Ухвала
від 22.11.2022 по справі 521/9789/22
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/9789/22

Провадження 2/521/3431/22

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22листопада 2022року Малиновський районний суд м. Одесі в складі:

головуючого судді - Мазун І.А.,

за участю секретаря судового засідання Кусяк О.Е.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ТОВ «Кайрос групп Україна» про розірвання договору купівлі-продажу та повернення суми попередньої оплати,

В С Т А Н О В И В:

До Малиновського районного суду м. Одеси звернулася ОСОБА_1 з позовомдо ТОВ «Кайросгрупп Україна»про розірваннядоговору купівлі-продажута поверненнясуми попередньоїоплати та просить суд розірвати Договір купівлі-продажу № 11/01-22 від 21.01.2022 р., укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «Кайрос групп Україна» та ОСОБА_1 ; стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Кайрос групп Україна» на користь ОСОБА_1 суму попередньої оплати за Договором купівлі-продажу № 11/01-22 від 21.01.2022 р. в розмірі 8460 грн.; стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Кайрос групп Україна» на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 5500 грн.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує таким, що 21.01.2022 між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Кайрос групп Україна» було укладено договір купівлі-продажу № 11/01-22. Згідно з домовленістю, що виникла між ОСОБА_1 та ТОВ Кайрос групп Україна», Відповідач на її замовлення мав встановити натяжні стелі, що є Товаром за договором купівлі-продажу № 11/01-22. Згідно з п. 1.1., 2.4 вказаного Договору Покупець зобов`язується оплатити 14000 грн. за придбання у Продавця Товару і доповнень до Товару. Покупець здійснює оплату замовлення згідно даного Договору, у вигляді 70% передоплати, а саме 8460 грн. На виконання п. 2.4. Договору, Продавцем сплачено 8460 грн., що підтверджується квитанцією до прибуткового касового ордеру № 11/01-22 від 21.01.2022 року. Проте, всупереч п. 2.5. Договору, Товар не був поставлений протягом 21 банківського дня з моменту підписання Договору. Крім того, на теперішній час у зв`язку з не поставкою Товару Відповідач не виконав роботу зі встановлення натяжних стель. Вищезазначені обставини стали причиною звернення до суду з відповідним позовом.

Представник позивача в призначене судове засідання не з`явився, однак надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач в призначене судове засідання не з`явився, про час та місце судового засідання повідомлявся заздалегідь належним чином, причину неявки суду не повідомив та з заявами або з клопотаннями не звертався.

Згідно ст. 280 ч.1 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 16 Цивільного кодексу України встановлено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого майнового права та інтересу.

21.01.2022р. між ОСОБА_1 та ТОВ «Кайрос групп Україна» укладено договір купівлі-продажу № 11/01-22. (а.с. 10)

Відповідно до п. 1.1 вищезазначеного договору, покупець подає замовлення на придбання товару і доповнень до товару в формі «листа замовлення», погоджений з продавцем.

Пункт 1.3 та 2.4 Договору передбачено, що покупець зобов`язується сплатити 14000 грн. за придбання у продавця товару і доповнень до товару. Покупець здійснює оплату замовлення згідно даного договору, у вигляді 70% передоплати, а саме 8460 грн.

Передбачувати термін виконання відповідного договору протягом 21 банківського дня з моменту підписання Договору. (п. 2.5 договору)

21.01.2022р. ОСОБА_1 оплатила на користь ТОВ «Кайрос групп Україна» 8460 грн., тобто виконуючи п. 2.4 спірного договору. (а.с. 11)

За положеннями пункту 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до частини 1 статті 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

У частині 3 статті 203 ЦК України закріплено, що волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

За змістом ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (частина 1 статті 627 ЦК України).

Як закріплено ч. 1 ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статті 638 ЦК України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції. Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії (ч.ч. 1, 2 статті 640 ЦК України).

Статтею 663 ЦК Українивизначено, що продавець зобов`язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положеньст.530 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1ст.635 ЦК України, попереднім є договір, сторони якого зобов`язуються протягом певного строку (у певний термін) укласти договір в майбутньому (основний договір) на умовах, встановлених попереднім договором. Законом може бути встановлено обмеження щодо строку (терміну), в який має бути укладений основний договір на підставі попереднього договору. Істотні умови основного договору, що не встановлені попереднім договором, погоджуються у порядку, встановленому сторонами у попередньому договорі, якщо такий порядок не встановлений актами цивільного законодавства. Попередній договір укладається у формі, встановленій для основного договору, а якщо форма основного договору не встановлена, - у письмовій формі.

У силустатті 629 ЦК Українидоговір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч.1ст. 530 ЦК Україниякщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ч.1ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Відповідно дост. 651 ЦК України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Згідно ст. ст.76,77,79,80 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ч. 1ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Позивач виконав умови укладеного між сторонами договору належним чином, натомість відповідач не виконав свої зобов`язанням по договору по поставлянню товару протягом 21 банківського дня з моменту підписання договору.

Вказані обставинивідповідачем жоднимидоказами неспростовано,та відзивусуду наданоне було.

За таких обставин, поверненню позивачу підлягає попередня сума оплати в розмірі 8460 грн.

На підставі викладеного суд приходить до висновку про задоволення вимог позивача в повному обсязі.

Згідно із ч.6ст.141 ЦПК України,якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, тому з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1984,80 грн. (за одну вимогу немайнового характеру та майнового характеру)

Крім цього, у відповідності до ч.1ст.141 ЦПК Україниз відповідача на користь позивача підлягають стягненню сплачені судові витрати на правничу допомогу в розмірі 5500 грн.

Керуючись ст.ст.76-81, 83, 89, 258-259, 263-265, 268, 280-282, 352,354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ «Кайрос групп Україна» про розірвання договору купівлі-продажу та повернення суми попередньої оплати - задовольнити.

Розірвати Договір купівлі-продажу № 11/01-22 від 21.01.2022 р., укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «Кайрос групп Україна» (код ЄДРПОУ: 42159556, місцезнаходження: 84308, Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Пацаєва, 4) та ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована: АДРЕСА_1 ).

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Кайрос групп Україна» (код ЄДРПОУ: 42159556, місцезнаходження: 84308, Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Пацаєва, 4) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована: АДРЕСА_1 ) суму попередньої оплати за Договором купівлі-продажу № 11/01-22 від 21.01.2022 р. в розмірі 8460 (вісім тисяч чотириста шістдесят) грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Кайрос групп Україна» (код ЄДРПОУ: 42159556, місцезнаходження: 84308, Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Пацаєва, 4) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована: АДРЕСА_1 ) витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 5500 (п`ять тисяч п`ятсот) грн.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Кайрос групп Україна» (код ЄДРПОУ: 42159556, місцезнаходження: 84308, Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Пацаєва, 4) на користь держави судовий збір в розмірі 1984,80 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом 30-ти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строки, протягом якого розглядалася заява, не включаються до строків на апеляційне оскарження рішення.

Заочне рішення набирає законної сили після закінчення 30 денного строку на апеляційне оскарження.

Заочне рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги протягом 30-ти днів з моменту його проголошення до Одеського апеляційного суду.

Повний текст рішення суду виготовлено 02 грудня 2022 року.

ГОЛОВУЮЧИЙ І.А. МАЗУН

СудМалиновський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення22.11.2022
Оприлюднено09.12.2022
Номер документу107733508
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —521/9789/22

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мазун І. А.

Ухвала від 24.10.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мазун І. А.

Ухвала від 18.07.2022

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Мазун І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні