Рішення
від 05.12.2022 по справі 683/2985/22
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/2985/22

2-о/683/101/2022

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2022 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Лугового О.М.

секретаря Градомської Д.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Старокостянтинів цивільну справу №683/2985/2022 (провадження №2-о/683/101/2022) за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Староостропільська сільська рада Хмельницької області про встановлення факту належності правовстановлюючого документа,

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, а саме що державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №595849 від 05 січня 2006 року виданого на підставі розпорядження райдержадміністрації від 06 грудня 2005 року за №329/2005-р на земельну ділянку площею 2,5475 га для ведення особистого селянського господарства з кадастровим номером 6824285000:03:010:0096 належить ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Губин, Старокостянтинівського р-н., Хмельницької області померла дружина заявника ОСОБА_2 . Заявник є спадкоємцем першої черги за законом пiсля смерті дружини. Окрім заявника, спадкодавцем за законом є ще син померлої ОСОБА_3 . В результаті чого ОСОБА_1 , звернувшись до Старокостянтинівської державної нотаріальної контори з питань оформлення Ѕ частки спадкових прав на земельну ділянку, яка розташована на території Староостропільської територіальної громади Хмельницького району (до змін адміністративно-територіального устрою Хмельницької області Ладигівської сільської ради Старокостянтинівського району) Хмельницької області, заявник отримав відповідь на звернення, згідно якої державним нотаріусом було повідомлено, що в Державному акті на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №595849 виданого Старокостянтинівською районною державною адміністрацією Хмельницької області 05 січня 2006 року, зроблено виправлення в графі власник, а саме по батькові було витерто, та поверх надруковано « ОСОБА_4 », тому неможливо дотриматись п.4.1 Інструкції «Про заповнення бланків державних актів на право власності на земельну ділянку і на право постійного користування земельною ділянкою», де виправлення орфографічних або технічних помилок у бланках та державному акті не допускається, тому правовстановлюючий документ із виправленням не може бути використаний для видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, та видати Свідоцтво про право на спадщину за законом на Ѕ частку у праві власності на земельну ділянку неможливо.

В результатічого заявник не може оформити свої спадкові права на земельну ділянку та змушений звернутися до суду з даною заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

Ухвалою Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області від 26 жовтня 2022 року відкрито провадження по справі та призначено до судового розгляду.

Заявник в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, однак подав до суду заяву, в якій просив справу розглядати без його участі та позов задоволити.

Представник заінтересованої особи адвокат Грицай Л.М., судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся у встановленому законом порядку, однак подав до суду заяву, згідно якої просив розгляд справи проводи у його відсутність, при вирішенні заяви покладається на розсуд суду.

Оскільки учасники процесу в судове засідання не з`явились, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до ч.2 ст.247ЦПК України не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданого 27 лютого 2007 року Ладигівською сільською радою Старокостянтинівського району Хмельницької області, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 .

Після смерті якої відкрилась спадщина, до складу якої увійшла земельна ділянка площею 2,5475 га для ведення особистого селянського господарства з кадастровим номером 6824285000:03:010:0096 згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №595849 від 05 січня 2006 року виданого на підставі розпорядження райдержадміністрації від 06 грудня 2005 року за №329/2005-р.

Спадкоємцями за законом першої черги є заявник ОСОБА_1 та син померлої ОСОБА_3 , що підтверджується наявними в матеріалах справи: копією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 від 10.04.1972 року, копією свідоцтва про народження ОСОБА_3 серії НОМЕР_3 від 27.05.1978 року та копією спадкової справи №400 від 03.06.2010 року до майна померлої ОСОБА_2 ..

ОСОБА_5 , яка діяла на підставі довіреності від імені ОСОБА_1 звернулась до Старокостянтинівської державної нотаріальної контори для оформлення Ѕ частки спадкових прав за законом на ім`я ОСОБА_1 , а саме на земельну ділянку, площею 2,5475 га, яка розташована на території Староостропільської територіальної громади Хмельницького району (до змін адміністративно-територіального устрою Хмельницької області Ладигівської сільської ради Старокостянтинівського району) Хмельницької області, після смерті дружини її довірителя ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Державний нотаріус Заворотна Т. своєю відповіддю на звернення № 1074/02-14 від 27.09.2022 року повідомила, що у зв`язку з тим, що в Державному акті на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №595849 виданого Старокостянтинівською районною державною адміністрацією Хмельницької області 05 січня 2006 року, зроблено виправлення в графі власник, а саме по батькові було витерто, та поверх надруковано « ОСОБА_4 », тому правовстановлюючий документ із виправленням не може бути використаний для видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, та видати Свідоцтво про право на спадщину за законом на Ѕ частку у праві власності на земельну ділянку неможливо.

Відповідно до копії сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХМ №0322827 виданого 10 червня 1997 року на підставі рішення №386-р від 06 травня 1996 року, встановлено, що даний сертифікат був виданий на ім`я ОСОБА_2 , та зареєстрований 23 липня 1997 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №112.

Згідно наявної в матеріалах справи копії розпорядження Старокостянтинівської районної адміністрації Хмельницької області №329/2005-р від 06 грудня 2005 року та Додатку 12 до розпорядження судом встановлено, що ОСОБА_2 (порядковий номер 11) було передано у власність земельну частку (пай) площею 2,548 га, номер земельної ділянки 35, відповідно до сертифікату на право на земельну частку (паї) серії ХМ №0322827 по Ладигівській сільській раді, а також рекомендовано було виготовити державний акт на право власності на землю.

З Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №595849 від 05 січня 2006 року виданого Старокостянтинівською районною державною адміністрацією на земельну ділянку площею 2,5475 га, для ведення особистого селянського господарства, вбачається, що зроблено виправлення в графі власник, а саме по батькові було витерто, та поверх надруковано « ОСОБА_4 ».

У зв`язку з існуванням виправлення в графі власник земельної ділянки, у правовстановлюючому документі, який посвідчує дані про особу та приналежність державного акту, заявник позбавлений можливості оформити свої спадкові права.

Згідно п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до частини 2статті 315 ЦПК Україниу судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно ізп.12Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни «Просудову практикув справахпро встановленняфактів,що маютьюридичне значення»№5від 31.03.95рокупри розглядісправи провстановлення фактуналежності правовстановлюючихдокументів особі,прізвище,ім`я,по-батькові,місце ічас народженняякої,зазначені вдокументі,не збігаютьсяз ім`ям,по-батькові,прізвищем,місцем ічасом народженняцієї особи,вказаними усвідоцтві пронародження абов паспорті,у томучислі,факту належностіправовстановлюючого документа,в якомудопущені помилкиу прізвищі,імені,по батьковіабо замістьімені чипо батьковізазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до

нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» з 01.01.2013 року реєстрацію прав на нерухоме майно здійснюють структурні підрозділи територіальних органів Мін`юсту та не передбачено видачі державних актів про право власності на землю, як не передбачено і можливості внесення виправлень до вже виданих державних актів.

У даному випадку, виключним способом захисту права заявника є звернення до суду із заявою в порядку окремого провадження про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту належності державного акту на право власності на земельну ділянку.

Згідно з законом, встановлення вказаного факту породжує юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав заявника, а саме: встановлення факту належності вказаного документу дає змогу заявнику реалізувати свої спадкові права на дану земельну ділянку.

Оскільки встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, а саме можливість внести зміни в документ в позасудовому порядку не можливо, вказаний юридичний факт підлягає встановленню в судовому порядку.

З урахуваннямвище наведеного,судвважає можливимвстановити фактналежності правовстановлюючогодокумента -Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №595849 від 05 січня 2006 року ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі викладеного та керуючись статтею 124 Конституції України, ст. ст. 13, 81, ч. 2 ст. 247, 259, 263-265, ч. 4 ст. 268, ч. 5 ст. 272, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №595849 виданого 05 січня 2006 року виданого на підставі розпорядження Старокостянтинівської районної державної адміністрації від 06 грудня 2005 року за №329/2005-р, на земельну ділянку площею 2,5475 га для ведення особистого селянського господарства з кадастровим номером 6824285000:03:010:0096.

Судові витрати залишити за заявником.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня проголошення рішення до Хмельницького апеляційного суду.

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: 31183, с.Губин, Хмельницького р-н., Хмельницька обл., паспорт серії НОМЕР_4 виданий Старокостянтинівським РВ УМВС України в Хмельницькій області від 16 січня 2001 року, РНОКПП НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: Староостропільська сільська рада Хмельницької області, місце знаходження: 31146, вул.Центральна, 2/14, с.Старий Остропіль, Хмельницького р-н., Хмельницька обл., код ЄДРПОУ 04405461.

Суддя:

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.12.2022
Оприлюднено08.12.2022
Номер документу107709663
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —683/2985/22

Рішення від 05.12.2022

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Луговий О. М.

Ухвала від 26.10.2022

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Луговий О. М.

Ухвала від 26.10.2022

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Луговий О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні