Ухвала
від 09.12.2022 по справі 760/18512/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/18512/22

1-кс/760/6135/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 грудня 2022 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Кагарлицього відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022110000000192 від 17.08.2022, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 438 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

До Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Кагарлицього відділу Обухівської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022110000000192 від 17.08.2022, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 438 КК України.

В обґрунтування поданого клопотання слідчий зазначила, слідчим управлінням Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42022110000000192 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.08.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України.

Як вказує слідчий у клопотанні, під час окупації військовослужбовцями збройних сил російської федерації м. Буча пропав безвісти ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживав за адресою: АДРЕСА_1 , в останнє виходив на зв`язок із сестрою ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після деокупації м. Буча сусіди ОСОБА_5 повідомили родичам, що на початку березня 2022 року військовослужбовці збройних сил російської федерації цілеспрямовано прийшли до будинку ОСОБА_5 та забрали його і відвезли у невідомому напрямку.

Поряд із цим, на початку березня 2022 року онучці ОСОБА_5 - ОСОБА_7 в месенджері «Телеграм» вперше написав смс-повідомлення громадянин Республіки Австрія ОСОБА_8 ( ОСОБА_8 ), уродженець Республіки Чечня (товариш та бізнес-партнер ОСОБА_5 ), який останній раз приїжджав до ОСОБА_5 на декілька днів з робочим візитом орієнтовно у 2020 році. Зміст повідомлення зводився до питання, чи знає ОСОБА_7 , де знаходиться ОСОБА_5 та коли останнього разу вона з ним спілкувалася, на що ОСОБА_7 йому відповіла, що вона не обізнана з місцезнаходженням ОСОБА_5 .

Так, близьким родичам ОСОБА_5 було відомо про те, що ОСОБА_5 є засновником та директором ТОВ «Біополіс-ІХТ» офісне приміщення якого розташовано за адресою: м. Київ, вул. Ярославів Вал, буд. 14-В.

З метою отримання якихось відомостей про ОСОБА_5 або його фотознімків з метою пред`явлення для впізнання ОСОБА_7 зі своїм знайомим 09.05.2022 року приїхала в офіс ОСОБА_5 (15/10 частин у будинку АДРЕСА_2 ).

Разом із тим, одним із орендарів візит ОСОБА_7 було знято на камеру телефону.

В подальшому, у месенджер WatsApp ОСОБА_7 одразу отримала повідомлення від ОСОБА_8 з питанням чи була вона сьогодні в офісі ОСОБА_5 , і що вона там шукала. Також, ОСОБА_8 повідомив, щоб сім`я ОСОБА_7 не хвилювалась за ОСОБА_5 , оскільки він живий і перебуває на лікуванні, проте місця перебування не вказав.

Як вказує слідчий у клопотанні, 15 травня у месенджер WatsApp мами ОСОБА_12 надійшло повідомлення з невідомого їй номеру Републіки Білорусь , нібито від імені ОСОБА_5 , в якому останній запитував маму, що ОСОБА_7 робила в його офісі. В подальшому, ОСОБА_7 одразу зателефонувала на цей номер, але трубку ніхто не взяв. Після того, ОСОБА_7 написала повідомлення на даний номер з проханням якщо це дійсно ОСОБА_5 , то щоб він вийшов на зв`язок, оскільки його сім`я за нього хвилюється. Однак, у відповідь ОСОБА_7 отримала погрози від нібито ОСОБА_5 .

На початку червня до бабусі ОСОБА_7 з номеру ОСОБА_5 надійшов дзвінок, але взявши трубку почула голос жінки, яка представилась ОСОБА_14 , яка почала розпитувати бабусю в яких родинних зв`язках вона перебуває з ОСОБА_5 та як вони спілкувались з ним останнім часом. На питання бабусі, хто така ОСОБА_14 і чому вона телефонує саме до неї, співрозмовниця відповіла, що номер бабусі був останнім в телефонних дзвінках ОСОБА_5 , і що вона є його хорошою знайомою з м. Києва. Також, остання сказала на російській мові, щоб бабуся «не переживала за ОСОБА_5 , - він живий і лікується в свого друга ОСОБА_8 ».

18 липня 2022 року в соціальній мережі фейсбук від ОСОБА_14 з`явилось повідомлення на сторінці ОСОБА_5 про те, що він вже не у реанімації, а що далі з ним, вона не знає.

Слідчий у клопотанні вказує, що 27 липня 2022 року ОСОБА_14 в соціальній мережі фейсбук написала, що ОСОБА_5 довгий час катували у Бучі та нормально не лікували в Республіці Білорусії. На даний момент він лікується в Австрії, в свого друга ОСОБА_8 , який перевіз його через Червоний Хрест ). Під даним постом знаходиться коментар від користувача ОСОБА_13 про те, що ОСОБА_5 передає всім привіт. З приводу апаратів ІХТ та їх сервісу звертатись особисто до нього ( ОСОБА_13 ).

Враховуючи викладене, ОСОБА_5 більше ніж півроку не виходить на зв`язок з близькими родичами, однак невідомі особи та користувачі у соціальних мережах представляються від його імені ОСОБА_5 , а також погрожували від його імені своїм близьким родичам, є підозри вважати, що вказані особи мають на меті заволодіти нерухомим майном, яке на праві власності належить ОСОБА_5 та його бізнесом.

Слідчий у клопотанні зазначає, що на даний час з метою з`ясування місцезнаходження ОСОБА_5 або обставин його загибелі, виникла необхідність у проведенні обшуку в офісному приміщенні ТОВ «Біополіс-ІХТ» (код ЄДРПОУ 42003056), ТОВ «Біополіс-плюс» (код ЄДРПОУ 38824829) в яких ОСОБА_5 є засновником та директором, а також які зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 , приміщення в літері В, яке на праві власності належить ОСОБА_5 .

Згідно інформаційної довідки Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна приміщення в літері В за адресою: АДРЕСА_2 на праві власності зареєстрована за ОСОБА_5 .

Як вказує слідчий у клопотанні, у вказаному приміщенні зберігаються: відомості щодо місця перебування або відомості щодо загибелі ОСОБА_5 , а саме мобільні телефони, комп`ютери, ноутбуки, планшети в яких наявні переписки між підлеглими ОСОБА_5 , працівниками ТОВ «Біополіс-ІХТ» (код ЄДРПОУ 42003056), ТОВ «Біополіс-плюс» (код ЄДРПОУ 38824829) та невідомими особами, які представляються він його імені під час спілкування з близькими родичами, а також установчі документи ТОВ «Біополіс-ІХТ» (код ЄДРПОУ 42003056), ТОВ «Біополіс-плюс» (код ЄДРПОУ 38824829), документи, що підтверджують право власності ОСОБА_5 на об`єкти нерухомого майна, договори оренди/суборенди об`єктів нерухомого майна, фінансові документи щодо сплати орендної плати за користування об`єктами нерухомого майна, які а праві власності належать ОСОБА_5 , речі та документи відносно громадян російської федерації та Республіки Білорусь або інших іноземних країн, у тому числі відносно ОСОБА_8 уродженця Республіки Чечня.

З урахуванням викладеного вище, слідчим у клопотанні поставлено питання про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_2 , приміщення літ. В, з метою відшукання та вилучення речей, предметів та документів, що містять відомості про обставини вчиненого злочину, а саме: відомості щодо місця перебування або відомості щодо загибелі ОСОБА_5 , а саме мобільні телефони, комп`ютери, ноутбуки, планшети в яких наявні переписки між підлеглими ОСОБА_5 , працівниками ТОВ «Біополіс-ІХТ» (код ЄДРПОУ 42003056), ТОВ «Біополіс-плюс» (код ЄДРПОУ 38824829) та невідомими особами, які представляються він його імені під час спілкування з близькими родичами а також установчі документи ТОВ «Біополіс-ІХТ» (код ЄДРПОУ 42003056), ТОВ «Біополіс-плюс» (код ЄДРПОУ 38824829), документи, що підтверджують право власності ОСОБА_5 на об`єкти нерухомого майна, договори оренди/суборенди об`єктів нерухомого майна, фінансові документи щодо сплати орендної плати за користування об`єктами нерухомого майна, які а праві власності належать ОСОБА_5 , речі та документи відносно громадян російської федерації та Республіки Білорусь або інших іноземних країн, у тому числі відносно ОСОБА_8 уродженця Республіки Чечня..

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримала та наполягала на його задоволенні у повному обсязі.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання здійснювалось за допомогою технічних засобів.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні, відповідно до ч. 2 ст. 223 КПК України, підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

За змістом ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук є слідчою дією, яка проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно положень ст. 13 КПК України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді (ч. 2 ст. 234 КПК України).

Клопотання про обшук, відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, повинно містити відомості, зокрема, про: житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Згідно ч. 5 тієї ж статті, на слідчого покладено обов`язок довести наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Згідно інформаційної довідки Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна приміщення в літері В за адресою: АДРЕСА_2 на праві власності зареєстровані за ОСОБА_5 .

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає частковому задоволенню, оскільки з метою відшукання, огляду та вилучення речей та документів, необхідно провести обшук за адресою: АДРЕСА_2 , приміщення літ. В, яке на праві спільної часткової власності належить ОСОБА_5 (15/100), а саме: відомості щодо місця перебування або відомості щодо загибелі ОСОБА_5 , речі та документи відносно громадян Російської Федерації та Республіки Білорусь або інших іноземних країн, у тому числі відносно ОСОБА_8 уродженця Республіки Чечня.

Разом з тим, клопотання не підлягає задоволенню в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення мобільних телефонів, комп`ютерів, ноутбуків, планшетів в яких наявні переписки між підлеглими ОСОБА_5 , працівниками ТОВ «Біополіс-ІХТ» (код ЄДРПОУ 42003056), ТОВ «Біополіс-плюс» (код ЄДРПОУ 38824829) та невідомими особами, які представляються він його імені під час спілкування з близькими родичами а також установчі документи ТОВ «Біополіс-ІХТ» (код ЄДРПОУ 42003056), ТОВ «Біополіс-плюс» (код ЄДРПОУ 38824829), документи, що підтверджують право власності ОСОБА_5 на об`єкти нерухомого майна, договори оренди/суборенди об`єктів нерухомого майна, фінансові документи щодо сплати орендної плати за користування об`єктами нерухомого майна, які а праві власності належать ОСОБА_5 ,, як необґрунтоване.

Отже, з урахуванням вказаних обставин клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 107, 110, 234, 235, 309, 369, 371, 372 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №42022110000000192, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.08.2022, прокурорам, які здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42022110000000192, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.08.2022, на проведення обшуку за адресою: за адресою: м. Київ, вул. Ярославів Вал, буд. 14, приміщення літ. В, яке на праві спільної часткової власності належить ОСОБА_5 (15/100), з метою відшукання та вилучення речей, предметів та документів, що містять відомості про обставини вчиненого кримінального правопорушення, а саме: відомості щодо місця перебування або відомості щодо загибелі ОСОБА_5 , речі та документи відносно громадян Російської Федерації та Республіки Білорусь або інших іноземних країн, у тому числі відносно ОСОБА_8 уродженця Республіки Чечня.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.12.2022
Оприлюднено13.12.2023
Номер документу107796337
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —760/18512/22

Ухвала від 09.12.2022

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Букіна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні