Ухвала
від 05.12.2022 по справі 915/591/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

05 грудня 2022 року Справа № 915/591/22

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Адаховської В.С.

розглянувши матеріали справи

за позовом: Квартирно-експлуатаційного відділу міста Миколаїв (54056, м. Миколаїв, просп. Миру, 62-А, ідентифікаційний код 08029523, адреса ел. пошти: kev_mykolaiv@post.mil.gov.ua, представник Федорова Інна Валеріївна, АДРЕСА_1 , адреса ел. пошти: ІНФОРМАЦІЯ_1 )

до відповідача: Філії Південно-Центральна Концерну Військторгсервіс (54025, м.Миколаїв, просп. Героїв України, 93-А/1, ідентифікаційний код 43823151)

про: стягнення 36 717, 63 грн

У с т а н о в и в:

30.11.2022 Квартирно-експлуатаційний відділ міста Миколаїв звернувся до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою, сформованою в системі Електронний суд, № б/н від 30.11.2022 (вх. № 5919/22) про стягнення з Філії Південно-Центральна Концерну Військторгсервіс заборгованості за договором про надання послуг з теплопостачання № 372/33/BT-2020 від 01.11.2020 у сумі 36 717, 63 грн, а також судового збору в сумі 2 481, 00 грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.11.2022 справі присвоєно єдиний унікальний номер 915/591/22 та визначено головуючою у справі суддю Адаховську В.С.

Положеннями статей 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) визначено вимоги щодо форми та змісту позовної заяви.

Встановлюючи вимоги до змісту та форми позовної заяви, а також до документів, які мають бути до неї додані, ГПК України покладає на суд обов`язок перевірити виконання позивачем цих вимог та прийнятності позовної заяви на стадії вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Дослідивши матеріали поданої позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для відмови у відкритті провадження за цим позовом, з огляду на наступне.

Відповідно до частини 3 статті 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх юрисдикції.

Відповідно до статті 1 ГПК України, Господарський процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах.

Предметна та суб`єктна юрисдикція господарських судів, тобто сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції, визначена статтею 20 ГПК України.

Подання позовної заяви за правилами ГПК України означає, що позовна заява повинна бути подана за правилами предметної та суб`єктної юрисдикції справ відповідно до статті 20 ГПК України.

Так за пунктом 1 частини 1 статті 20 ГПК України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності, та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах, що виникають при виконанні правочинів у господарській діяльності, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи-підприємці.

Положеннями частин 1, 3 статті 45 ГПК України визначено, що сторонами в судовому процесі позивачами і відповідачами можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

У свою чергу, статтею 4 ГПК України встановлено, що юридичні особи та фізичні особи-підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Відповідно до частини 2 статті 44 ГПК України здатність особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Частиною 3 статті 162 ГПК України визначено, що позовна заява повинна містити, зокрема повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України).

Як вбачається із позовної заяви, позивачем у якості відповідача зазначено Філію Південно-Центральна Концерну Військторгсервіс.

Відповідно до частини 4 статті 89 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) до єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, за ідентифікаційним кодом 43823151 зареєстровано відокремлений підрозділ: Філію Південно-Центральна Концерну Військторгсервіс. Юридичною особою, до якої належить вказана філія, є Концерн Військторгсервіс ідентифікаційний код юридичної особи 33689922.

У свою чергу, щодо Концерну Військторгсервіс, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесені відомості про створені відокремлені підрозділи юридичної особи, зокрема, про Філію Південно-Центральна Концерну Військторгсервіс ідентифікаційний код відокремленого підрозділу 43823151.

Згідно статті 80 ЦК України, юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Відповідно до частини 4 статті 64 Господарського кодексу України підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону.

Статтею 95 ЦК України визначено, що філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Таким чином, в силу положень статті 95 ЦК України філії, представництва та інші відокремлені підрозділи виступають лише як відокремлені частини юридичної особи, що їх створила та не мають статусу юридичної особи.

З урахуванням викладеного та з огляду на приписи статей 4, 44, 45 ГПК України подання позову до філії юридичної особи чинним ГПК України не передбачено.

Як вбачається із змісту позовної заяви, звертаючись до суду із цим позовом, позивач пред`явив позовні вимоги (як у вступній так і в прохальній частині позову) саме до філії юридичної особи Філії Південно-Центральна Концерну Військторгсервіс, а не до юридичної особи - Концерну Військторгсервіс.

Отже, судом встановлено, що позивачем подано позов до Філії Південно-Центральна Концерну Військторгсервіс, яка не є юридичною особою та відповідно не може виступати стороною у господарському процесі у зв`язку з відсутністю у неї процесуальної дієздатності.

У постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 14 червня 2021 року у справі № 760/32455/19 (провадження № 61-16459сво20) викладено висновок, що філії та представництва, які не є юридичними особам, не наділені цивільною процесуальною дієздатністю та не можуть виступати стороною у цивільному процесі. Тому справи, в яких відповідачем виступає філія чи представництво, не підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства, у зв`язку з відсутністю сторони у цивільному процесі, до якої пред`явлено позов, а отже, неможливістю вирішення цивільного спору.

Наведений правовий висновок враховано також у постанові Північно-західного апеляційного господарського суду від 05.09.2022 року у справі № 902/542/22.

Отже, у спірних правовідносинах за правилами, встановленими процесуальним законодавством, в якості відповідача може виступати юридична особа, або юридична особа в особі її філії (якщо філія наділена відповідними повноваженнями і про це є належні докази).

За таких обставин, Філія Південно-Центральна Концерну Військторгсервіс не може виступати стороною спору в господарському судочинстві, оскільки не має статусу юридичної особи.

Приписами пункту 1 частини 1 статті 175 ГПК України встановлено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Згідно частини 3 статті 175 ГПК України про відмову у відкритті провадження у справі постановляється ухвала не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви. Така ухвала надсилається заявникові не пізніше наступного дня після її постановлення в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позов Квартирно-експлуатаційного відділу міста Миколаїв до Філії Південно-Центральна Концерну Військторгсервіс не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства, що в силу вимог пункту 1 частини 1 статті 175 ГПК України є підставою для відмови у відкритті провадження у справі.

За приписами частин 3, 4, 6 статті 175 ГПК України про відмову у відкритті провадження у справі постановляється ухвала не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви. Така ухвала надсилається заявникові не пізніше наступного дня після її постановлення в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу.

До ухвали про відмову у відкритті провадження у справі, що надсилається заявникові, додаються позовні матеріали. Копія позовної заяви залишається в суді.

Відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

За такого, суд звертає увагу на те, що за наведених обставин (визначення відповідачем за позовом саме філії, а не юридичної особи в особі свого відокремленого підрозділу філії) такий позов позивача не може бути розглянутий й у порядку іншого (ніж господарське) судочинства, що не позбавляє права заявника на звернення з відповідними вимогами безпосередньо до юридичної особи в особі її відокремленого підрозділу філії.

Враховуючи, що позовну заяву № б/н від 30.11.2022 (вх. № 5919/22) з додатками сформовано в системі Електронний суд та надано до суду лише в електронному вигляді, відповідно паперовий варіант вказаної позовної заяви з додатками не повертається позивачу у зв`язку з його відсутністю.

Керуючись ст. 4, 20, 45, п. 1 ч. 1 ст. 175, ст. 232-235, 254 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті провадження у справі № 915/591/22 за позовною заявою Квартирно-експлуатаційного відділу міста Миколаїв № б/н від 30.11.2022 (вх. № 5919/22) до Філії Південно-Центральна Концерну Військторгсервіс про стягнення 36 717, 63 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена у порядку та у строки, визначені статтями 255-257 і підпунктом 17.5 пункту 17 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

СуддяВ.С. Адаховська

Дата ухвалення рішення05.12.2022
Оприлюднено08.12.2022
Номер документу107716946
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/591/22

Ухвала від 04.08.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 05.12.2022

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні