Ухвала
від 02.12.2022 по справі 359/8944/22
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2/359/2792/2022

Справа №359/8944/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02грудня 2022 року суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Яковлєва Л.В., вивчивши матеріали цивільної справи за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кантрі-Хаус» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

28 листопада 2022 року представник позивача адвокат Бойко Г.Є. звернулася до суду із позовом, яким просить: стягнути із ОСОБА_1 на користь ОСББ «Кантрі-Хаус» заборгованість по сплаті внесків на утримання будинків та прибудинкової території на суму 10879,28, по сплаті внесків в резервний фонд 1800,00 грн., по сплаті парко місце 1700,00 грн., по сплаті за холодне водопостачання та водовідведення 4600,00 грн., а всього 18979,28 грн., а також судові витрати.

Ознайомившись з позовом та вимогами, які просить вирішити та задовольнити ОСББ «Кантрі-Хаус», суд вважає, що дана позовна заява не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства, з огляду на наступне.

У частині 3 ст.3 ЦПК України визначено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Згідност. 385 Цивільного кодексу Українивласники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту. Об`єднання власників квартир, житлових будинків є юридичною особою, яка створюється та діє відповідно до статуту та закону.

Згідно даних,відображених вЄдиному державномуреєстрі юридичнихосіб,фізичних осіб-підприємцівта громадськихформувань,ОСББ «Кантрі-Хаус»,код ЄДРПОУ42728838,за організаційно-правовоюформою єоб`єднаннямспіввласників багатоквартирногобудинку, основнийвид діяльності-81.10комплексне обслуговуванняоб`єктів, у зв`язку з чим у своїй діяльності керуєтьсяЗаконом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».Вказаним законом визначено правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власниківжитлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

Відповідно ст. 1 Закону України «Про об`єднанняспіввласників багатоквартирного будинку»об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об`єднання) юридич-на особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Положеннямист. 4 Закону України «Про об`єднанняспіввласників багатоквартирного будинку»встановлено, щооб`єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об`єднання визначається цим Законом та іншими законами України.

За змістом ч. 1ст. 85 ЦК Українинепідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками.

Згідно ч. 1 ст.98та ч. 1 ст.99 ЦК Українизагальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, в тому числі і з тих, що належать до компетенції інших органів товариства. Загальні збори товариства своїм рішенням створюють виконавчий орган та встановлюють його компетенцію і склад.

Таким чином,Закон України «Про об`єднанняспіввласників багатоквартирного будин-ку»визначає ОСББ як юридичну особу, створену власниками для сприяння використання їх власного майна, управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Схожої правової позиції дійшла й Велика Палата Верховного Суду у постанові від 20 вересня 2018 року у справі за № 813/6286/15, у постанові від 06 лютого 2019 року у справі за № 462/2646/17 та у постанові від 02 жовтня 2019 у справі за № 501/1571/16-ц та Верховний Суд в ухвалі від 17 серпня 2021 року у справі за № 372/1095/20.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири у багатоквартирному будинку, забезпечення експлуатації яким здійснюється ОСББ «Кантрі-Хаус». Наведене підтверд-жується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 18 листопада 2022 року за № 315562193.

Згідно п. 2, 5 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово комунальні послуги» виконавець комунальної послуги - суб`єкт господарювання, що надає комунальну послугу споживачу відповідно до умов договору; житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно ч. 2 ст. 12 Закону України «Про житлово комунальні послуги» договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону. Договори про надання комунальних послуг можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин (індивідуальний договір, індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньо-будинкових систем, колективний договір) та для різних категорій споживачів (індивідуальний споживач (співвласник багатоквартирного будинку, власник будівлі, у тому числі власник індивідуаль-ного садибного житлового будинку), колективний споживач).

Згідно ч.1ст.14вказаного Законуза рішеннямспіввласників багатоквартирногобудинку,прийнятим відповіднодо закону,з виконавцемвідповідної комунальноїпослуги (крімпослуг зпостачання тарозподілу природногогазу іпослуг зпостачання тарозподілу електричноїенергії)укладається договірпро наданнякомунальних послуг,а саме: 1)індивідуальний договірз обслуговуваннямвнутрішньобудинкових систем,що укладаєтьсякожним співвласникомбагатоквартирного будинкусамостійно,за умовищо співвласникиприйняли рішенняпро вибірвідповідної моделіорганізації договірнихвідносин тадійшли згодиз виконавцемкомунальної послугищодо розміруплати заобслуговування внутрішньобудин-ковихсистем багатоквартирногобудинку; 2)колективний договір,що укладаєтьсявід іменіта зарахунок усіхспіввласників багатоквартирногобудинку управителемабо іншоюуповноваж-женоюспіввласниками особою; 3) договір про надання комунальних послуг з колективним споживачем, що укладається з об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об`єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір.

За змістом п. 9 ч. 1 ст. 1 вказаного Закону України колективний споживач - це юридична особа, що об`єднує споживачів у будівлі та в їхніх інтересах укладає договір про надання комунальної послуги.

Матеріали справи не містять доказів укладення ОСОБА_1 індивідуальних договорів з обслуговування внутрішньобудинкових систем з Комунальним підприємством «Виробниче управління комунального господарства», Комунальним підприємством теплових мереж «Бориспільтепломережа» та Комунальним підприємством водопровідно каналізаційного господарства «Бориспільводоканал».

В той час, як ОСББ «Кантрі-Хаус» формує та виставляє для сплати індивідувальним споживачам - власникам квартир та одночасно членам ОСББ щомісячні рахунки щодо сплати вартості наданих і отриманих послуг, а саме : утримання будинку та прибудинкової території; ліфтів; водопостачання та водовідведення; фонд на поточні ремонтні роботи; вивіз сміття; теплові втрати; опалення по загально будинковому лічильнику; резервний фонф, паркомісць.

Згідно ч. 1ст. 19 ЦПК Українисуди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно ч. 2ст. 4 ГПК Україниюридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

За змістом п. 3 ч. 1ст. 20 ГПК Українигосподарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

З огляду на вищевказане, та те, що позивач ОСББ «Кантрі-Хаус» є юридичною особою, а відповідач ОСОБА_1 є фізичною особою, яка наділена правами співвласника в юридичній особі (є її учасником), суд приходить переконання, що даний спірщодо стягнення внесків є спором, що виник між юридичною особою та її учасником, який пов`язаний з діяльністю ОСББ «Кантрі-Хаус», а тому має розглядатись за правилами господарського судочинства.

Зважаючи на вказане, суд приходить висновку, що дана справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Згідно ч. 4 ст. 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Зважаючи на вказане та суть заявлених ОСББ «Кантрі-Хаус» позовних вимог, суд вважає, що спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки є предметом судового розгляду в порядку господарського судочинства.

Відповідно п. 1 ч. 1 ст.186ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

На підставі викладеного та керуючись 186, 258-261, 353 ЦПК України, ст. 20 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити увідкритті провадженняу цивільнійсправі запозовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кантрі-Хаус» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Роз`яснити Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кантрі-Хаус» право звернутись з даним позовом до Господарського суду Київської області.

Копію ухвали разом із матеріалами позовної заяви надіслати позивачу.

Копію позовної заяви залишити в матеріалах справи.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Бориспільський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги на ухвалу суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя Яковлєва Л.В.

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.12.2022
Оприлюднено08.12.2022
Номер документу107712307
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —359/8944/22

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

Постанова від 20.03.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Березовенко Руслана Вікторівна

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Яковлєва Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні