Ухвала
від 07.12.2022 по справі 359/9094/22
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/9094/22

Провадження № 1-в/359/446/2022

У Х В А Л А

Іменем України

07 грудня 2022 м. Бориспіль

Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участі:

прокурора ОСОБА_3 ,

представник роботодавця ОСОБА_4 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Борисполі зтехнічною фіксацієюклопотання начальникаДУ «Бориспільськавиправна колонія(№119)»полковника внутрішньоїслужби ОСОБА_5 ,про замінуневідбутої частинипокарання більшм`яким вінтересах засудженого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,засудженого 17.11.2017 вироком Овруцького районного суду Житомирської області за ч. 1 ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 4 ст. 296, ч. 1 ст. 70 КК України до 5 років позбавлення волі,

в с т а н о в и в:

До Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшло вищезазначене клопотання начальника ДУ «Бориспільська виправна колонія (№119)» полковника внутрішньої служби ОСОБА_7 , в інтересах засудженого ОСОБА_6 , про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким видом покарання. Обґрунтовано тим, що засуджений рекомендований комісією державної установи «Бориспільська виправна колонія №119», що сумлінною поведінкою та ставленням до праці, став на шлях виправлення та є таким засудженим до якого слід застосувати ст. 82 КК України.

У судове засідання засуджений та представник виправної колонії не з`явилися. Через канцелярію суду надали заяви про розгляд клопотання без їх участі. Клопотання підтримують у повному обсязі, зазначили, що для його задоволення є всі законі підстави застосування ст. 82 КК України, оскільки засуджений став на шлях виправлення та характеризується виключно з позитивної сторони.

Прокурор Бориспільської окружної прокуратури ОСОБА_3 проти задоволення клопотання не заперечувала, просила суд задовольнити із підстав зазначених у матеріалах особової справи засудженого.

Представник за довіреністю особи яка має намір працевлаштувати засудженого ОСОБА_4 підтримав клопотання Бориспільської виправної колонії у повному обсязі. Просив суд його задовольнити. Крім того, долучив до матеріалів клопотання документи, що підтверджують бажання Комунального підприємства «Керуюча компанія Чабани» Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області працевлаштувати засудженого ОСОБА_6 у разі його звільнення.

Суд, заслухавши думку учасників судового процесу, дослідивши матеріали клопотання та особової справи в їх сукупності, вважає клопотання обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

17.11.2017 ОСОБА_6 засуджено вироком Овруцького районного суду Житомирської області за ч. 1 ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 4 ст. 296, ч. 1 ст. 70 КК України до покарання у виді 5 років позбавлення волі.

Згідно вищевказаного вироку засуджений відбуває покарання у Бориспільській виправній колонії № 119.

Частиною 1 ст. 82 КК України передбачено, що особам які відбувають покарання у виді обмеження або позбавлення волі, невідбута частина покарання може бути замінена судом більш м`яким покаранням. У цих випадках більш м`яке покарання призначається в межах строків, установлених у Загальній частині цього Кодексу для даного виду покарання, і не повинне перевищувати невідбутного строку покарання, призначеного вироком.

Відповідно до п. 11 ППВСУ «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким» № 2 від 26.04.2002, заміна невідбутої частини покарання більш м`яким на підставі ч. 1 ст. 82 КК може застосовуватися до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження або позбавлення волі на певний строк. При цьому більш м`яке покарання призначається в межах строків, установлених у Загальній частині КК для даного виду покарання, і не повинне перевищувати невідбутий строк покарання, призначеного вироком.

Для застосування такої заміни, згідно п. 2 ч. 4 ст. 82 КК України, необхідно щоб засуджений фактично відбув не менше половини строку покарання, призначеного судом за умисний тяжкий злочин.

Отже, термін застосування статті 82 Кримінального кодексу України до засудженого ОСОБА_6 щодо заміни невідбутої частини покарання більш м`яким за відбуттям становить 2/3 частини призначеного строку покарання, датою якого є 28.10.2022.

Як встановлено судом, ОСОБА_6 , на час розгляду клопотання фактично відбув 2/3 строку призначеного судом покарання за вчинений ним умисний тяжкий злочин. Невідбута частина покарання становить 2 роки 4 місяці 21 день.

Відповідно до ч. 3 ст. 82 КК України заміна невідбутої частини покарання більш м`яким може бути застосована, якщо засуджений став на шлях виправлення.

Пунктом 2 ППВСУ «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким» №2 від 26.02.2002 передбачено, що умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можливі лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого. Крім того, пунктом 17 даної Постанови передбачено, під час судового розгляду справ даної категорії, судам слід ретельно з`ясувати ставлення засудженого до вчиненого злочину, праці, додержання ним вимог режиму, участі у самодіяльних організаціях засуджених та інше. При цьому головною умовою прийняття такого рішення є доведеність того, що засуджений став на шлях виправлення.

Відповідно до коментованої ст. 82 КК України, положення про те, що засуджений став на шлях виправлення, означає, що його зразкова поведінка і сумлінне ставлення до виконання обов`язків в період відбування покарання засвідчили успішність процесу виправлення і можливість ефективного продовження його за умови застосування до засудженого більш м`якого виду покарання.

З матеріалів особової справи вбачається, що засуджений знаходиться у місцях позбавлення волі з 29.04.2020. Під час перебування в ДУ «Київський СІЗО» зарекомендував себе посередньо, стягнень та заохочень не мав. До праці не залучався. 23.09.2020 прибув до ДУ «Бориспільська ВК (№ 119)» для подальшого відбування покарання. За час відбування покарання характеризувався позитивно, за дотримання норм, які визначають порядок, умови відбування покарання та розпорядок дня установи був заохочений 3 рази, стягнень не мав. Був працевлаштований в майстерні установи на дільниці «Поклейки паперових пакетів». Відношення до праці добре. Постановою начальника державної установи «Бориспільська виправна колонія (№ 119)» від 30.12.2021 засуджений був переведений для подальшого відбування покарання з дільниці ресоціалізації до дільниці соціальної реабілітації. За час відбування покарання на дільниці соціальної реабілітації характеризується позитивно отримав 4 заохочення. Стягнень не має. Загалом засуджений отримав 7 заохочень. Стягнень не має. Працевлаштований на ТОВ «АГАМАТОП». Відношення до праці сумлінне.

Підтримує рівні взаємовідносини з іншими засудженими позитивної спрямованості, адекватно реагує на критику в свою адресу. Дотримується правомірних та ввічливих взаємовідносин з персоналом установи. За характером спокійний, врівноважений. Спальне місце та приліжкову тумбочку утримує у чистоті і порядку, має охайний зовнішній вигляд. Дбайливо ставиться до майна установи і предметів, якими користується при виконанні дорученої роботи, здійснює за ними належний догляд, використовує їх тільки за призначенням. Виконує передбачені законом вимоги персоналу установи. Виконує роботи із самообслуговування, має достатній рівень необхідних навичок. До виконання робіт із благоустрою установи ставиться з розумною ініціативою. Не допускає порушення вимог пожежної безпеки і безпеки праці.

Під час проведення із засудженим ОСОБА_6 соціально-виховної роботи для досягнення мети виправлення та ресоціалізації, визначено: рівень ризику вчинення повторного кримінального правопорушення - низький; рівень шкоди життю та здоров`ю, з огляду на характер скоєного злочину - середній рівень ймовірної небезпеки для суспільства, з огляду на характер скоєного злочину - середній.

Разом із цим, можливість наступного працевлаштування ОСОБА_6 на посаду водія автотранспортного засобу з окладом згідно штатного розпису в КП «Керуюча компанія Чабани» шляхом укладання трудового договору, вищезазначене підтверджується наступними документами: гарантійним листом начальника Комунального підприємства «Керуюча компанія Чабани» Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області, ОСОБА_8 від 03.10.2022 №155 (08162, смт. Чабани, Фастівський район, Київська область, вул. Машинобудівників, 2А, ЄДРПОУ юридичної особи 05392105); наказом начальника Комунального підприємства «Керуюча компанія Чабани» Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області, ОСОБА_8 від 29.09.2022 №159-к, про прийняття на поруки та на виправні роботи ОСОБА_6 ; протоколом №2 засідання членів трудового колективу Комунального підприємства «Керуюча компанія Чабани» Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області від 30.09.2022; випискою з ЄДРЮО, ФОП та ГФ, ідентифікаційний код юридичної особи: 05392105; витягом №21101345500055 з реєстру платників податків на додану вартість від 25.01.2021; довідкою про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справленнями яких покладено на контролюючі органи; статутом Комунального підприємства «Керуюча компанія Чабани» Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області.

Подані вищевказані начальником ОСОБА_9 підприємства «Керуюча компанія Чабани» Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області документи не викликають у суду сумніву щодо позиції останнього та можливості подальшого відбування покарання ОСОБА_6 у виді виправних робіт у вказаному комунальному підприємстві на посаді водія автотранспортного засобу.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку, що аналіз особової справи засудженого ОСОБА_6 вказує на позитивну лінію поведінки засудженого за весь період відбування покарання.

Комісією державної установи «Бориспільська виправна колонія (№ 119)» прийнято рішення що засуджений ОСОБА_6 довів своєвиправлення тає такимзасудженим доякого слідзастосувати статті 82 КК України, заміну невідбутої частини покарання більш м`яким видом покарання.

Як встановлено судом, ОСОБА_6 на момент розгляду клопотання фактично відбув 2/3 строку призначеного судом покарання за вчинений ним умисний тяжкий злочин. Своєю сумлінною поведінкою та ставленням до праці засуджений довів, що став на шлях виправлення.

За таких обставин, суд вважає за доцільне замінити засудженому невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі на більш м`яке у виді двох років виправних робіт в Комунальному підприємстві «Керуюча компанія Чабани» Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області (08162, смт. Чабани, Фастівський район, Київська область, вул. Машинобудівників, 2А, ЄДРПОУ юридичної особи 05392105), з відрахуванням 20 відсотків заробітку у відповідності до ст. 57 КК України.

Враховуючи зазначене, на підставі: ст. ст. 12, 61, 82 КК України та керуючись ч. 2 ст. 369, ст. 370, ч. 3 ст. 371, ст. ст. 372, 376, 537, 539 КПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Клопотання задовольнити.

Засудженому ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,засудженого 17.11.2017 вироком Овруцького районного суду Житомирської області за ч. 1 ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 4 ст. 296, ч. 1 ст. 70 КК України до 5 років позбавлення волі, замінити невідбуту частину покарання 2роки 4місяці 21день у виді позбавлення волі на більш м`яке у виді виправних робіт у Комунальному підприємстві «Керуюча компанія Чабани» Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області (08162, смт. Чабани, Фастівський район, Київська область, вул. Машинобудівників, 2А, ЄДРПОУ юридичної особи 05392105), строком на 2 роки з відрахуванням 20% (двадцяти відсотків) із суми заробітку засудженого в дохід держави України щомісячно.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду на протязі 7 днів з дня проголошення шляхом подання апеляції через Бориспільський міськрайонний суд Київської області.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.12.2022
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу107793479
СудочинствоКримінальне
Сутьзамінуневідбутої частинипокарання більшм`яким вінтересах засудженого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,засудженого 17.11.2017 вироком Овруцького районного суду Житомирської області за ч. 1 ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 4 ст. 296, ч. 1 ст. 70 КК України до 5 років позбавлення волі

Судовий реєстр по справі —359/9094/22

Ухвала від 07.12.2022

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Кабанячий Ю. В.

Ухвала від 07.12.2022

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Кабанячий Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні