Рішення
від 24.11.2022 по справі 910/2589/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

24.11.2022Справа № 910/2589/22

Господарський суд міста Києва у складі судді Маринченка Я.В., за участі секретаря судового засідання Коваленко М.О. розглянувши матеріали справи

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Київські енергетичні послуги»

до Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Спортивний комплекс»

про стягнення 1413942,09 грн

за участі представників:

від позивача - не з`явився;

від відповідача - не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Київські енергетичні послуги» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Спортивний комплекс» про стягнення 1413942,09 грн.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що відповідачем порушено умови укладеного між сторонами Договору про постачання (закупівлю) електричної енергії №81544016П-Т221 від 24.05.2021 в частині повної та своєчасної оплати спожитих обсягів електроенергії, внаслідок чого за відповідачем утворилась заборгованість у розмірі 1318776,01 грн, яку позивач просить суд стягнути з відповідача. Окрім того, позивачем заявлено до стягнення 3% річних у розмірі 9132,33 грн, інфляційні втрати у розмірі 29948,18 грн та пеню у розмірі 56085,57 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.05.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, просив задовольнити позов.

Відповідач уповноваженого представника у судове засідання не направив, протягом усього часу розгляду справи відзиву на позов не подав.

Суд вказує про те, що відповідач не був обмежений у своїх процесуальних правах надати відзив через канцелярію суду або шляхом його направлення на адресу суду поштовим відправленням, відтак, приймаючи до уваги, що відповідач у встановлений строк не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, з метою дотримання процесуальних строків вирішення спору, суд дійшов висновку, що наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення у відповідності до ч.9 ст.165, ч.2 ст.178 Господарського процесуального кодексу України, за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 24.05.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Київські енергетичні послуги» (далі - Постачальник) та Комунальним підприємством виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Спортивний комплекс» (далі - Споживач) було укладено Договір про постачання (закупівлю) електричної енергії №81544016П-Т221 за о/р №81544016 (далі - Договір) відповідно до умов якої, Постачальник продає електричну енергію для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору. (п.1.1. Договору).

Відповідно до п.2.1. Договору строк (термін) поставки товару: травень - грудень 2021 року.

Згідно з п.4.1. Договору Споживач розраховується з Постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з комерційною пропозицією.

Ціна електричної енергії має зазначатися Постачальником у рахунках про оплату електричної енергії (актах прийняття-передавання товарної продукції чи актах прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг) за цим Договором. Розрахунковим періодом за цим Договором є 1 календарний місяць. (п.4.2. Договору)

Оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строк, визначений у рахунку, який не може бути меншим 6 робочих днів з моменту отримання його Споживачем, або в строк, визначений у комерційній пропозиції, прийнятій Споживачем. (п.4.6. Договору)

Пунктом 4.8. Договору, сторони визначали, що у разі порушення Споживачем строків оплати за цим Договором, Постачальник має право вимагати сплату пені. Споживач сплачує Постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати, нарахованої протягом всього періоду прострочення зобов`язання, якщо інше, за згодою Сторін, не буде визначено в додатковій угоді до цього Договору.

Споживач зобов`язується забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії відповідно до умов цього Договору згідно з умовами цього Договору. (п.5.2. Договору)

Відповідно до п.3.1. Комерційної пропозиції «Тендерна» (далі - Комерційна пропозиція) розрахунки за електричну енергію здійснюються виключно в грошовій формі відповідно до умов Договору, шляхом перерахування коштів на поточний рахунок із спеціальним режимом використання Постачальника, вказаний у рахунку на оплату (акті прийняття-передавання товарної продукції) та на сайті Постачальника.

Згідно з п.4.2. Комерційної пропозиції оплата за спожиту електричну енергію має бути здійснена Споживачем у строк не більше 5 робочих днів після закінчення розрахункового періоду.

Споживач самостійно формує розрахунків документи (рахунок, акт-приймання передавання) в сервісі «Особистий кабінет» не пізніше 24 години після закінчення розрахункового періоду. (п.5.1. Комерційної пропозиції)

За внесення платежів, передбачених умовами Договору, з порушенням термінів, визначених цією Комерційною пропозицією, Споживач сплачує Постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу, нарахованої протягом всього періоду прострочення зобов`язання та 3% річних від суми боргу. Сума боргу сплачується Споживачем з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь період прострочення. (п.7.1. Комерційної пропозиції)

Цей Договір набирає чинності з дати його підписання сторонами та діє до 31.12.2021, якщо інше не встановлено комерційною пропозицією, а в частині проведення розрахунків - до повного виконання сторонами свої зобов`язань за Договором. (п.12.1. Договору та п.10.1. Комерційної пропозиції)

Відповідно до п.10.3. Комерційної пропозиції Договір може бути розірвано за ініціативною будь-якої із Сторін у порядку, визначеному законодавством України, але в будь-якому випадку Договір діє до повної оплати заборгованості по Договору, включаючи нарахування та оплату штрафних санкцій.

Додатковими угодами №б/н від 20.10.2021 та №6 від 01.12.2021 до Договору сторони погодили збільшити на розрахункові періоди з жовтня 2021 та з листопада 2021 ціну за одиницю товару у зв`язку зі зміною середньозваженої ціни закупівлі електричної енергії на одиницю «на добу наперед» (ЦРДН), пов`язаної з коливанням ціни на ринку та визначено, що Споживач розраховується з Постачальником за електричну енергію за ціною, що з жовтня 2021 становить 3,09802 грн/кВт*год, а з листопада 2021 становить 3,84131 грн/кВт*год.

Додатковою угодою №3/1 від 09.11.2021 до Договору Сторони за взаємною згодою домовилися з 01.12.2021 припинити (розірвати) Договір у зв`язку з використанням коштів по Договору та вважати останнім днем постачання електричної енергії 30.11.2021.

Відповідно до п.3. Додаткової угоди №3/1 сторони визначили, що у частині взаєморозрахунків договірні відносини продовжують діяти до повного їх виконання Сторонам.

Укладений між сторонами договір за своєю правовою природою є договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу, а відповідно до частини 1 статті 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Частиною 1 ст. 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України «Про ринок електричної енергії».

Частинами 6, 7 ст. 276 Господарського кодексу України встановлено, що розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Згідно з ч. 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії» споживач зобов`язаний, зокрема, сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем було надано (поставлено), а відповідачем отримано (спожито) електричної енергії за період з жовтня - листопад 2021 року на загальну суму 1318776,01 грн, що підтверджується наявними в матеріалах справи підписаними обома сторонами Актами прийняття-передавання товарної продукції №81544016/10/1 за жовтень 2021 на суму 587366 грн та №81544016/11/1 за листопад 2021 на суму 731410,01 грн, рахунками №81544016/10/1 від 01.11.2021 та №81544016/11/1 від 01.12.2021.

Проте, відповідачем у визначений Договором та Комерційною пропозицією строк не було здійснено оплату за спожиту електричну енергію, у зв`язку з чим за ним утворилась заборгованість у розмірі 1318776,01 грн.

Разом з тим, наявність вказаної заборгованості підтверджується наявним у матеріалах справи підписаним та скріпленим печатками обох сторін Актом звірки взаєморозрахунків за спожиті енергоносії електроенергії від 14.12.2021.

23.12.2021 ТОВ «Київські енергетичні послуги» зверталось до КП ВО Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Спортивний комплекс» з вимогою про сплату заборгованості за електричну енергію від 23.12.2021 №25/4/7/20/42368 у якій вимагало протягом 5 робочих днів від дати отримання даної вимоги здійснити оплату заборгованості.

Як вбачається з матеріалів справи, вказана вимога була отримана відповідачем 28.12.2021, проте залишена без відповіді та задоволення.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Враховуючи положення чинного законодавства та умови укладеного між сторонами договору, суд дійшов висновку, що позивачем належними та допустимими доказами доведено факт споживання відповідачем електричної енергії за період з жовтня 2021 року по листопад 2021, в той самий час, відповідачем не надано жодних доказів на спростування позовних вимог позивача, також матеріали справи не містять доказів щодо оплати відповідачем заборгованості, у зв`язку з чим, наявні підстави для задоволення позовних вимог в частині стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 1318776,01 грн за спожиту електричну енергію.

Стосовно заявлених позивачем вимог щодо стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 9132,33 грн, інфляційних втрат у розмірі 29948,18 грн та пені у розмірі 56085,57 грн суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Частиною 1 статті 546 ЦК України передбачено, що виконання зобов`язання, зокрема, може забезпечуватися неустойкою.

За змістом частини 1 статті 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, яке боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання. (частина 3 статті 549 ЦК України).

Перевіривши надані позивачем розрахунки пені, інфляційних втрат та 3% річних, суд встановив їх правильність та арифметичну вірність, у зв`язку з чим позовні вимоги про стягнення з відповідача вказаних сум підлягають задоволенню.

Згідно із ч.2-3 ст.13 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч.1 ст.86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідачем не надано суду жодних доказів які спростовують вимоги позивача чи підтверджують виконання відповідачем зобов`язань щодо оплати за спожиту електричну енергію.

Відповідно до положень ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на відповідача у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.13, 73, 74, 76, 77, 86, 129, ст.ст.232, 233, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Спортивний комплекс» (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 12; ідентифікаційний код 03768026) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Київські енергетичні послуги» (04050, м. Київ, вул. Юрія Іллєнка, 31; ідентифікаційний номер 41916045) заборгованість у розмірі 1318776 (один мільйон триста вісімнадцять тисяч сімсот сімдесят шість) грн 01 коп., 3% річних у розмірі 9132 (дев`ять тисяч сто тридцять дві) грн 33 коп., інфляційні втрати у розмірі 29948 (двадцять дев`ять тисяч дев`ятсот сорок вісім) грн 18 коп., пеню у розмірі 56085 (п`ятдесят шість тисяч вісімдесят п`ять) грн 57 коп., а також витрати по сплаті судового збору у розмірі 21209 (двадцять одна тисяча двісті дев`ять) грн 13 коп.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено: 05.12.2022

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення24.11.2022
Оприлюднено07.12.2022
Номер документу107702496
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/2589/22

Ухвала від 15.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Рішення від 24.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Рішення від 24.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 16.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 06.10.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 11.09.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 17.07.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 28.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 14.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 01.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні