Ухвала
від 08.12.2022 по справі 916/2862/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"08" грудня 2022 р.м. Одеса № 916/2862/22Господарський суд Одеської області у складі судді Грабован Л.І.,

дослідивши матеріали позовної заяви позивача Дочірнього підприємства Маккенлі в особі керуючого санацією Приміча Д.В.

до відповідачів: 1) Міністерства юстиції України;

2) Центральної колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб`єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції

про скасування наказу Міністерства юстиції України та висновку Центральної колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб`єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції

Встановив:

Дочірнє підприємство Маккенлі в особі керуючого санацією Приміча Д.В. в межах справи №916/1704/16 про банкрутство Дочірнього підприємства Маккенлі звернулося із позовною заявою (вх. №2960/22 від 26.10.202р.) про:

скасування висновку Центральної колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб`єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції від 10.08.2022р. за результатами розгляду скарги Обслуговуючого кооперативу Обєднання бійців АТО Захисник від 05.10.2021р., зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 15.10.2021р. за №СК-2531-21;

скасування наказу Міністерства юстиції України від 03.09.2022р. №3731/5 Про задоволення скарги;

залучення у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Фонтанської сільської ради Одеського району Одеської області;

залучення у якості третьої особи, які не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Рів`єра 2, Обслуговуючого кооперативу Об`єднання бійців АТО Захисник.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 31.10.2022р. вказану позовну заяву залишено без руху; зобов`язано Дочірнє підприємство Маккенлі в особі керуючого санацією Приміча Д.В. надати суду у строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху, заяву про усунення недоліків заяви, в якій вказати зміст позовних вимог до кожного з відповідачів, обґрунтування підстав об`єднання заявлених вимог у позовній заяві, та до якої мають бути додані: докази надсилання копії позовної заяви та доданих до неї документів листом з описом вкладення учасникам справи; докази сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі; докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, яке надійшло до Господарського суду Одеської області за вх. №19660/22 від 14.11.2022р., вказана ухвала була отримана 11.11.2022р. під розписку.

Згідно п. 1 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день вручення судового рішення під розписку.

Таким чином, з врахуванням отримання заявником зазначеної ухвали суду 11.11.2022р. встановлений судом строк на усунення недоліків протягом 10-ти днів закінчився 21.11.2022р.

Однак, станом на 08.12.2022р. заявником вимоги ухвали суду від 31.10.2022р. не виконані, вказані в ній недоліки позовної заяви не усунені.

Ч. 1 ст. 3 ГПК України передбачено, що судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

За приписами ст.ст.4, 45 ГПК України відповідачами у господарських справах є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Суд звертає увагу на те, що чинним законодавством України не передбачено можливості звернення до суду із альтернативними вимогами, відповідно до яких суд повинен самостійно визначити спосіб захисту прав позивача, оскільки судовий розгляд здійснюється щодо конкретного предмету і підстави позову, і рішення має містити висновок, який не залежить від настання або ненастання якихось обставин, та не може бути альтернативним. За таких підстав, позивачу слід визначитись щодо вимог до кожного з відповідачів шляхом викладення прохальної частини позовної заяви відповідно до вимог чинного законодавства України.

Позивач у позовній заяві вказує двох відповідачів, однак ним не конкретизовано зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: 1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Ст. 172 ГПК України передбачено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Такий самий обов`язок покладається на позивача у разі залучення судом до участі у справі іншого відповідача, заміни неналежного відповідача, залучення або вступу у справу третьої особи.

Однак, доказів надсилання копії позовної заяви та доданих до неї документів листом з описом вкладення учасникам справи та доказів сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі не надано позивачем не надано.

Ч. 2 ст. 164 ГПК України передбачено, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Позивачем до позовної заяви не надано всіх наявних доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Ч. 1 ст. 173 ГПК України передбачено, що в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги. Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги).

Позивачем у позовній заяві об`єднані вимоги щодо скасування наказу Міністерства юстиції України та висновку Центральної колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб`єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції, тоді як жодного обґрунтування конкретних підстав такого об`єднання у позовній заяві не вказано.

Ч.4 ст. 174 ГПК України передбачено, що якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Згідно ч.ч. 6, 7 ст. 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Враховуючи те, що заявником вказані в ухвалі Господарського суду Одеської області від 31.10.2022р. недоліки не усунено, суд повертає позовну заяву Дочірнього підприємства Маккенлі в особі керуючого санацією Приміча Д.В. з доданими до неї додатками.

Керуючись ст. ст. 174, 234 Господарського процесуального кодексу України суд

УХВАЛИВ:

1.Повернути позовну заяву Дочірнього підприємства Маккенлі в особі керуючого санацією Приміча Д.В. з доданими до неї додатками.

2.Матеріали позовної заяви з додатками надіслати заявнику.

Ухвала набирає законної сили 08.12.2022р. та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Південно-західного апеляційного господарського суду шляхом подачі апеляційної скарги.

Додаток: позовна заява з додатками.

Копію ухвали з додатком надіслати: ОСОБА_1 (65012, м. Одеса, а/с №46).

Суддя Л.І. Грабован

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено09.12.2022
Номер документу107745997
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо оскарження актів (рішень) суб'єктів господарювання та їхніх органів, посадових та службових осіб у сфері організації та здійснення господарської діяльності

Судовий реєстр по справі —916/2862/22

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 31.10.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні