Ухвала
від 06.12.2022 по справі 160/12767/22
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

06 грудня 2022 року Справа № 160/12767/22 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Рябчук О.С.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (в письмовому провадженні) адміністративну справу за позовом Головного управління ДПС у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Омега-СКС» про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

23.08.2022 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління ДПС у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю " Омега - СКС", в якому позивач просить:

- стягнути податковий борг з Товариства з обмеженою відповідальністю «Омега-СКС» (ЄДРПОУ 39085846) до бюджету у розмірі 81287,93грн. шляхом стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29.08.2022 року відкрито провадження у справі, справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи (у письмовому провадженні) за наявними у справі матеріалами.

Ухвалу від 29.08.2022 р. направлено сторонам по справі.

Позивачем копію ухвали отримано 01.09.2022 р., що підтверджується наявною в матеріалах справи розпискою.

Відповідачу копію ухвали направлено засобами поштового зв`язку. Станом на 06.12 2022 р. докази отримання ухвали Товариством з обмеженою відповідальністю «Омега-СКС» відсутні.

Розглядаючи справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання, Дніпропетровський окружний адміністративний суд звертає увагу на таке.

Відповідно достатті 5 Кодексу адміністративного судочинства Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист. Суб`єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду виключно у випадках, визначенихКонституцієюта законами України.

Згідно з частиною першоюстатті 43 Кодексу адміністративного судочинства Україниздатність мати процесуальні права та обов`язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Частиною третьоюстатті 43 Кодексу адміністративного судочинства Українивстановлено здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов`язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

У відповідності до вимог частин першої та другоїстатті 46 Кодексу адміністративного судочинства Українисторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач. Позивачем в адміністративній справі можуть бути, зокрема, суб`єкти владних повноважень.

Таким чином, позивачами в адміністративних справах можуть, у тому числі, підприємства, установи, організації (юридичні особи) лише за умови, якщо такі юридичні особи публічного права мають адміністративну процесуальну правосуб`єктність, тобто зареєстровані у статусі юридичної особи.

Відповідно до частини першоїстатті 55 Кодексу адміністративного судочинства Українисторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно з частини третьоїстатті 55 Кодексу адміністративного судочинства Україниюридична особа незалежно від порядку її створення, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб`єкта владних повноважень), або через представника.

Разом з тим, з матеріалів позовної заяви вбачається, що до суду з позовом звернулося Головне управління ДПС у Дніпропетровській області без статусу юридичної особи, відносно якого вказано код ЄДРПОУ ВП: 44118658 (код відокремленого підрозділу).

Позовну заяву від імені Головного управління ДПС у Дніпропетровській області підписала Марина Твердохлєб, яка, на думку суду, не має повноважень подавати та підписувати позови від імені відокремленого підрозділу (Головного управління ДПС у Дніпропетровській області).

В підтвердження повноважень суду надано копію наказу Державної податкової служби України від 21 липня 2022 року № 1082-о, яким на Твердохлєб Марину Юріївну, заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, покладено виконання обов`язків начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області з 22 липня 2022 року, з правом підпису фінансових документів.

Одночасно з цим суд звертає увагу, що адміністративний позов за своєю правовою природою не є фінансовим документом та надання наказу про покладення виконання обов`язків на ОСОБА_1 не підтверджує належним чином наділення її достатнім обсягом прав та обов`язків для підписання позовів від імені державного органу в порядку самопредставництва.

В силустатті 95 Цивільного кодексу України, філії, відокремлені підрозділи юридичної особи здійснюють всі або частину функцій юридичної особи, тобто діють від імені юридичної особи.

Позовну заяву від імені позивача Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (яке є відокремленим підрозділом Державної податкової служби України, має самостійний код ідентифікаційний код 44118658) підписано ОСОБА_1 , яка не має права підписувати позовні заяви.

Відповідно до пункту 2 частини першоїстатті 240 Кодексу адміністративного судочинства Українисуд своєю ухвалою залишає позовну заяву без розгляду, якщо позовну заяву не підписано або підписано особою, яка не має права підписувати її, або особою, посадове становище якої не вказано.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви Головного управління ДПС у Дніпропетровській області без розгляду.

На підставі вищенаведеного, пункту 2 частини першої статті240, статті248Кодексу адміністративного судочинства України,-

УХВАЛИВ:

Залишити без розгляду позовну заяву Головного управління ДПС у Дніпропетровській області у справі № 160/12767/22.

Ухвала про залишення позовної заяви без розгляду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Третього апеляційного адміністративного суду.

Відповідно достатті 256 Кодексу адміністративного судочинства Україниухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст.ст. 294-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя О.С. Рябчук

Дата ухвалення рішення06.12.2022
Оприлюднено08.12.2022
Номер документу107695625
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —160/12767/22

Ухвала від 04.01.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Ухвала від 06.12.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

Ухвала від 28.08.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Рябчук Олена Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні