Ухвала
від 08.12.2022 по справі 911/2316/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

08.12.2022Справа № 911/2316/22Суддя Господарського суду міста Києва Зеленіна Н.І., розглянувши матеріали позовної заяви за вих. №б/н від 01.12.2022

за позовом члена Релігійної організації «Релігійна громада парафія на честь Покрова Божої Матері Бориспільської єпархії Української Православної Церкви с. Сулимівка Бориспільського району Київської області» ОСОБА_1

до відповідачів:

1. Київської обласної військової адміністрації

2. Державного реєстратора Шепеля Олега Костянтиновича

3. Релігійної організації «Релігійна громада парафія Покрова Божої Матері Бориспільської єпархії Української Православної Церкви с. Сулимівка Бориспільського району Київської області»

про визнання недійсними рішень, оформлених протоколом зборів релігійної організації, статуту релігійної організації, викладеного в новій редакції, визнання незаконним і скасування акта Київської обласної військової адміністрації, скасування рішень та записів про державну реєстрацію

ВСТАНОВИВ:

Член Релігійної організації «Релігійна громада парафія на честь Покрова Божої Матері Бориспільської єпархії Української Православної Церкви с. Сулимівка Бориспільського району Київської області» ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Київської обласної військової адміністрації, Державного реєстратора Шепеля Олега Костянтиновича, Релігійної організації «Релігійна громада парафія Покрова Божої Матері Бориспільської єпархії Української Православної Церкви с. Сулимівка Бориспільського району Київської області» про:

- визнання недійсним протоколу з рішеннями, прийнятими начебто Загальними (Парафіяльними) зборами Релігійної громади про внесення змін до Статуту та/або найменування та/або керівника Релігійної громади у 2022 році;

- визнання недійсним Статуту Релігійної громади у новій редакції, зареєстрований Розпорядженням Голови Київської обласної військової адміністрації №462 від 05.08.2022;

- визнання незаконним та скасування Розпорядження Голови Київської обласної військової адміністрації №462 від 05.08.2022 стосовно реєстрації Статуту Релігійної громади (код ЄДРПОУ - 41278496) в новій редакції з новою юридичною назвою;

- визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора О.К. Шепеля про державну реєстрацію внесення змін до відомостей про юридичну особу - Релігійної організації «Релігійна громада парафія на честь Покрова Божої Матері Бориспільської єпархії Української Православної Церкви с. Сулимівка Бориспільського району Київської області» (код ЄДРПОУ - 41278496) від 07.09.2022, на підставі якого внесено запис в ЄДР про зміну Статуту, найменування, керівника та інформації для здійснення зв`язку Релігійної громади;

- визнання незаконним та скасування запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, здійсненого державним реєстратором О.К. Шепелем за №1003541070002006735 про зміну Статуту, найменування, керівника та інформації про здійснення зв`язку Релігійної громади.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу час для усунення недоліків, встановлених при подані позовної заяви, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 4, ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту права або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визнати у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Позовні вимоги мають бути сформульовані чітко і не залежати від настання тих чи інших обставин, а тому позивач вправі визначати один чи кілька способів захисту, які, однак, не будуть альтернативними чи обґрунтовуватись відповідними застереженнями щодо настання чи ненастання певних обставин тощо.

При цьому, суд зауважує, що судове рішення за результатами вирішення спору не може бути абстрактним або умовним, а повинно містити відповідні до закону або договору способи захисту прав та інтересів позивача з чітко визначеним переліком вимог.

Однак, всупереч наведеному, вищезазначені позовні вимоги сформульовані позивачем абстрактно, нечітко та неконкретно, зокрема, не вказано, який саме протокол з рішеннями, прийнятими начебто Загальними (Парафіяльними) зборами Релігійної громади про внесення змін до Статуту та/або найменування та/або керівника Релігійної громади в 2022 році позивач просить визнати недійсним, та абстрактно зазначено орган, який прийняв рішення (начебто Загальні (Парафіяльні) збори Релігійної громади).

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 91 ГПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Порядок засвідчення копій документів визначений пунктами 5.26, 5.27 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно - розпорядчої документації "Вимоги до оформлювання документів" (ДСТУ 4163-2003), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55. За вказаним нормативно-правовим актом, відмітка про засвідчення копії документа складається: 1) зі слів "Згідно з оригіналом", 2) назви посади, 3) особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, 4) дати засвідчення копії, яка проставляється нижче підпису.

Всупереч наведеного, позивачем долучено до матеріалів справи додатки засвідчені неналежним чином, оскільки на засвідчувальному написі містить напис "Позовна заява з додатками прошито та пронумеровано всього на 70 арк". Відмітка про відповідність копії оригіналам документів на засвідченому написі відсутня.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано вимоги ст. 164 ГПК України, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 ГПК України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Члена Релігійної організації «Релігійна громада парафія на честь Покрова Божої Матері Бориспільської єпархії Української Православної Церкви с. Сулимівка Бориспільського району Київської області» ОСОБА_1 - залишити без руху.

2. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду заяви із чітким формулюванням позовних вимог та подання належним чином засвідчених усіх доказів, яким позивач обґрунтовує позовні вимоги.

3. Позивачу усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки у строк протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали.

4. Роз`яснити позивачу, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Н.І. Зеленіна

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено12.12.2022
Номер документу107767442
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про визнання недійсними установчих документів, внесення змін до них

Судовий реєстр по справі —911/2316/22

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 08.12.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 16.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні