Рішення
від 17.11.2022 по справі 925/1080/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 листопада 2022 року

м. Черкаси справа № 925/1080/22

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Довганя К.І., із секретарем судового засідання Дяченко Т.В. за участю представників: позивача не з`явився, відповідача не з`явився, розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Черкаси справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Центр безпеки Топаз до Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №20 Черкаської міської ради Черкаської області про стягнення 970003,44 грн,

ВСТАНОВИВ:

20 жовтня 2022 року Товариство з обмеженою відповідальністю Центр безпеки Топаз звернулося до суду з позовною заявою в якій просить стягнути з Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №20 Черкаської міської ради Черкаської області 970003, 44 грн. боргу.

В обґрунтування заявлених вимог позивач послався на те, що відповідач не виконав належним чином взяті на себе грошові зобов`язання щодо оплати вартості виконаних позивачем підрядних робіт.

Справа розглядається в порядку загального позовного провадження.

17.11.2022 відповідач подав до суду заяву про визнання позову та просив суд у задоволенні вимоги про стягнення витрат на професійну правничу допомогу відмовити в повному обсязі.

Про час, дату та місце розгляду справи сторони повідомлялись належним чином.

17.11.2022 на адресу суду надійшло клопотання:

- від представника позивача про часткову відмову від позовних вимог в частині стягнення 45000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу;

- від представника позивача про проведення підготовчого засідання за відсутності представника позивача.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю представників сторін, за наявними матеріалами в порядку ст. 202 ГПК України.

Суд, оцінивши наявні у справі докази, встановив наступне.

02.12.2021 між Черкаською спеціалізованою школою І-ІІІ ступенів № 20 Черкаської Документ сформований в системі «Електронний суд» 20.10.2022 Черкаською міською радою Черкаської області, в особі директора Кіти Людмили, надалі відповідач/ замовник та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЦЕНТР БЕЗПЕКИ «ТОПАЗ», в особі директора Ірини Грищенко, надалі позивач/підрядник, укладено Договір підряду № 125, надалі договір (додаток № 1).

Відповідно до п. 1.1 договору Підрядник зобов`язується виконати робіт з капітального ремонту будівлі (здійснення заходів протипожежної безпеки) Черкаської СШ І-ІІІ ступенів № 20 Черкаської міської ради Черкаської області по вул. Бидгощська, 3 в м. Черкаси (код ДК 021:2015 45310000-3 Електромонтажні роботи). Згідно п. 3.1., 4.2., 5.1., 5.6., 5.9, договору ціна договору становить 970 003,44 грн. Розрахунок за виконані роботи, здійснюється на умовах відстрочки платежу до 30 (тридцяти) банківських днів з моменту і на підставі підписаних Замовником і Підрядником актів виконаних робіт за формами № КБ-2в, № КБ-3. Підрядник зобов`язаний розпочати роботи за Договором протягом 3 (трьох) днів з моменту отримання від Замовника документів, передбачених п.6.1.1. Договору, і завершити виконання робіт до 05.12.2021. Виконання робіт за Договором здійснюється із дотриманням графіку виконання робіт (Додаток №4). Датою закінчення робіт вважається дата їх прийняття Замовником. Виконання робіт може бути здійснено достроково. Здавання й приймання робіт, після закінчення їх виконання, здійснюється у відповідності до чинного законодавства України і оформляється актом здавання виконаних робіт (форма КБ-2в, КБ-3). Після подання Замовнику довідок форми КБ-2в, КБ-3, останній розглядає їх протягом 3 (трьох) робочих днів, погоджуючись з ними або повертаючи Підряднику із мотивованими зауваженнями. Згідно п. 6.1.3. договору Замовник зобов`язаний своєчасно та у повному обсязі сплатити за якісно і вчасно виконані роботи. Згідно п. 6.4.1. договору, підрядник має право своєчасно та у повному обсязі отримувати плату за виконані згідно договору роботи. Пунктами 11.1., 11.3., 11.4. договору визначено, що він вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання Сторонами та скріплення печатками Сторін і діє до 31.12.2021. Термін дії Договору може бути продовжено за взаємною годою сторін.

Договір підписаний сторонами та скріплений печатками.

Також, 02.12.2021 замовником та підрядником підписано Додаткову угоду № 1 до Договору підряду № 125 від 02.12.2021, надалі Угода № 1 (додаток № 2). Угодою № 1 внесено зміни до п. 3.1. договору, і визначено, що фінансування на 2021 рік складає 892 047,00 грн, а на 2022 77 958,44 грн., продовжено строк виконання робіт до 01.03.2022, а строк дії договору продовжено до 31.12.2022. 31.12.2021 сторонами підписано Додаткову угоду № 2 до договору, надалі Угода № 2 (додаток № 3), якою визначено, що фінансування у 2021 році становить 0,00 грн., а фінансування 2022 року 970 003,44 грн. У зв`язку із відмовою відповідача оплатити проведені підрядні роботи за Договором, позивач звернувся до суду з даним позовом. Правове обґрунтування За змістом ст. 11, 509, 627 Цивільного Кодексу України та ст. 179 Господарського кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема, з правочинів. Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Майново-господарські зобов`язання між суб`єктами господарювання виникають на підставі договорів. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору.

Відповідно до ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України, майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. ч. 1, 2, 4 ст. 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

До окремих видів договорів підряду, встановлених параграфами 2-4 цієї глави, положення цього параграфа застосовуються, якщо інше не встановлено положеннями цього Кодексу про ці види договорів.

Згідно зі ст. 875 Цивільного кодексу України за договором будівельного підряду підрядник зобов`язується збудувати і здати у встановлений строк об`єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов`язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов`язок не покладається на підрядника, прийняти об`єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов`язаних з місцезнаходженням об`єкта. До договору будівельного підряду застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

Частиною 1 ст. 846 Цивільного кодексу України визначено, що строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду. Якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково. Підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку та в розмірі, встановлених договором (стаття 854 Цивільного кодексу України).

Згідно з ч. 4 ст. 882 ЦК України передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України закріплено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Згідно ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно ч. 2 ст. 193 ГК України, якою передбачено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання враховуючи інтереси другої сторони.

Станом на день звернення до суду з даним позовом:

1.Роботи виконані та прийняті замовником у повному обсязі без зауважень;

2. Підрядником підготовлено і направлено, а замовником погоджено та підписано наступні документи: акти за формами № КБ-2в, № КБ-3, (додатки № 4 та № 5 відповідно), підсумкову відомість ресурсів (витрати за прийнятими нормами, додаток № 6). Звертаю увагу суду, що вказані документи були повернуті представнику позивача 11.08.2022, відповідно вважаємо, що узгодженою датою їх підписання є саме цей день;

3.Строки оплати, визначені п. 4.2. договору, пройшли, але роботи не оплачені і заборгованість за договором складає 970 003,44 грн. (дев`ятсот сімдесят тисяч три грн. 44 коп.). Заходи досудового врегулювання спору позивачем не вживались.

Оцінивши матеріали справи, суд приходить до висновку про те, що визнання позову не суперечить закону та не порушує права чи інтереси інших осіб, а тому приймається судом.

Відповідно до ст.129 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення витрати на оплату судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 129, 185, 191, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Прийняти заяву відповідача про визнання позову.

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 20 Черкаської міської ради Черкаської області ( вул. Бидгощська, 3, м. Черкаси, 18003, код ЄДРПОУ: 26424915) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «ЦЕНТР БЕЗПЕКИ «ТОПАЗ» ( пров. Руслана Лужевського, буд. 14, м. Київ, 03039, код ЄДРПОУ: 43694796) 970 003,44 грн. (дев`ятсот сімдесят тисяч три гривні 44 коп.) заборгованості та 14550,00 грн. (чотирнадцять тисяч п`ятсот п`ятдесят гривень) судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення складено і підписано 08.12.2022

СУДДЯ К.І. Довгань

Дата ухвалення рішення17.11.2022
Оприлюднено12.12.2022
Номер документу107768206
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1080/22

Судовий наказ від 05.01.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Рішення від 17.11.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 24.10.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні