Рішення
від 21.11.2022 по справі 367/4686/22
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/4686/22

Провадження №2-о/367/430/2022

РІШЕННЯ

Іменем України

21 листопада 2022 року Ірпінський міський суд Київської області в складі: головуючого судді - Горбачової Ю.В.,

при секретарі - Мирці Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ірпінь цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Ірпінський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Бучанському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції України, про встановлення факту смерті,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт смерті його брата, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Комсомольськ Іванівської області Росії, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Енергодар Запорізької області.

Після окупації м. Енергодар Запорізької області заявник у вересні 2022 року переїхав мешкати на підконтрольну Україні територію до м. Ірпінь Київської області, а брат залишився за місцем постійного проживання, де і помер у жовтні 2022 року.

Заявник вказує, що згідно картки спадкоємності від 19.10.2022 р., виданої підстанцією № 1550, вбачається, що: « ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебував на обліку у сімейного лікаря з діагнозом ХІХС дифузний кардіосклероз САТ ЦД тип 2. Останній візит до лікаря - 18.10.2022 р. Приймав призначене лікування. ІНФОРМАЦІЯ_3 бригадою швидкої допомоги констатовано біологічну смерть». Смерть ОСОБА_2 підтверджується також копією лікарського свідоцтва про смерть № 347 від 20 жовтня 2022 року та копією довідки про причину смерті № 347 від 20 жовтня 2022 року.

Відповідно до копії свідоцтва про поховання № 130 від 21.10.2022 року, виданого КП «Ритуал», ОСОБА_2 був похований на ділянці № НОМЕР_1 , ряду № 14, місця 47 кладовища, розташованого в м. Енергодар.

Однак, видані документи не є підставою для реєстрації смерті ОСОБА_2 органом державної реєстрації актів цивільного стану за правилами ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

У зв`язку з тим, що іншого порядку встановити факт смерті брата не має можливості, заявник звернувся до суду.

Встановлення факту смерті брата заявнику необхідне для подальшої державної реєстрації його смерті у відповідних органах, отримання свідоцтва про смерть державного зразка та подальшої реалізації його прав на спадщину. Інших спадкоємців після смерті брата не залишилося.

У судове засідання заявник не з`явився, надавши до суду заяву про розгляд справи без його участі, заяву підтримує та просить її задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Враховуючи, що сторони по справі в судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 Цивільного процесуального кодексу України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника. Згідно з положеннями п. 2 ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Якщо документи про смерть особи відсутні, то державна реєстрація її смерті проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту смерті.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, який народився в с.Комсомольськ Іванівської області Росії, є братом заявника ОСОБА_1 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження зазначених осіб.

ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Енергодар Запорізької області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, помер, про що було видано лікарське свідоцтво про смерть № 347 від 20 жовтня 2022 року, КНП «МЦПМСД» ЕМР ЗО у м. Енергодар Запорізької області, пр. Будівельників, 33 (код ЄДРПОУ 42037326) та довідку про причини смерті № 347 від 20 жовтня 2022 року. Обставини хвороби та смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , також підтверджуються копією картки спадкоємності від 19.10.2022 р., виданої підстанцією № 1550 та іншими ОСОБА_1

Станом на 19 жовтня 2022 року Енергодарська міська територіальна громада Запорізької області включена до Переліку територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2022 року № 75, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 квітня 2022 року за № 453/37789, у зв`язку з чим на вказаній території органи державної влади та органи місцевого самоврядування не здійснюють свою діяльність, що, у свою чергу, позбавляє можливості заявника отримати свідоцтво про смерть брата та реалізувати пов`язані з цим права.

Справи про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню.

Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому ЦПК України. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Копія судового рішення видається учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

Керуючись ст.ст. 315-319, 430 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця с. Комсомольськ Іванівської області Росії, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Енергодар Запорізької області у віці 74 років.

Копію рішення суду направити заінтересованій особі для відома та виконання.

Рішення суду про встановлення факту смерті підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на протязі 30 днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: Ю.В. Горбачова

Дата ухвалення рішення21.11.2022
Оприлюднено08.12.2022
Номер документу107708916
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —367/4686/22

Рішення від 21.11.2022

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Горбачова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні