Ухвала
від 21.11.2022 по справі 758/10123/22
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/10123/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2022 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю заявника адвоката ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Джі Ес Стаффінг», про скасування арешту майна, накладеного у кримінальному провадженні №42022102070000084 від 05.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2ст.364-1,ч.2ст.110-2 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Подільського районного суду м. Києва надійшло клопотання адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Джі Ес Стаффінг», про скасування арешту грошових коштів, що належать ТОВ «Джі Ес Стаффінг», накладеного ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 12.07.2022 року (справа №758/4967/22) у кримінальному провадженні №42022102070000084 від 05.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2ст.364-1,ч.2ст.110-2 КК України.

Звертаючись з клопотанням в порядку ст.174КПК України заявник вказує,що СВУП вметрополітені ГУНП ум.Києві проводитьсядосудове розслідуванняу кримінальномупровадженні №42022102070000084,внесеному доЄРДР 05.04.2022року зач.2ст.364-1,ч.2ст.110-2КК України.Ухвалою слідчогосудді Подільськогорайонного судум.Києва від12.07.2022року нагрошові кошти,що належатьТОВ "ДжіЕс Стаффінг",було накладеноарешт зметою -збереження речовогодоказу.На данийчас ТОВ"ДжіЕс Стаффінг",його посадовіособи вживаютьвсіх необхіднихзаконних заходів, якимидоводить своюнепричетність добудь-якихпротизаконних дій,які єпредметом досудовогорозслідування уданому кримінальномупровадженні.Зараз дуже важливою єдопомога державі(середінший дій)у виглядісплати податківвід господарськоїдіяльності кожногосуб`єкта господарювання,можливість здійснюватигосподарську діяльність,для чогонеобхідно використанняналежних ТОВ"ДжіЕССтаффінг"грошових коштів,які наданий часє арештованими.Неможливість використанняцих коштівпаралізувало роботуТОВ "ДжіЕССтаффінг"і недає змогипрацівникам матифінансову можливістьутримувати своїсім`ї.Від початку досудового розслідування з 05.04.2022 року й по теперішній час жодній особі не було оголошено про підозру, жодних належних і допустимих доказів щодо вчинення посадовими особами ТОВ "Джі Ес Стаффінг" кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364-1, ч.2 ст.110-2 КК України органом досудового розслідування не здобуто, вважає, що необхідність такого вид заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна, на даний час відпала.

У судовому засіданні адвокат ОСОБА_3 підтримав своє клопотання із зазначених в ньому підстав, просив його задовольнити. Зазначив, що відомості про вчинення кримінального правопорушення, яке розслідується у вказаному кримінальному провадженні, внесені 05.04.2022 року за фактом вчинення кримінального правопорушення, а ТОВ «Джі Ес Стаффінг» створене лише у травні 2022 року. На даний час потреба у арешті відпала, оскільки арешт грошових коштів ТОВ "Джі Ес Стаффінг" унеможливлює господарську діяльність вказаного товариства.

Прокурор в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, оскільки наразі досудове розслідування триває, проводяться слідчі дії, тому неможливо стверджувати, що на даний час відпала потреба у необхідності накладення арешту.

Вислухавши думку учасників та дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Установлено, що СВ УПв метрополітеніГУ НПу м.Києві проводитьсядосудове розслідуванняпо кримінальномупровадженню №42022102070000084від 05.04.2022року зач.2статті 364-1,ч.2ст.110-2КК України.Подільська окружна прокуратура міста Києва здійснює процесуальне керівництво досудового розслідування у даному кримінальному провадженні. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється за фактом можливого фінансування дій службовими особами ТОВ «Анкор персонал Україна», вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційної ладу або захоплення державної влади, а також за фактом можливого зловживання своїми повноваженнями службовими особами ТОВ «Анкор персонал Україна», з метою одержання неправомірної вигоди для себе, чим останні спричинили тяжкі наслідки охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян.

Відповідно до постанови прокурораПодільської окружноїпрокуратури м.Києва від29.06.2022року оскількигрошові кошти,що знаходятьсяна рахунках НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 ,щовідкриті у АТ «Універсал Банк» (код ЄДРПОУ 21133352) та належать ТОВ «ДЖІ ЕС СТАФІНГ» (код ЄДРПОУ 44660431), мають значення речового доказу - визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №42022102070000084.

Ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 12.07.2022 року на грошові кошти, що належать ТОВ "Джі Ес Стаффінг" у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, що знаходяться на банківських рахунках у АТ «Універсал Банк», було накладено арешт з метою забезпечення збереження речових доказів.

Арешт майна є одним заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується на підставі ухвали слідчого судді або суду (ч. 2 ст. 131, ч. 1 ст. 132 КПК України).

За приписами ч. 3 ст. 132 КПК застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна (ч. 1 ст. 170 КПК України).

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження (ч. 2 ст. 170 КПК України).

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається зокрема з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно з ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

За змістом ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 2, 9 ст. 100 КПК України речовий доказ зберігається у сторони кримінального провадження, якій він наданий. Сторона кримінального провадження, якій наданий речовий доказ, зобов`язана зберігати його у стані, придатному для використання у кримінальному провадженні. Питання про долю речових доказів, які були надані суду, вирішується судом під час ухвалення судового рішення, яким закінчується кримінальне провадження. Такі докази повинні зберігатися до набрання рішенням законної сили. У разі закриття кримінального провадження слідчим або прокурором питання про долю речових доказів і документів вирішується ухвалою суду на підставі відповідного клопотання, яке розглядається згідно із статтями 171-174 цього Кодексу. Таким чином, законодавчо визначений механізм періодичного перегляду необхідності збереження заходу забезпечення кримінального провадження із плином часу, а також його скасування при закритті кримінального провадження, що дозволяє запобігати потенційним зловживанням.

Відповідно до ст. 642 КПК України третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, може бути будь-яка фізична або юридична особи.

Третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, має права та обов`язки, передбачені цим Кодексом для підозрюваного, обвинуваченого, в частині, що стосуються арешту майна.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 174 КПК, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Згідно з абз. 2 ч.1 ст.174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Зі змісту клопотання про скасування арешту майна вбачається, що заявник відноситься до осіб, яким за законом надано право на звернення до суду з клопотанням про скасування арешту майна.

Відповідно до ч.2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна з метою збереження речових доказів слідчий суддя, зокрема, повинен враховувати:

- правову підставу для арешту майна;

- можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні;

- розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження;

- наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Оцінюючи обґрунтованість накладеного арешту під час розгляду клопотання про скасування арешту майна, слідчий суддя не уповноважений виконувати відповідні функції апеляційного суду щодо перевірки законності та обґрунтованості рішень слідчого судді, однак зобов`язаний встановити наявність підстав для накладення арешту на майно під час вирішення цього питання.

Отже, під час вирішення питання про необґрунтованість накладеного арешту на майно як підставу для скасування арешту, слідчий суддя повинен встановити, чи були визначено та надано оцінку під час вирішення питання про арешт обставинам, вказаним у ч. 2 ст. 173 КПК України.

Проте, представник третьої особи, щодо якої вирішувалося питання про накладення арешту на майно, у клопотання про скасування арешту майна на розгляд слідчого судді питання щодо необґрунтованості накладеного арешту не виносив. А тому з огляду на положення ч.1, 3 ст.26 КПК України, якими встановлено, що сторони кримінальногопровадження євільними увикористанні своїхправ умежах тау спосіб,передбачених цимКодексом;слідчий суддя,суд укримінальному провадженнівирішують лишеті питання,що винесеніна їхрозгляд сторонамита віднесенідо їхповноважень цимКодексом,слідчим суддеюпитання щодообґрунтованості накладенняарешту намайно нерозглядалося.

Відповідно до практики Європейського суду, для того, щоб втручання в право власності вважалося допустимим, воно повинно служити не лише законній меті в інтересах суспільства, а повинно бути розумна співмірність між використовуваними інструментами і тією метою, на котру спрямований будь-який захід, що позбавляє особу власності. Розумна рівновага має зберігатись між загальними інтересами суспільства та вимогами дотримання основних прав особи. (Рішення у справі "АГОСЬ" проти Сполученого Королівства" від 24 жовтня 1986 року, серія А.№108, п.52).

Слідчим суддею встановлено, що досудове розслідування у вказаному провадженні здійснюється достатньо тривалий час, та за час його проведення жодній особі про підозру не повідомлено та не встановлено прямої причетності посадових осіб ТОВ «ДжіЕс Стаффінг» до обставин кримінального правопорушення, натомість, діяльність товариства зупинена у зв`язку із накладенням арешту на грошові кошти, та така обставина є фундаментальною для подальшого існування товариства та його працівників в цілому.

З урахуванням досліджених обставин, слідчий суддя дійшов висновку, що на даний час, такий ступінь втручання у права і свободи особи не виправдовує потреб досудового розслідування, оскільки згідно ст. 2 КПК України, з метою забезпечення кримінального провадження, має бути застосовано такий спосіб обтяження, який є пропорційним його завданням.

За таких обставин, твердження представника власника майна про те, що накладення арешту на банківські рахунки ТОВ «ДжіЕс Стаффінг» суттєво утруднює та/або унеможливлює виконання ТОВ «ДжіЕс Стаффінг» своїх зобов`язань та зупиняє функціонування товариства в цілому є обгрунтованими та доведеними в судовому засіданні.

Відповідно до ст. 43 Конституції України, кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Враховуючи вищевикладене, подальше збереження арешту майна не виправдовується потребами досудового розслідування, та підлягає скасуванню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.170-173,174,309КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Джі Ес Стаффінг», про скасування арешту з грошових коштів, що належать ТОВ «Джі Ес Стаффінг» (кож ЄДРПОУ 44660431), накладеного ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києві від 12.07.2022 року №758/4967/22 у кримінальному провадженні №42022102070000084 від 05.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2ст.364-1,ч.2ст.110-2 ККУкраїни, - задовольнити.

Скасувати арешт,накладений ухвалоюслідчого суддіПодільського районногосуду м.Києва від12.07.2022року,(справа№758/4967/22),на грошовікошти,що знаходятьсяна рахунках НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 ,щовідкриті у АТ «Універсал Банк» (код ЄДРПОУ 21133352) та належать ТОВ «ДЖІ ЕС СТАФІНГ» (код ЄДРПОУ 44660431).

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текстухвали складений25.11.2022року.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.11.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу107711925
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна, накладеного у кримінальному провадженні №42022102070000084 від 05.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2ст.364-1,ч.2ст.110-2 КК України

Судовий реєстр по справі —758/10123/22

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Лещенко О. В.

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Лещенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні