норм моралі, не надає доступу до культурних та інших духовних цінностей. Крім того, коли вони проживали разом відповідач зловживав спиртними напоями, що і стало мотивом для розірвання шлюбу.

Вона сама утримує та забезпечує себе та сина, має власний будинок, де проживає разом з сином, другим чоловіком та двома дітьми. Син має всі належні умови для розвитку та проживання. Він ходить в 9 клас ліцею, але за весь період навчання відповідач жодного разу не цікавився дитиною, його навчанням, ніколи не був на батьківських зборах. Жодного разу за ці роки відповідач не приїжджав і не телефонував ні їй, ні сину, щоб довідатися про нього, не вітав з днем народження та не дарував подарунків, не проводив з ним вільного часу чи дозвілля, не забезпечує йому відпочинок, не цікавиться його матеріально-побутовими проблемами, рівнем розвитку.

Відповідач аліменти в повному обсязі не сплачує та має борг у розмірі більше 14000 грн.

Вважає, що ОСОБА_4 систематично, злісно ухиляється від виконання батьківських обов"язків, не виявляє бажання спілкуватися та приймати участь у вихованні дитини, що свідчить про його небажання виконувати свої батьківськи обов"язки відносно сина.

Ухвалою від 18.10.2022 відкрито загальне провадження у справі та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 15.11.2022 підготовче провадження у цивільній справі закрито та призначено її до судового розгляду по суті.

Позивачка в судове засідання не з"явилася, надала суду письмову заяву, в якій просить розглядати справу без її участі, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

У судовому засіданні представник позивачки позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити у повному обсязі.

Відповідач в судові засідання призначені на 24.11.2022 та 05.12.2022 не з"явився, про місце та час розгляду справи повідомлений належним чином, телефонограмами, відзив на позов, заяви про розгляд справи за його відсутності або відкладення розгляду справи до суду не надходили.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору в судовому засіданні не заперечувала щодо задоволення позовних вимог.

З викладених обставин суд вирішує справу на підставі наявних у ній доказів з ухваленням заочного рішення на підставі ст.280 ЦПК України, оскільки представник позивачки не заперечує проти такого вирішення справи.

Вислухавши пояснення представника позивачки, представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору та свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Так, відповідно до ст.150 Сімейного кодексу України, батьки зобов"язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім"ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов"язані піклуватися про здоров"я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно ст.155 цього ж Кодексу здійснення батьками своїх прав та виконання обов"язків мають ґрунтуватись на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватись всупереч інтересам дитини.

У ст. 164 СК України визначені підстави за яких мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

Відповідно до ч.1 ст.11 Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" органами опіки та піклування є державні адміністрації районів, районів міст Києва і Севастополя, виконавчі органи міських чи районних у містах, сільських, селищних рад.

Статтею 8 Закону України "Про охорону дитинства" визначено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Верховний Суд України в п.16 постанови Пленуму "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" № 3 від 30.03.2007 зазначив, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_4 являється батьком неповнолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про його народження серії НОМЕР_1 від 13.09.2008 (а.с.7).

Згідно рішення Червоноармійського районного суду Житомирської області від 23.12.2011, зареєстрований шлюб 01 вересня 2007 року між ОСОБА_4 та ОСОБА_6 , розірвано, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 для подальшого виховання залишено на утриманні матері - ОСОБА_6 , з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_6 стягнуто аліменти на утримання дитини ОСОБА_5 до досягнення ним повноліття (а.с.8-9).

Із свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 від 28.07.2015, вбачається, що позивачка уклала шлюб з ОСОБА_7 (а.с.10).

Відповідно до довідки про склад сім"ї № 1217 від 03.10.2022, виданої Пулинською селищною радою, ОСОБА_3 проживає за адресою: АДРЕСА_1 та має наступний склад сім"ї: чоловік - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , син - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дочки - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 Син ОСОБА_9 знаходиться на утриманні матері (а.с.11).

Згідно розрахунків заборгованості по сплаті аліментів ОСОБА_4 №2-338/11 від 22.02.2012, ОСОБА_4 має заборгованості зі сплати аліментів станом на 01.01.2015 - 5674,23 грн., на 01.03.2018 - 23913,23 грн., на 01.12.2018 - 21384,18 грн., на 01.12.2019 - 31519,50 грн., на 01.12.2020 - 19346,05 грн., на 01.12.2021 - 8113,73 грн., на 31.05.2022 - 14658,73 грн. (а.с.12-17).

Відповідно до довідки Пулинського ліцею Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області № 204 від 09.09.2022, батько ОСОБА_5 , учня 9-Б класу ліцею, ОСОБА_4 не спілкується з класним керівником, не з"являється на батьківські збори, не відвідує навчальний заклад (а.с.18).

Згідно акта обстеження умов проживання від 22.09.2022 складеного службою у справах дітей Пулинської селищної ради, сім"я ОСОБА_3 проживає у новому 2-х поверховому будинку, який умебльований, має водяне опалення (на дровах) та усі потрібні комунальні зручності. ОСОБА_5 проживає в окремій кімнаті з гарними житловими умовами, забезпечений усім необхідним для гармонійного життя та розвитку (а.с.19).

Відповідно до рішення від 30.09.2022 № 407 виконавчого комітету Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 відносно неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.20).

Згідно висновку виконавчого комітету Пулинської селищної ради, як органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав, після розлучення батько дитини ОСОБА_5 - ОСОБА_4 самоусунувся від виховання сина, не бере участі у його вихованні, ухиляється від сплати аліментів. ОСОБА_5 у своєму поясненні повідомив, що батька практично не пам"ятає, він жодного разу не вітав його з днем народження, не приходив в школу, не цікавився станом здоров"я та не допомагав. ОСОБА_4 не спілкується із класним керівником, не з"являється на батьківські збори, не відвідує навчальний заклад. По телефону ОСОБА_4 надав пояснення, з якого зрозуміло, що він з сином не спілкується, не приїжджав, не цікавиться його здоров"ям. Виконавчий комітет Пулинської селищної ради, як орган опіки та піклування, вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_4 , 1982 р.н. відносно неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.20-21).

У судовому засіданні свідок ОСОБА_10 повідомила, що працює вчителем у Пулинському ліцеї та з 2018 року є класним керівником учня ОСОБА_5 , який навчається в 9-Б класі. Жодного разу відповідач навчанням сина не цікавився, до школи не приходив, на батьківські збори не з"являвся, з нею щодо успіхів сина не спілкувався.

Свідок ОСОБА_11 повідомила, що вона з 2016 року проживає по сусідству з ОСОБА_3 та товаришує з її родиною, а тому разом святкують дні народження дітей та відмічають свята. Також її дочка ходить в один клас із ОСОБА_5 . Їй відомо, що ОСОБА_4 з сином не спілкується, до нього не приїжджає, із днем народження та св"ятами не вітає, матеріально не утримує. Жодного разу ОСОБА_4 разом із сином, або поблизу місця проживання останнього, не бачила.

Досліджені у справі докази свідчать про те, що відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов"язків по вихованню сина ОСОБА_5 та забезпеченню здобуття ним повної загальної середньої освіти, так як після розірвання шлюбу з його матір"ю в 2011 році, умисно самоусунувся та не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, його навчання та підготовку до самостійного життя. Зокрема, не забезпечує необхідного харчування, одягу, медичного догляду, лікування сина, не спілкується з дитиною; не надає йому доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню ним загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до внутрішнього світу; не створює умов для отримання ним освіти, навчанням не цікавиться і для досягнення вказаних результатів матеріально не забезпечує, аліменти сплачує у визначених межах частково та періодично.

Враховуючи вищенаведене, оцінивши всі встановлені обставини, суд прийшов до переконання про обґрунтованість вимог позивачки ОСОБА_3 щодо позбавлення батьківських прав відповідача ОСОБА_4 щодо його неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 211, 259, 263-265, 268, 280-289, 352, 354 ЦПК України,-

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору служба у справах дітей Пулинської селищної ради про позбавлення батьківських прав, задовольнити.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 , позбавити батьківських прав відносно його неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Відповідачу, який не з"явився в судове засідання, направляється копія заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом 30 днів з дня його проголошення. Заочне рішення може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги до Житомирського апеляційного суду протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Відомості про учасників справи.

Позивач: ОСОБА_3 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: служба у справах дітей Пулинської селищної ради, знаходиться за адресою: 12001, вул. Шевченка, 118, смт.Пулини, Житомирський район, Житомирська область, код ЄДРПОУ 04347172.

Суддя В. Ф. Лотуга

СудЧервоноармійський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення05.12.2022
Оприлюднено08.12.2022
Номер документу107692914
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —292/818/22

Рішення від 05.12.2022

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

Ухвала від 18.10.2022

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні