Ухвала
від 02.12.2022 по справі 760/17752/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/17752/22

1-кс/760/5873/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 грудня 2022 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого детектива підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у м. Києві та Київській області, погоджене із прокурором Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022110000000152 від 08.07.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

До Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого детектива підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у м. Києві та Київській області, погоджене із прокурором Київської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022110000000152 від 08.07.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України.

В обґрунтування поданого клопотання детектив зазначив, підрозділом детективів Територіального управління БЕБ у місті Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 42022110000000152 від 08 липня 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 204 Кримінального кодексу України.

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Київською обласною прокуратурою.

Як вказує у клопотанні детектив, Київською обласною прокуратурою 08 липня 2022 року на підставі повідомлення Головного управління з протидії системним загрозам управлінню державою Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України від 20 червня 2022 року № 5/6/4/2-8187 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022110000000152.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, ряд громадян на території Київської області здійснюють незаконне зберігання, переміщення та збут підакцизних тютюнових виробів - тютюнових сумішей для кальяну.

Зокрема, до вказаної протиправної діяльності причетні службові особи ТОВ «ХУКА ФЕМЕЛІ» (код ЄДРПОУ 42468147), службові особи ТОВ «Д.С.К. ТРЕЙДІНГ» (код ЄДРПОУ 43668995), службові особи ТОВ «ДАРКСАЙД УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 43806005), ТОВ «Імперія МД» (код ЄДРПОУ 42031937) та ФОП ОСОБА_5 .

Так, вказані особи всупереч повного ембарго щодо імпорту всіх товарів походження з Росії відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 426 від 09.04.2022, за попередньою змовою з службовими особами заводів-виробників ТОВ «СМОКИШАФТ» (РФ, Республіка Татарстан, м. Казань, вул. Технічна, 17 В), ТОВ «Преміум тобако» (РФ, м. Нижній Новгород, вул. Кащенко, 9 пом. 6) здійснюють незаконне ввезення продукції «табак для кальяну» TM «ELEMENT» та ТМ «DARKSIDE» та оптову торгівлю тютюновими виробами, які потрапляють до України контрабандним шляхом.

Незаконне зберігання та збут незаконно ввезених тютюнових виробів російського виробництва TM «ELEMENT», ТМ «DARKSIDE», а також ТМ «D-Gastro», ТМ «D-mini», ТМ «Satir», ТМ «Just Smoke», ТМ «Spectrum», ТМ «Сєвєрний», ТМ «Hype Tobacco» та інших тютюнових виробів відбувається на території Київської області з використанням інтернет магазинів ІНФОРМАЦІЯ_7, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За результатами аналізу ЗЕД з початку 2019 року по теперішній час встановлено, що більшість імпортної продукції «тютюн для кальяну», яку відповідно до відкритих джерел, а саме сайтів «інтернет магазинів»: ІНФОРМАЦІЯ_3, ІНФОРМАЦІЯ_8, які мають відношення до фігурантів вказаного кримінального провадження та запропоновано покупцям офіційно на територію України не надходило.

До торгівельних марок імпортної продукції «тютюн для кальяну», які представлені в Інтернет-магазинах та були незаконно ввезені на митну територію України належать: ТМ «Arawak» (виробник Домінікана), TM «Asti» (виробник Німеччина, РФ), ТМ «Buta» (виробництво Йорданії), ТМ «Chaos» (виробник Німеччина), TM «Daim» (виробник Туреччина, продукція, окрім фасування вагою 100 грам), ТМ «Drugoy» (виробник РФ), ТМ «Duft» (виробник РФ), ТМ «Fasil» (виробник Туреччина), ТМ «Nakhla» (виробник Єгипет), ТМ «Naul» (виробник Німеччина), ТМ «Sarbetli» (виробник Туреччина), ТМ «Sultan» (виробник Йорданія), ТМ «Северный» (виробник рф), ТМ «Afzal» (виробник Індія), ТМ «Amy» (виробник Німеччина), ТМ «Balli» (виробник Туреччина), ТМ «Dobacco mini» (виробник РФ), ТМ «М-18» (виробник РФ), ТМ «Mazaya» (виробництво ОАЕ), ТМ «Social smoke tobacco» (виробник США), ТМ «Jibiar» (виробник Туреччина), ТМ «Milano» (виробник Німеччина), ТМ «Starbuzz» (виробник США), ТМ «Banger» (виробник РФ), ТМ «Smoke Angels» (виробник РФ), ТМ «Virginia» (виробник РФ), ТМ «Start now» (виробник Йорданія), ТМ «Al-waha» (виробник Йорданія), ТМ «Alnuma» (виробник ОАЕ), ТМ «Aqua mentha» (виробник Туреччина), ТМ «Azure» (виробник США), ТМ «Gixom» (виробник Туреччина), ТМ «Al shaha» (виробник Туреччина), ТМ «Cultt» (виробник Німеччина), ТМ «Endorphin» (виробник РФ), ТМ «Monster tobacco» (виробник РФ), ТМ «Satуr» (виробник РФ), ТМ «Taori»(виробник Індонезія), ТМ «True passion» (виробник Німеччина), ТМ «White angle» (виробник Туреччина), ТМ «Chaba» (виробник РФ), ТМ «Chabacco» (виробник РФ).

Згідно наявних даних, середній термін придатності продукції «тютюн для кальяну» складає 2-3 роки з дати його виробництва.

Як вказує детектив у клопотанні, вищевказані Інтернет-магазини здійснюють зберігання та реалізацію підакцизних тютюнових та інших нікотиновмістних виробів без відповідних, встановлених законодавством України, ліцензій.

Крім того, більшість тютюнової продукції, реалізовуються без нанесення марок акцизного податку України.

Отже, вказана контрафактна тютюнова продукція та нікотиновмістні вироби можуть містити потенційно небезпечні (отруйні) речовини (хімічні речовини, ароматизатори, концерогени, консерванти, нітрозаміни тютюнового диму), вживання яких може призвести до негативних наслідків для життя та здоров`я людей.

Детектив у клопотанні вказує, що з метою відшукання речей та документів, які пов`язані із вищевказаними неправомірними діями, мобільних телефонів, комп`ютерної техніки, а також інших речей та документів, які містять на собі інформацію про вчинений злочин та отримані злочинним шляхом, наявна обґрунтована необхідність здійснити обшуки.

В інший спосіб неможливо отримати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення та осіб, які їх вчинили, так як проведення інших слідчих дій на даному етапі може викрити наміри досудового слідства, що призведе до знищення важливих документів та унеможливить документування злочину.

Як вказує детектив у клопотанні, Відповідно до матеріалів виконаного доручення Департаменту захисту національної державності Головного управління з протидії системним загрозам управлінню державою Служби безпеки України, незаконне зберігання та збут незаконно ввезених на митну територію України тютюнових виробів російського виробництва TM «ELEMENT», ТМ «DARKSIDE», а також ТМ «D-Gastro», ТМ «D-mini», ТМ «Satir», ТМ «Just Smoke», ТМ «Spectrum». ТМ «Сєвєрний», ТМ «Hype Tobacco» та інших підакцизних тютюнових та нікотиновмістних виробів здійснюється в інтернет магазині: ІНФОРМАЦІЯ_1, що за адресою: м. Київ, пр-т. Володимира Маяковського, 47, перший поверх, група приміщень № 7а, а тому в ході досудового розслідування, виникла необхідність в проведенні обшуку за вказаною адресою.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, власником приміщень за адресою: м. Київ, пр-т. Володимира Маяковського, 47, перший поверх, група приміщень № 7а є територіальна громада м. Києва в особі Київської міської ради.

Підставами для проведення вказаного обшуку є встановлення під час досудового розслідування достатніх даних вважати, що за вказаним місцем здійснюється збут та зберігання незаконно виготовлених та ввезених підакцизних товарів, а саме: тютюнових виробів (тютюнова суміш до кальянів), можуть знаходитись незаконно виготовлені та ввезені тютюнові вироби без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку, підроблені марки акцизного податку, чорнові та рукописні записи, в яких міститься інформація про вчинення кримінального правопорушення, інші речі, предмети та документи, знаряддя кримінального правопорушення, крім того грошові кошти та інші цінності, здобуті злочинним шляхом.

Детектив у клопотанні вказує, що 02.08.2022 допитано як свідка особу, яка в подальшу залучена на конфіденційній основі, в ході допиту остання повідомила, що придбала в точках видачі «Інтернет-магазинів» продукцію, схожу на табак для кальяну, без марок акцизного податку. В подальшому, така особа добровільно видала співробітнику СБУ придбаний табак для кальяну.

17.08.2022 у кримінальному провадженні проведено контроль за вчиненням злочину у формі оперативної закупки, відповідно до якого залучений на конфіденційній основі громадянин придбав у точках видачі «інтернет магазинів»: ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ІНФОРМАЦІЯ_2 табак для кальяну після чого добровільно видав його оперативному співробітнику, що оформлено відповідним протоколом видачі предметів від 17.08.2022.

З урахуванням викладеного вище, детективом у клопотанні поставлено питання про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: м. Київ, пр-т. Володимира Маяковського, 47, перший поверх, група приміщень № 7а, яке згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно належить на праві власності територіальній громаді м. Києва в особі Київської міської ради та використовуються причетними до вчинення кримінального правопорушення особами, в тому числі службовими особами Інтернет магазину «ІНФОРМАЦІЯ_1» для незаконного зберігання і збуту незаконно ввезених на митну територію України тютюнових виробів та інших підакцизних тютюнових та нікотиновмістних виробів, з метою відшукання та вилучення: незаконно виготовлених/ввезених тютюнових виробів (тютюнових сумішей для кальянів) без марок акцизного податку встановленого зразку або з підробленими марками акцизного податку; підроблених марок акцизного податку; чорнових та рукописних записів, в яких міститься інформація про вчинення кримінального правопорушення та інших речей, предметів, документів, знаряддя вчинення кримінального правопорушення; договорів (контракти, рахунки-фактури), додаткові угоди, специфікації до них; податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, інші документи, що підтверджують завантаження/розвантаження та транспортування товарно-матеріальних цінностей; платіжні доручення; банківські виписки з оплати відвантаженого, придбаного товару (послуг, робіт), актів взаємозвірок в односторонньому порядку, договорів та первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарів, журналу-ордеру по рахунку № 361 (Розрахунки з вітчизняними покупцями), журналу-ордеру по рахунку № 281 (Товари на складі), карток складського обліку; копії посадових інструкцій, функціональних обов`язків та особових справ працівників; електронних носіїв інформації, які можуть мати значення доказів у кримінальному провадженні: системні блоки, ноутбуки, флеш-накопичувачі, оптичні носії інформації; засобів мобільного зв`язку, які використовувались при здійсненні злочинної діяльності, магнітних носіїв інформації здобутих злочинним шляхом; готівкових коштів та закритих сейфів (металевих шаф) у яких можуть знаходитись речі, предмети та документи, що мають значення у кримінальному провадженні.

У судовому засіданні детектив ОСОБА_3 клопотання підтримав та наполягав на його задоволенні у повному обсязі.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання здійснювалось за допомогою технічних засобів.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні, відповідно до ч. 2 ст. 223 КПК України, підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

За змістом ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук є слідчою дією, яка проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно положень ст. 13 КПК України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді (ч. 2 ст. 234 КПК України).

Клопотання про обшук, відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, повинно містити відомості, зокрема, про: житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Згідно ч. 5 тієї ж статті, на слідчого покладено обов`язок довести наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, власником приміщень за адресою: м. Київ, пр-т. Володимира Маяковського, 47, перший поверх, група приміщень № 7а є територіальна громада м. Києва в особі Київської міської ради.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає частковому задоволенню, оскільки з метою відшукання, огляду та вилучення речей та документів, необхідно провести обшук за адресою: м. Київ, пр-т. Володимира Маяковського, 47, перший поверх, група приміщень № 7а, яке згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно належить на праві власності територіальній громаді м. Києва в особі Київської міської ради та використовуються причетними до вчинення кримінального правопорушення особами, в тому числі службовими особами Інтернет магазину «ІНФОРМАЦІЯ_1», з метою відшукання та вилучення: незаконно виготовлених/ввезених тютюнових виробів (тютюнових сумішей для кальянів) без марок акцизного податку встановленого зразку або з підробленими марками акцизного податку; підроблених марок акцизного податку; чорнових та рукописних записів, в яких міститься інформація про вчинення кримінального правопорушення та інших речей, предметів, документів, знаряддя вчинення кримінального правопорушення; договорів (контракти, рахунки-фактури), додаткові угоди, специфікації до них; податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, інші документи, що підтверджують завантаження/розвантаження та транспортування товарно-матеріальних цінностей; платіжні доручення; банківські виписки з оплати відвантаженого, придбаного товару (послуг, робіт), актів взаємозвірок в односторонньому порядку, договорів та первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарів, журналу-ордеру по рахунку № 361 (Розрахунки з вітчизняними покупцями), журналу-ордеру по рахунку № 281 (Товари на складі), карток складського обліку.

Разом з тим, клопотання не підлягає задоволенню в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення копії посадових інструкцій, функціональних обов`язків та особових справ працівників; готівкових коштів та закритих сейфів (металевих шаф) у яких можуть знаходитись речі, предмети та документи, що мають значення у кримінальному провадженні, як необґрунтоване.

Що стосується вимог про відшукання та вилучення електронних носіїв інформації, які можуть мати значення доказів у кримінальному провадженні: системні блоки, ноутбуки, флеш-накопичувачі, оптичні носії інформації; засобів мобільного зв`язку, які використовувались при здійсненні злочинної діяльності, магнітних носіїв інформації здобутих злочинним шляхом, то слідчий суддя приходить до висновку про необхідність надання дозволу на огляд даної техніки та копіювання інформації, що має значення для досудового розслідування, у даному кримінальному провадженні із залученням відповідних фахівців та спеціалістів, а у разі якщо доступ до вищевказаних електронних інформаційних систем або їх частин обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту - на вилучення вищевказаних техніки та носіїв інформації.

Отже, з урахуванням вказаних обставин клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 107, 110, 234, 235, 309, 369, 371, 372 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати дозвіл детективам, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022110000000152, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.07.2022, прокурорам, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 42022110000000152, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08.07.2022, на проведення обшуку за адресою: м. Київ, пр-т. Володимира Маяковського, 47, перший поверх, група приміщень № 7а, яке згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно належить на праві власності територіальній громаді м. Києва в особі Київської міської ради та використовуються причетними до вчинення кримінального правопорушення особами, в тому числі службовими особами Інтернет магазину «ІНФОРМАЦІЯ_1», з метою відшукання та вилучення: незаконно виготовлених/ввезених тютюнових виробів (тютюнових сумішей для кальянів) без марок акцизного податку встановленого зразку або з підробленими марками акцизного податку; підроблених марок акцизного податку; чорнових та рукописних записів, в яких міститься інформація про вчинення кримінального правопорушення та інших речей, предметів, документів, знаряддя вчинення кримінального правопорушення; договорів (контракти, рахунки-фактури), додаткові угоди, специфікації до них; податкові накладні, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, інші документи, що підтверджують завантаження/розвантаження та транспортування товарно-матеріальних цінностей; платіжні доручення; банківські виписки з оплати відвантаженого, придбаного товару (послуг, робіт), актів взаємозвірок в односторонньому порядку, договорів та первинних бухгалтерських документів про подальший рух товарів, журналу-ордеру по рахунку № 361 (Розрахунки з вітчизняними покупцями), журналу-ордеру по рахунку № 281 (Товари на складі), карток складського обліку.

Надати дозвіл на огляд та копіювання інформації, що має значення для досудового розслідування, у даному кримінальному провадженні, з електронних носіїв інформації, які можуть мати значення доказів у кримінальному провадженні: системні блоки, ноутбуки, флеш-накопичувачі, оптичні носії інформації; засобів мобільного зв`язку, які використовувались при здійсненні злочинної діяльності, магнітних носіїв інформації здобутих злочинним шляхом, а у разі якщо доступ до вищевказаних електронних інформаційних систем або їх частин обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту - на вилучення вищевказаних техніки та носіїв інформації.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.12.2022
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу107796333
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022110000000152 від 08.07.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України

Судовий реєстр по справі —760/17752/22

Ухвала від 02.12.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Букіна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні