Рішення
від 08.12.2022 по справі 922/1793/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" грудня 2022 р.м. ХарківСправа № 922/1793/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Лавренюк Т.А.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" (61037, м. Харків, вул. Мефодіївська, 11, код ЄДРПОУ 31557119) до Міжнародного консорціуму "Енергозберігання" (61052, м. Харків, вул. Маршала Конєва, 1-А, код ЄДРПОУ 23753877) про стягнення 192 333,69грн без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить стягнути з відповідача заборгованість за невиконання зобов`язань по оплаті теплової енергії в сумі 232 333,69грн за період з січня 2022 по квітень 2022 року. Судові витрати зі сплати судового збору позивач просить суд покласти на відповідача.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов договору № 2008 від 01.01.2002 з посиланням на ст.ст.11, 525, 526, 625, 629 Цивільного кодексу України.

Ухвалою суду від 12.10.2022 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи, відповідачу визначено строк для подання відзиву на позов - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо така буде подана) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив, позивачу визначено строк для подання відповіді на відзив протягом 5 днів з дня його отримання.

Дана ухвала отримана відповідачем 24.10.2022, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, наявного в матеріалах справи.

Проте, відповідач своїм правом, наданим відповідно до ст.251 Господарського процесуального кодексу України не скористався, відзив на позов не надав.

За таких обставин, суд дійшов висновку про розгляд справи за наявними матеріалами.

27.10.2022 на електронну адресу суду від позивача надійшла заява про зменшення розміру позовних вимог, в якій позивач, посилаючись на часткову сплату відповідачем суми основного боргу в розмірі 40 000,00грн, просить суд стягнути з відповідача вартість спожитої теплової енергії по договору про постачання теплової енергії № 2008 від 01.01.2002, що утворилась за період з січня по квітень 2022 року в сумі 192 333,69грн.

Розглянувши заяву позивача про зменшення позовних вимог, а також, враховуючи те, що відповідно до п.2 ч.2 ст.4 Господарського процесуального кодексу України позивач вправі зменшити розмір позовних вимог до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для прийняття заяви про зменшення розміру позовних вимог до розгляду та здійснення подальшого розгляду справи з урахуванням поданої позивачем заяви.

З`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, всебічно та повно дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" відповідно до п.1.1 Статуту, засновано на підставі Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та інших законодавчих актів України, та згідно рішення XVI сесії Харківської міської ради XXIV скликання "Про комунальну власність м. Харкова" № 191/03 від 24.09.2003 належить до комунальної власності територіальної громади м. Харкова.

Метою діяльності Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" є задоволення потреб населення м. Харкова, державних, кооперативних, суспільних, приватних підприємств і організацій у якісній тепловій енергії при найменших витратах, одержання прибутку для розвитку підприємств, забезпечення інтересів його працівників та задоволення їх економічних і соціальних потреб.

01.01.2002 між Комунальним підприємством "Харківські теплові мережі" (позивач) та Міжнародним консорціумом "Енергозберігання" (відповідач) укладено договір про постачання теплової енергії № 2008 (далі договір), відповідно до умов якого позивач зобов`язався постачати відповідачеві теплову енергію в гарячій воді в потрібних йому обсягах, а відповідач зобов`язався оплачувати одержану теплову енергію за встановленими тарифами (цінами) в терміни, передбачені цим договором.

За умовами п.2.1 договору теплова енергія постачається відповідачу в обсягах згідно з додатком 1 до цього договору в гарячій воді на такі потреби:

- опалення та вентиляцію - в період опалювального сезону;

- гаряче водопостачання - протягом року;

- технологічні потреби - відповідно з виробничою програмою;

- кондиціювання повітря - по мірі необхідності.

Адресою об`єкту теплоспоживання відповідача є нежитлові приміщення за адресою: м. Харків, вул. Конєва, 1-А, які відповідач займає на підставі договорів оренди № 1 та № 2 від 01.10.2001.

За умовами п.6.2 договору розрахунковим періодом є календарний місяць

Відповідно до п.6.3 договору споживач за 10 днів до початку розрахункового періоду сплачує Теплопостачальній організації попередню оплату вартості, необхідного обсягу теплової енергії, що і є заявкою на наступний розрахунковий період, з урахуванням залишкової суми (сальдо) розрахунків на початок розрахункового періоду.

У п.6.4 договору сторони погодили, що якщо споживач розраховується за показниками приладу обліку:

- при перевищенні фактичного використання теплової енергії понад заявлену та сплачену до початку розрахункового періоду, це перевищення окремо сплачується споживачем не пізніше 25 числа поточного місяця;

- у випадку, коли фактичне використання теплової енергії нижче від заявленого та сплаченого до початку розрахункового періоду, залишок (сальдо) розрахунків визначається за фактичними показниками приладів обліку.

Будинок за вищезазначеною адресою обладнаний приладом обліку, тому розрахунок вартості спожитої відповідачем теплової енергії на потреби опалення по об`єкту здійснювався згідно показань приладів обліку, встановленого у будинку.

У п.6.5 договору сторони погодили, що різниця між заявленою та фактично спожитою тепловою енергією сплачується відповідачем не пізніше як в термін 5 банківських днів з часу отримання рахунку на оплату.

Позивач взяті на себе зобов`язання за договором виконав належним чином та здійснив у приміщення відповідача за адресою: м. Харків, вул. Конєва, 1-А в опалювальний період з жовтня 2021 року по квітень 2022 року постачання теплової енергії в повному обсязі згідно умов договору.

Відповідач умови договору належним чином не виконав, виставлені позивачем рахунки в повному обсязі не сплатив, внаслідок чого у нього перед позивачем утворилась заборгованість за період з січня по квітень 2022 року в розмірі 192333,69грн.

Надаючи правову кваліфікацію спірним правовідносинам сторін, суд керується наступним.

Відповідно до ч.1 ст.275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Частинами 6, 7 ст.276 Господарського кодексу України встановлено, що розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

В силу ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим до виконання сторонами.

Частиною першою ст.193 Господарського кодексу України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Також правовідносини сторін регулюються Законом України "Про теплопостачання", Правилами користування тепловою енергією, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007р. № 1198, тощо.

Згідно із ст.1 Закону України "Про теплопостачання" теплова енергія - це товарна продукція, що виробляється на об`єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

Позивач на підставі розпорядження про початок опалювального сезону 2021-2022 років та умов договору здійснив постачання теплової енергії до об`єктів відповідача, який визначено в додатках до договору.

Факт постачання теплової енергії підтверджується актами підключення споживача, наявними в матеріалах справи.

Згідно наданого позивачем розрахунку за спожиту теплову енергію здійснено розрахунок заборгованості за період з січня по квітень 2022 року на загальну суму 232333,69грн.

Відповідач 19.10.2022 здійснив часткову оплату заборгованості в розмірі 40000,00грн, що підтверджується копією банківської виписки, наявної в матеріалах справи, у зв`язку з чим заборгованість відповідача перед позивачем за період з січня по квітень 2022 року складає 192333,69грн, які позивач і просить суд стягнути з відповідача.

Частиною 6 ст.19 Закону України "Про теплопостачання" передбачено, що споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Такий же обов`язок відповідача закріплено і в абз.5 п.40 Правил користування тепловою енергією, відповідно до якого відповідач зобов`язаний вчасно проводити розрахунки за спожиту теплову енергію та здійснювати інші платежі відповідно до умов договору та цих Правил.

Як вже було встановлено судом, сторони погодили обов`язок відповідача згідно із п.6.3, п.6.5 договору за 10 днів до початку розрахункового періоду сплачує Теплопостачальній організації попередню оплату вартості, необхідного обсягу теплової енергії; різницю між заявленою та фактично спожитою тепловою енергією відповідач зобов`язався сплачувати не пізніше як в термін 5 банківських днів з часу отримання рахунку на оплату.

Відповідно до ст.526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зі ст.74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч.1 ст.86 Господарського процесуального кодексу України).

Факт наявності заборгованості на суму 192333,69грн за період з січня по квітень 2022 року підтверджується документально належними та допустимими доказами, наявними у справі.

Враховуючи вказані обставини та те, що відповідач не надав суду доказів на підтвердження сплати ним заборгованості в сумі 192333,69грн, доводи позивача, викладені у позовній заяві та заяві про зменшення розміру позовних вимог відповідачем не спростовані, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є цілком обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат зі сплати судового збору, суд відповідно до ст.129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладає на відповідача.

Також суд зазначає, що відповідно до пп.1 ч.1 ст.7 Закону України "Про судовий збір" у разі зменшення розміру позовних вимог сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду.

Керуючись ст.ст.129, 237, 238, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Міжнародного консорціуму "Енергозберігання" (61052, м. Харків, вул. Маршала Конєва, 1-А, код ЄДРПОУ 23753877) на користь Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" (61037, м. Харків, вул. Мефодіївська, 11, код ЄДРПОУ 31557119) - 192333,69грн основного боргу та 2 885,00грн судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Дане рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення шляхом подання апеляційної скарги до Східного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено "08" грудня 2022 р.

СуддяТ.А. Лавренюк

Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено09.12.2022
Номер документу107746186
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 192 333,69грн без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —922/1793/22

Рішення від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

Ухвала від 12.10.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лавренюк Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні