Ухвала
від 06.12.2022 по справі 910/13370/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про передачу заяви про видачу судового наказу за підсудністю

м. Київ

06.12.2022Справа № 910/13370/22

Суддя Господарського суду міста Києва Котков О.В. розглянувши заяву б/н б/д «Про видачу судового наказу» Товариства з обмеженою відповідальністю «Авіс-Україна» (Сумська обл., Сумський р-н, с. Косівщина) /надалі - Заявник/ за вимогою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Віра-Конті Прем`єр» (м. Запоріжжя) /надалі - Боржник/ про стягнення заборгованості за договором поставки № 275 від 16.08.2016 року у розмірі 882,00 грн. (вісімсот вісімдесят дві гривні), -

ВСТАНОВИВ:

02 грудня 2022 року до Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю «Авіс-Україна» (заявник) надійшла заява б/н б/д «Про видачу судового наказу» за вимогою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Віра-Конті Прем`єр» (боржник) про видачу судового наказу щодо стягнення заборгованості за договором поставки № 275 від 16.08.2016 року у розмірі 808,50 грн. (вісімсот вісімдесят дві гривні).

Вимоги заявника обґрунтовані тим, що боржник не виконав належним чином взяті на себе зобов`язання за договором поставки № 275 від 16.08.2016 року, зокрема, у визначені договором строки не здійснив оплату вартості поставленого товару, внаслідок чого у боржника утворилась заборгованість за вказаним правочином.

Положеннями статті 125 Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Аналогічні положення закріплені в частині 1 статті 17 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Відповідно до статті 1 Господарського процесуального кодексу України цей Кодекс визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах.

Статтею 149 Господарського процесуального кодексу України визначено, що заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для подання позовної заяви.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 27 Господарського процесуального кодексу України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи-підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

У п. 2 ч. 2 ст. 150 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у заяві повинно бути зазначено повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України заявника та боржника.

Згідно з ч. 4 ст. 152 Господарського процесуального кодексу України суддя з метою визначення підсудності, крім випадків подання заяви про видачу судового наказу в електронній формі до боржника, який має офіційну електронну адресу, не пізніше наступного дня з дня отримання заяви про видачу судового наказу перевіряє зазначене у заяві місцезнаходження боржника за відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Якщо за результатами розгляду отриманих судом відомостей про місцезнаходження боржника буде встановлено, що заява про видачу судового наказу не підсудна цьому суду, суд не пізніше десяти днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу про передачу заяви про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами за підсудністю (ч. 5 ст. 152 ГПК України).

Заявником у заяві про видачу судового наказу зазначено боржником Товариство з обмеженою відповідальністю «Віра-Конті Прем`єр» (ідентифікаційний код 35254300), місцезнаходження якого: 04212, м. Київ, вул. Маршала Тимошенка, 13-Б.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за ідентифікаційним кодом 35254300 зареєстровано Товариство з обмеженою відповідальністю «Еліт Кейтерінг України», місцезнаходження якого: 69005, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 160.

Зі змісту заяви про видачу судового наказу і доданих до неї документів вбачається, що заява про видачу судового наказу подана за вимогою про стягнення з боржника заборгованості за поставлений товар за договором поставки № 275 від 16.08.2016 року.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Таким чином, оскільки зобов`язаною стороною сплатити спірну заборгованість є боржник, який знаходиться у місті Запоріжжя, суд дійшов висновку про те, що дана заява про видачу судового наказу подана з порушенням приписів ст. 27 ГПК України та не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Господарського суду міста Києва, а матеріали заяви про видачу судового наказу підлягають передачі на розгляд Господарського суду Запорізької області за встановленою підсудністю.

Частиною 3 статті 31 Господарського процесуального кодексу України визначено, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Спори між судами щодо підсудності не допускаються (ч. 6 ст. 31 ГПК України).

Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому цією статтею, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана (ч. 7 ст. 31 ГПК України).

Керуючись ст. 31, 152, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

Заяву б/н б/д «Про видачу судового наказу» Товариства з обмеженою відповідальністю «Авіс-Україна» за вимогою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Віра-Конті Прем`єр» про стягнення заборгованості за договором поставки № 275 від 16.08.2016 року у розмірі 882,00 грн. разом з доданими до неї матеріалами направити за підсудністю до Господарського суду Запорізької області (69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала підлягає оскарженню в порядку передбаченому ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 06 грудня 2022 року.

Суддя О.В. Котков

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.12.2022
Оприлюднено08.12.2022
Номер документу107702779
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —910/13370/22

Судовий наказ від 06.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Судовий наказ від 06.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 06.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні