Постанова
від 06.12.2022 по справі 804/7287/16
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

06 грудня 2022 року м. Дніпросправа № 804/7287/16

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Семененка Я.В. (доповідач),

суддів: Бишевської Н.А., Добродняк І.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Поспєлової А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Дніпрі апеляційну скаргу Національної комісії з цінних паперів та фондовому ринку

на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 січня 2017 року (суддя Барановський Р.А.) у справі №804/7287/16 за позовом Публічного акціонерного товариства «Фондова біржа «Перспектива» до Національної комісії з цінних паперів та фондовому ринку про визнання протиправною та скасування постанови, -

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство «Фондова біржа «Перспектива» звернулося до суду з позовом, в якому просило визнати протиправною та скасувати постанову Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів №221-ЦА-УП-ФБ від 28.04.2016р.

Підставою позову визначено необґрунтованість висновків органу державного контролю щодо не здійснення позивачем належного контролю за операціями, які мали ознаки маніпулювання цінами на цінні папери.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 січня 2017 року позов задоволено.

За наслідками розгляду справи судом першої інстанції встановлено те, що висновки про встановлення ознак маніпулювання цінами на фондовому ринку Нацкомісією зроблено під час розгляду справ про правопорушення на ринку цінних паперів, у відношенні торговців цінними паперами ПрАТ «Менеджмент Технолоджіз», ТОВ «Фондовий актив», ТОВ «Центральний Брокер», які укладали біржові контракти на ПАТ «ФБ «Перспектива».

Встановивши такі підстави для прийняття оскаржуваної постанови, суд першої інстанції дійшов таких висновків.

Так, суд вказав на відсутність підстав стверджувати про маніпулювання цінами на фондовому ринку з боку торговців цінними паперами ПрАТ «Менеджмент Технолоджіз», ТОВ «Фондовий актив», ТОВ «Центральний Брокер», так як їх діяльність узгоджувалася з Правилами ПАТ «ФБ «Перспектива», затверджених Біржовою Радою 30.05.2014 та зареєстрованих рішенням Нацкомісії №861 від 02.07.2014.

Також суд дійшов висновку про те, що ПАТ «ФБ «Перспектива» не була зобов`язана здійснювати контроль за дотриманням вимог законодавства на ринку цінних паперів, оскільки встановлені обставини справи не дають підстав для висновку про недотримання такого законодавства торговцями цінними паперами, які укладали біржові контракти на ПАТ «ФБ «Перспектива».

Не погодившись з постановою суду, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій

посилаючись на порушення норм матеріального права, неповне з`ясування обставин справи, просить скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти нову постанову про відмову в задоволенні позову. Обгрунтовуючи вимоги апеляційної скарги, відповідач посилається на безпідставність висновків суду першої інстанції щодо не встановлення обставини, які б свідчили про маніпулювання цінами на фондовому ринку торговцями цінними паперами, які укладали біржові контракти на ПАТ «ФБ «Перспектива». З цього приводу відповідач вказує на те, що такі обставини підтверджені постановами Нацкомісії про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів на торговців цінними паперами ПрАТ «Менеджмент Технолоджіз», ТОВ «Фондовий актив», ТОВ «Центральний Брокер». Наявність виявлених борушень з боку торгівців цінними паперами, які укладали біржові контракти на ПАТ «ФБ «Перспектива», як зазначає відповідач, свідчить про неналежний контроль позивача за операціями, які мали ознаки маніпулювання цінами на цінні папери, хоча такий контроль входить до обов`язків Фондової біржі, що прямо передбачено Порядком запобігання маніпулюванню цінами під час здійснення операцій з цінними паперами на фондовій біржі», затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондовому ринку від 14.06.2011 №716 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 05.09.2011 за № 1045/19783.

Перевіривши законність і обґрунтованість постанови суду першої інстанції, в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Встановлені обставини справи свідчать про те, що у відношенні до ПАТ «ФБ «Перспектива» (код ЄДРПОУ 33718227) Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (далі-Комісія, відповідач) порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів згідно постанови від 28.03.2016р., а також складено Акт про правопорушення на ринку цінних паперів №240-ЦА-УП-ФБ від 07.04.2016р.

За змістом Акту, Комісія, керуючись п. 37-1 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в України» під час розгляду справ про правопорушення на ринку цінних паперів, у відношенні торгівців цінними паперами, які укладали біржові контракти на ПАТ «ФБ «Перспектива», за результатами яких формувався біржовий курс цінних паперів ПАТ «ФБ «Перспектива», ПАТ «Комунікаційний фондовий центр» у період з 23.01.2015р. по 30.06.2015р.,у діях ПрАТ «Менеджмент Технолоджіз», ТОВ «Фондовий актив», ТОВ «Центральний Брокер» встановила ознаки маніпулювання цінами на фондовому ринку, визначені п.1 ч. 1 ст. 10-1 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», а саме: здійснення або намагання здійснити операції чи надання заявки на купівлю або продаж фінансових інструментів, які надають або можуть надавати уявлення щодо поставки, придбання або ціни фінансового інструменту, що не відповідають дійсності та вчиняються одноосібно або за попередньою змовою групою осіб і призводять до встановлення інших цін, ніж ті, що існували б за відсутності таких операцій або заявок.

За результатами розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів відповідачем за порушенн вимог законодавства щодо незабезпечення ПАТ «ФБ «Перспектива» виявлення та дослідження фактів порушення вимог п. 7 Порядку №716 в частині незабезпечення ПАТ «ФБ «Перспектива» виявлення та дослідження фактів порушення учасниками біржових торгів відповідних положень правил фондової біржи щодо запобіганню маніпулювання, зокрема, у період з 23.01.2015р. по 30.06.2015р. у відношенні до товариства винесено постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів №221-ЦА-УП-ФБ від 28.04.2016р., якою до ПАТ «ФБ «Перспектива» застосовано санкцію у вигляді попередження.

Правомірність постанови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів №221-ЦА-УП-ФБ від 28.04.2016р. є предметом спору. який передано на вирішення суду.

За наслідками перегляду справи суд апеляційної інстанції не погоджується з висновком суду першої інстанції щодо наявності підстав для задоволення позову, з огляду на таке.

Так, встановлені обставини справи свідчать про те, що висновки про незабезпечення ПАТ «ФБ «Перспектива» виявлення та дослідження фактів порушення учасниками біржових торгів відповідних положень правил фондової біржи щодо запобіганню маніпулювання, Нацкомісією зроблені з огляду на встановлені факти таких порушень з боку торговців цінними паперами ПрАТ «Менеджмент Технолоджіз», ТОВ «Фондовий актив», ТОВ «Центральний Брокер», які укладали біржові контракти на ПАТ «ФБ «Перспектива».

Факти правопорушень на ринку цінних паперів вказаними торговцями цінними паперами, у вигляді маніпулюванням цінами на фондовому ринку, підтверджені наступним.

Так, 23.12.2015р. у відношенні ТОВ «Центральний брокер», ТОВ «Фондовий актив» та ПрАТ «Менеджмент технолоджіс» за умисні дії, що мають ознаки маніпулювання на фондовому ринку, під час здійснення операцій з акціями ПАТ «Комунікаційний фондовий центр» на ПАТ «ФБ «Перспектива», було винесено постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів №561-ЦА-УП-Т, №564-ЦА-УП-Т та №566-ЦА-УП-Т відповідно, якими було застосовано штрафні санкції у розмірі по 400 000 (чотириста тисяч) грн. 00 коп., окрім того 18.05.2016р. у відношенні ПрАТ «Менеджмент технолоджіс» за умисні дії, що мають ознаки маніпулювання на фондовому ринку, під час здійснення операцій з акціями ПАТ «Хіммет» на ПАТ «ФБ «Перспектива», було винесено постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів №235-ЦА-УП-Т, якою було застосовано штрафну санкцію у розмірі по 200 000 (двісті тисяч) грн. 00 коп.

Вказані рішення Нацкомісії були оскаржені в судовому порядку:

справа №826/9544/16 за позовом ОСОБА_1 до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про визнання протиправними дій з встановлення фактів маніпулювання цінами ТОВ «Центральний брокер» про здійсненні операцій з цінними паперами ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» та ПАТ «Комунікаційний фондовий центр». Ухвалою Окружного адміністративного суд м.Києва від 23.03.2018 позов залишено без розгляду.

справа №826/9600/16 за позовом ОСОБА_2 до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про визнання протиправними дій з встановлення фактів маніпулювання цінами ТОВ «Фондовий актив» про здійсненні операцій з цінними паперами ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» та ПАТ «Комунікаційний фондовий центр». Ухвалою Окружного адміністративного суд м.Києва від 15.05.2018 позов залишено без розгляду.

справа №826/15871/16 за позовом ПрАТ «Менеджмент Технолоджіз» до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про скасування постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів від 18.05.2015 р. № 235-ЦА-УП-Т. Постановою Верховного Суду від 21 вересня 2022 року задоволено касаційну скаргу Національної комісії з цінних паперів та фондовому ринку, скасовано рішення Окружного адміністративного суду м.Києва від 29 січня 2018 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 19 квітня 2018 року та ухвалено нову постанову про відмову в задоволенні позову ТОВ «Менеджмент Технолоджіз» (змінено організаційно-правову форму з ПрАТ «Менеджмент Технолоджіз»).

справа №826/6678/16 за позовом ПрАТ «Менеджмент Технолоджіз» до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про скасування постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів від 23.12.2015 р. № 561-ЦА-УП-Т. Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 07.06.2022 позов ТОВ «Менеджмент Технолоджіз» (змінено організаційно-правову форму з ПрАТ «Менеджмент Технолоджіз») задоволено. Ухвалою Верховного Суду від 29.08.2022 відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Таким чином, встановлені обставини справи про те, що Нацкомісією були встановлені правопорушення на ринку цінних паперів у вигляді маніпулювання цінами на фондовій біржі; наслідком встановлення таких порушень є винесення Нацкомісією постанов про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів; вказані постанови були предметом судового оскарження; за наслідками судового оскарження їх не було скасовано у справах №826/9544/16, №826/15871/16, №826/15871/16.

Отже, висновки суду першої інстанції щодо відсутності підстав стверджувати про маніпулювання цінами на фондовому ринку з боку торговців цінними паперами ПрАТ «Менеджмент Технолоджіз», ТОВ «Фондовий актив», ТОВ «Центральний Брокер», які укладали біржові контракти на ПАТ «ФБ «Перспектива», є необґрунтованими та спростовуються матеріалами справи.

Щодо висновків суду першої інстанції про відсутність у ПАТ «ФБ «Перспектива» обов`язків по виявленню та дослідженню фактів порушення учасниками біржових торгів відповідних положень правил фондової біржі щодо запобіганню маніпулювання, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне зазначити таке.

Відповідно до вимог п. 6 Порядку запобігання маніпулюванню цінами під час здійснення операцій з цінними паперами на фондовій біржі», затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 14.06.2011р. №716 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 05.09.2011р. за №1045/19783 (надалі по тексту-Порядок №716), фондова біржа повинна здійснювати заходи щодо запобігання маніпулюванню шляхом визначення у правилах фондової біржі відповідних процедур запобігання маніпулюванню.

Відповідно до вимог п. 7 Порядку №716, з метою запобігання маніпулюванню фондові біржі забезпечують:

контроль за дотриманням членами фондової біржі, учасниками біржових торгів та емітентами, цінні папери яких унесені до біржового реєстру, відповідних положень правил фондової біржі щодо запобігання маніпулюванню;

накладення санкцій за порушення відповідних положень правил фондової біржі щодо запобігання маніпулюванню;

відповідну взаємодію структурного підрозділу фондової біржі та/або працівника (працівників), які здійснюють запобігання маніпулюванню, з іншими структурними підрозділами фондової біржі та учасниками біржових. торгів;

постійний нагляд та аналіз дій учасників біржових торгів щодо наявності ознак маніпулювання;

виявлення та дослідження фактів порушення учасниками біржових торгів відповідних положень правил фондової біржі щодо запобігання маніпулюванню.

Отже, вказані положення Порядку №716 прямо зобов`язують Біржу здійснюють заходи щодо запобіганню маніпулювання цінами на фондовому ринку.

Крім цього, 30.05.2014р. Біржовою Радою затверджено Правила ПАТ «ФБ «Перспектива» (нова редакція) (Протокол №14/05/30-01 від 30.05.2014р.), які зареєстровані рішенням Комісії №861 від 02.07.2014р. та були чинними у період з 03.07.2014р. по 29.07.2015р. (надалі - Правила Біржі).

Відповідно до пункту 22.7. Правил Біржі, ПАТ «ФБ «Перспектива» здійснює запобігання Маніпулюванню на Біржі та укладанню нестандартних Договорів, що не відповідають цим Правилам, шляхом застосування наступних заходів:

поточного нагляду Адміністратора Біржі;

вибіркових перевірок, що проводяться згідно рішень Біржової Ради;

зупинення та поновлення Біржових торгів;

застосування до Членів Біржі, дисциплінарних санкцій, згідно пункту 21.2 цих Правил;

вжиття інших необхідних заходів.

В разі виявлення ознак Маніпулювання на Біржі та укладення нестандартних Договорів Адміністратор збирає необхідну інформацію та негайно повідомляє директора Біржі, Біржову Раду для вжиття необхідних заходів.

Згідно пункту 22.8.4. Правил Біржі, ПАТ «ФБ «Перспектива» здійснює наступні процедури щодо запобігання Маніпулюванню. Адміністратор Біржі в межах поточного нагляду здійснює:

додатковий контроль за укладанням Договорів з купівлі-продажу цінних паперів між Учасниками Біржових торгів з подальшим внесенням змін щодо ціни та подальшим неодноразовим перенесенням термінів виконання Договору. У випадку виявлення 10 випадків таких фактів протягом календарного місяця відповідна інформація надається на розгляд директору Біржі та/або Біржовій раді;

контроль за поданням Учасниками Біржових торгів Заявок на купівлю- продаж цінних паперів та здійснення нагляду у режимі реального часу за процесом проведення Біржових торгів на предмет відповідності критеріям, наведеним у п. 22.8.3 цих Правил;

щоденне проведення аналізу щодо Маніпулювання поданих Заявок на купівлю - продаж цінних паперів та укладених Договорів за підсумками Торговельної сесії, укладання нестандартних Договорів, результати якого консолідуються у щомісячному звіті, який надається директору Біржі та/або Біржовій Раді;

щоденне здійснення контролю при проведенні Біржових торгів із застосуванням попереднього резервування Активів для виявлення фактів, коли за результатами Біржових торгів не змінюється власник цінних паперів.

Пунктами 6.6, 6.7, 6.7.1, 6.12, 6.12.1, 6.14 Правил Біржі передбачено, зокрема, наступне.

До Біржового реєстру включаються цінні папери, що пройшли процедуру лістингу. Внесення цінних паперів до Біржового реєстру здійснюється лише за ініціативи емітента за рішенням директора Біржі. Процедура внесення цінного паперу до Біржового реєстру за ініціативою емітента відбувається наступним чином:

емітент надає заяву до Біржі та пакет документів, перелік яких опубліковано на Інтернет - сайті Біржі;

Біржа проводить оцінку відповідності стану емітента та цінного паперу вимогам лістингу згідно з цими Правилами;

у разі необхідності емітент на вимогу надає Біржі додаткові документи.

Контроль за дотриманням лістингових вимог здійснюється Біржею на підставі інформації, що розкривається емітентом або Членом Біржі згідно чинному законодавству України у відомостях, що надаються заявником згідно вимогам цих Правил, а також інформації, що публікується засобами масової інформації. Процедура контролю має на меті відстеження відповідності цінних паперів та їх емітентів, що внесені в Біржовий реєстр, вимогам чинного законодавства України, Правил Біржі, та включає в себе:

збір та обробку інформації про емітента та умови обігу цінних паперів, які допущені до Біржових торгів;

контроль за відповідністю емітента та цінних паперів вимогам перебування у Біржовому реєстрі.

Емітенти, цінні папери або інші фінансові інструменти яких допущені до обігу на Біржі, або ініціатори внесення цінних паперів та інших фінансових інструментів до Біржового списку, вказані в пункті 6.2 цих Правил, мають розкривати Біржі регулярну та особливу інформацію емітента в обсязі, що подається ними до Комісії згідно нормативно-правових актів Комісії.

Таким чином, ПАТ «ФБ «Перспектива» була зобов`язана ознайомитись з річною та особливою інформацією емітентів, інформацією про фінансові показники діяльності емітентів та подіями, що можуть суттєво вилинути на ціну цінних паперів ПАТ «ФБ «Перспектива» (ІБШ ІІА4000101083), ПАТ «Комунікаційний фондовий центр» (ІБШ иА4000069926) та ПАТ «Хіммет» (ІБШ ІІА4000072615).

З цих підстав, суд апеляційної інстанції погоджується з позицією відповідача про те, що в діях ПАТ «ФБ «Перспектива» встановлено ознаки порушення вимог п. 7 Порядку №716, в частині незабезпечення ПАТ «ФБ «Перспектива» виявлення та дослідження фактів порушення учасниками біржових торгів відповідних положень правил фондової біржі щодо запобігання маніпулюванню.

Виявлені факти порушень законодавства про цінні папери, у відповідності з п.5 ст.8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» є підставою для винесення Національною комісією з цінних паперів та фондовому ринку попереджень.

Таким чином, враховуючи встановлені обставини справи. які свідчать як про виявлені факти маніпулювання цінами на фондовому ринку з боку торговців цінними паперами ПрАТ «Менеджмент Технолоджіз», ТОВ «Фондовий актив», ТОВ «Центральний Брокер», які укладали біржові контракти на ПАТ «ФБ «Перспектива», так і про незабезпечення ПАТ «ФБ «Перспектива» виявлення та дослідження фактів порушення учасниками біржових торгів відповідних положень правил фондової біржі щодо запобігання маніпулюванню, суд апеляційної інстанції приходить до висновку про обґрунтованість оскарженої постанови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів №221-ЦА-УП-ФБ від 28.04.2016р.

З цих підстав суд апеляційної інстанції вважає за необхідне апеляційну скаргу задовольнити, рішення суду першої інстанції скасувати та прийняти нову постанову про відмову в задоволенні позову.

На підставі викладеного, керуючись п.2 ч.1 ст.315, ст.ст.317, 321, 322, 325 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Національної комісії з цінних паперів та фондовому ринку задовольнити.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 січня 2017 року у справі №804/7287/16 скасувати та прийняти нову постанову.

В задоволенні позову Публічному акціонерному товариству «Фондова біржа «Перспектива» - відмовити.

Постанова набирає законної сили з дати прийняття, може бути оскаржена в касаційному порядку у випадках та строки, визначені ст.ст.328, 329 КАС України.

Вступну та резолютивну частину проголошено 06.12.2022

Повний текст постанови складено 07.12.2022

Головуючий - суддяЯ.В. Семененко

суддяН.А. Бишевська

суддяІ.Ю. Добродняк

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.12.2022
Оприлюднено09.12.2022
Номер документу107730359
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/7287/16

Постанова від 06.12.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Постанова від 06.12.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 28.11.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 01.11.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 22.10.2018

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Семененко Я.В.

Ухвала від 02.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 02.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 02.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 04.09.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

Ухвала від 03.08.2017

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Шальєва В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні