Рішення
від 07.02.2022 по справі 160/22669/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2022 року Справа № 160/22669/21

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Турової О.М.,

розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи в порядку письмового провадження у місті Дніпрі адміністративну справу за позовною заявою Головного управління ДПС у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОКСОХІМРЕМОНТ» про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

18.11.2021 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління ДПС у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОКСОХІМРЕМОНТ», в якій позивач просить:

- стягнути податковий борг з Приватного Товариства з обмеженою відповідальністю «КОКСОХІМРЕМОНТ» до бюджету у розмірі 158438,10грн. шляхом стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків.

В обґрунтування пред`явлених позовних вимог зазначалося, що внаслідок несплати відповідачем у встановлені Податковим кодексом України (далі ПК України) строки сум самостійно задекларованих грошових зобов`язань, а також сум узгоджених грошових зобов`язань, донарахованих податковими повідомленнями-рішеннями, які відповідачем оскаржені не були, у останнього утворився податковий борг на загальну суму 158438,10грн., який складається з: податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 129680,83грн., податкового богу з податку на прибуток приватних підприємств у сумі 28757,27грн., в тому числі нарахована контролюючим органом відповідно до ст.129 Податкового кодексу України пеня. З урахуванням вимог ст.ст.56,57 ПК України, у зв`язку з несплатою ТОВ «КОКСОХІМРЕМОНТ» у встановлені строки нарахованих сум, грошові зобов`язання набули статусу податкового боргу. На наявний у відповідача податковий борг позивачем в порядку ст.59 Податкового кодексу України виставлено податкову вимогу від 27.11.2018р. №12211-50/67, яка направлена на адресу платника податків засобами поштового зв`язку, проте, в подальшому, повернулась на адресу контролюючого органу з відміткою відділення поштового зв`язку про неможливість вручення «за закінченням строку зберігання». Станом на теперішній час означений податковий борг відповідачем не погашений і не списаний, тому позивач звернувся до суду з позовом про його стягнення.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23.11.2021 року позовну заяву Головного управління ДПС у Дніпропетровській області прийнято до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі №160/22669/21 за цією позовною заявою, призначено цю справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) за наявними у справі матеріалами з 24.12.2021 року, а також встановлено відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали.

Крім того, вищезазначеною ухвалою суду витребувано у Головного управління ДПС у Дніпропетровській області довідку про стан заборгованості Товариства з обмеженою відповідальністю «КОКСОХІМРЕМОНТ» на час розгляду справи, а у Товариства з обмеженою відповідальністю «КОКСОХІМРЕМОНТ» - докази погашення податкового боргу та докази оскарження податкового повідомлення-рішення (форма «Р») №0032411408 від 21.11.2018, податкового повідомлення-рішення (форма «Ш»)№0272861238 від 22.10.2018, податкового повідомлення-рішення (форма «Ш»)№0068775030 від 01.07.2020.

Копія ухвали Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23.11.2021р. направлена на адресу ТОВ «КОКСОХІМРЕМОНТ» засобами поштового зв`язку, однак, 10.01.2022 року на адресу суду повернувся конверт з поштовим відправленням, яким на адресу відповідача надсилалася вищевказана ухвала суду, із відміткою поштового відділення від 04.01.2022 року про повернення: "за закінченням терміну зберігання".

При цьому, адреса, на яку здійснено відправлення судом, збігається з адресою, зазначеною, як місцезнаходження юридичної особи - відповідача в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, та зазначеною позивачем у позові.

Станом на 07.02.2022р. відповідач своїм правом подати відзив на позов не скористався, крім того, ним не надано витребувані ухвалою суду від 23.11.2021 року документи, а також будь-які заяви, клопотання, повідомлення, в яких би останній виклав своє бажання надати до суду їх в більш пізній термін.

Відповідно до ч.1 ст.257 КАС України, за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності.

Згідно з ч.1 ст.258 КАС України суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Частиною 4 статті 243 КАС України встановлено, що судове рішення, постановлене у письмовому провадженні, повинно бути складено у повному обсязі не пізніше закінчення встановлених цим Кодексом строків розгляду відповідної справи, заяви або клопотання.

Згідно з ч.5 ст.250 КАС України датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Зважаючи на наведене та відповідно до вимог ст.ст. 243, 250, 257, 258, 262 КАС України справу розглянуто за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у письмовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи та надані сторонами докази, проаналізувавши зміст норм матеріального та процесуального права, що регулюють спірні правовідносини, суд доходить висновку про задоволення позовних вимог у повному обсязі, з огляду на таке.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «КОКСОХІМРЕМОНТ» (код ЄДРПОУ 30465389) є юридичною особою, зареєстрованою 09.07.1999р., про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено запис, 20.07.1999 року взятої на облік до ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Згідно з п.п.16.1.3, п.п.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України (тут і далі в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) платник податків зобов`язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до п.п.36.1-36.3 ст.36 Податкового кодексу України податковим обов`язком визнається обов`язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи. Податковий обов`язок виникає у платника за кожним податком та збором. Податковий обов`язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов`язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

Так, згідно з п.133.1 ст.133 Податкового кодексу України платниками податку на прибуток підприємств - резидентами є: суб`єкти господарювання - юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами, крім: бюджетних установ; громадських об`єднань, політичних партій, релігійних, благодійних організацій, об`єднань співвласників багатоквартирного будинку, асоціацій власників жилих будинків, житлово-будівельних кооперативів, пенсійних фондів, метою яких не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов`язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій; суб`єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, визначені главою 1 розділу XIV цього Кодексу.

Статтями 134 та 135 Податкового кодексу України встановлено об`єкти та база оподаткування податком на прибуток підприємств.

Пунктом 137.1 статті 137 ПК України визначено, що податок нараховується платником самостійно за ставкою, визначеною статтею 136 цього Кодексу, від бази оподаткування, визначеної згідно зі статтею 135 цього Кодексу.

Пунктом 1 статті 54 Податкового кодексу України вказано про те, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов`язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов`язання та/або пені вважається узгодженою.

Щодо податку на додану вартість, то статтею 203 Податкового кодексу України встановлено, що податкова декларація з цього податку подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Сума податкового зобов`язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Згідно з п.57.1 ст.57 Податкового кодексу України, платник податків зобов`язаний самостійно сплатити суму податкового зобов`язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

При цьому п.57.3 ст. 57 Податкового кодексу України встановлено, що у разі визначення грошового зобов`язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов`язаний сплатити нараховану суму грошового зобов`язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов`язання платник податків зобов`язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

З матеріалів справи судом встановлено, що податковий борг Товариства з обмеженою відповідальністю «КОКСОХІМРЕМОНТ» з податку на прибуток приватних підприємств та з податку на додану вартість на загальну суму 158438,10грн. виник у зв`язку із несплатою відповідачем у встановлені законом строки сум самостійно задекларованих грошових зобов`язань, а також узгоджених грошових зобов`язань, визначених контролюючим органом, відповідно до податкових повідомлень-рішень, що не були оскаржені відповідачем у встановлені законом строки, а також нарахованої пені, а саме:

1) Заборгованість з податку на прибуток приватних підприємств на загальну суму 28757,27 грн., яка виникла внаслідок несплати:

- самостійно задекларованих грошових зобов`язань згідно з податковою декларацією з податку на прибуток підприємств №9311218434 від 01.03.2019 в сумі 141,00грн.;

- узгоджених грошових зобов`язань, визначених податковим повідомленням-рішенням (форма «Р») №0032411408 від 21.11.2018р., винесеним на підставі акта перевірки №60150/04-36-14-22/30465389 від 11.10.2018 на суму 16500,00грн.;

- узгоджених грошових зобов`язань, визначених податковим повідомленням-рішенням (форма «Ш») від 22.10.2018 року №0272861238, винесеним на підставі акта перевірки №57376/04-36-12-38/30465389 від 26.09.2018 на суму 330,51грн., залишок до сплати 120,60грн.;

- узгоджених грошових зобов`язань, визначених податковим повідомленням-рішенням (форма «Ш») 01.07.2020 року №0068775030, винесеним на підставі акта перевірки №27040/04-36-50-30/30465389 від 07.05.2020р. на суму 28,20грн.;

- нарахованої пені на суму 11967,47грн.

2) Заборгованість з податку на додану вартість на суму 129680,83грн., яка виникла внаслідок несплати:

- самостійно задекларованих грошових зобов`язань згідно з податковими деклараціями з податку на додану вартість на загальну суму 129257,56грн.:

№9257136219 (звітна за 2018 рік за 10 місяць) від 20.11.2018р. - термін сплати 30.11.2018р. у сумі 24623,00грн., залишок до сплати 119,56грн.;

№9285305528 (звітна за 2018 рік за 11 місяць) від 20.12.2018р. - термін сплати 30.12.2018р. у сумі 30418,00грн.;

№9308205934 (звітна за 2018 рік за 12 місяць) від 21.01.2019р. - термін сплати 30.01.2019р. у сумі 6515,00грн.;

№9051325175 (звітна за 2019 рік за 2 місяць) від 20.03.2019р. - термін сплати 30.03.2019р. у сумі 9658,00грн.;

№9104127881 (звітна за 2019 рік за 4 місяць) від 20.05.2019р. - термін сплати 30.05.2019р. у сумі 792,00грн.;

№9132096409 (звітна за 2019 рік за 5 місяць) від 20.06.2019р. - термін сплати 30.06.2019р. у сумі 14480,00грн.;

№23029867 (звітна за 2019 рік за 6 місяць) від 22.07.2019р. - термін сплати 30.07.2019р. у сумі 11158,00грн.;

№25677417 (звітна за 2019 рік за 7 місяць) від 20.08.2019р. - термін сплати 30.08.2019р. у сумі 49717,00грн.;

№27341256 (звітна за 2019 рік за 8 місяць) від 19.09.2019р. - термін сплати 30.09.2019р. у сумі 6400,00грн.;

- нарахованої пені на суму 423,27грн.

З огляду на приписи п.54.1 ст.54 Податкового кодексу України вищеозначені самостійно задекларовані відповідачем грошові зобов`язання з податку на прибуток приватних підприємств згідно з податковою декларацією з податку на прибуток приватних підприємств (за базовий звітний період 2018 рік) від 20.11.2018р. у сумі 141,00грн., а також з податку на додану вартість за податковими деклараціями з податку на додану вартість №9257136219, №9285305528, №9308205934, №9051325175, №9104127881, №9132096409, №23029867, №25677417 та №27341256 на загальну суму 129257,56грн. є узгодженими.

Проте, у встановлені законом строки ці узгоджені грошові зобов`язання відповідачем сплачені не були, внаслідок чого вони набули статусу податкового боргу.

Щодо грошових зобов`язань відповідача зі сплати податку на прибуток приватних підприємств, які були визначені контролюючим органом відповідно до податкових повідомлень-рішень, що відповідачем оскаржені не були, судом встановлено таке.

В період з 28.09.2018р. по 04.10.2018р. контролюючим органом було проведено документальну позапланову невиїзну перевірку ТОВ «КОКСОХІМРЕМОНТ» з питань дотримання вимог податкового законодавства з податку на прибуток та податку на додану вартість по взаємовідносинам із ТОВ «Кастром Груп» (код ЄДРПОУ 39446390) за період з 01.01.2015р. по 31.12.2015р., за результатами якої складено акт від 11.10.2018р. №60150/04-36-14-22/30465389, відповідно до якого проведеною перевіркою встановлено порушення ТОВ «КОКСОХІМРЕМОНТ» вимог пп.134.1.1 п.134.1 ст.134 Податкового кодексу України, в результаті чого останнім занижено податок на прибуток у загальній сумі 16500,00грн., а тому числі за 2015 рік у сумі 16 500 грн.; п.185.1 ст.185, п.198.3 ст.198, п 201.1, п.201.4, п.201.7 ст.201 Податкового Кодексу України, в результаті чого підприємством занижено податок на додану вартість всього у сумі 18333 грн., в тому числі за липень 2015 року у сумі 18333 грн.

Акт перевірки від 11.10.2018р. №60150/04-36-14-22/30465389 направлено на податкову адресу відповідача та отримано останнім 07.11.2018 року, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, копія якого міститься в матеріалах справи.

На підставі зазначеного акта перевірки контролюючим органом сформовано податкове повідомлення-рішення форми «Р» №0032411408 від 21.11.2018р., яким за порушення пп.134.1.1 п.134.1 ст.134 Податкового кодексу України ТОВ «КОКСОХІМРЕМОНТ» збільшено суму грошового зобов`язання з податку на прибуток приватних підприємств за податковими зобов`язаннями у розмірі 16500,00грн.

Вказане податкове повідомлення-рішення направлено на податкову адресу відповідача та отримано представником останнього 27.11.2018 року, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, копія якого міститься в матеріалах справи.

Абзацом 1 пункту 58.3 ст. 58 Податкового кодексу України передбачено, що податкове повідомлення-рішення вважається належним чином врученим платнику податків (крім фізичних осіб), якщо його надіслано у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу.

Згідно з пунктом 42.2 статті 42 Податкового кодексу України документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані у порядку, визначеному пунктом 42.4 цієї статті, надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків (його представнику).

Абзацом 6 п. 42.4 ст.42 Податкового кодексу України визначено, що у разі якщо пошта не може вручити платнику податків документ через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб платника податків, їх відмову прийняти документ, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, документ вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення

Також абз.3 п.58.3 ст.58 Податкового кодексу України встановлено, що у разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Зважаючи на те, що вищевказане податкове повідомлення-рішення направлено на податкову адресу відповідача та отримано представником останнього 27.11.2018 року, це податкове повідомлення-рішення відповідно до приписів пункту п.42.2 ст. 42 Податкового кодексу України вважається врученими платнику податків 27.11.2018р.

Крім того, судом встановлено, що 26.09.2019р. контролюючим органом проведено камеральну перевірку ТОВ «КОКСОХІМРЕМОНТ» з питань порушення терміну сплати (перерахування) податку на прибуток за 2017 рік, за результатами якої складено акт від 26.09.2018р. №57376/04-36-12-38/30465389, відповідно до якого проведеною перевіркою встановлено порушення ТОВ «КОКСОХІМРЕМОНТ» терміну сплати узгодженого грошового зобов`язання з податку на прибуток (авансового внеску з податку на прибуток), відповідальність за що встановлена п.126.1 ст.126 Податкового кодексу України.

Так, п.126.1 ст.126 Податкового кодексу України встановлено, що у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов`язання (крім випадків, передбачених пунктом 126.2 цієї статті) протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов`язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов`язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Копію акта про результати камеральної перевірки від 26.09.2018р. №57376/04-36-12-38/30465389 направлено на податкову адресу відповідача та отримано останнім 09.10.2018 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, копія якого міститься в матеріалах справи.

На підставі зазначеного акта перевірки та приписів п.126.1 ст.126 Податкового кодексу України контролюючим органом сформовано податкове повідомлення-рішення форми «Ш» від 22.10.2018 року №0272861238, яким за порушення строку сплати суми грошового зобов`язання з податку на прибуток приватних підприємств визначеного п.57.1, ст.57 Податкового кодексу України, за затримку на 1 календарний день сплати грошового зобов`язання в сумі 3305,1грн., до відповідача застосовано штрафні (фінансові) санкції (штрафи) у розмірі 10% у сумі 330,51 грн. за платежем податок на прибуток приватних підприємств.

Вказане податкове повідомлення-рішення направлено на податкову адресу відповідача та отримано представником останнього 07.11.2018 року, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, копія якого міститься в матеріалах справи, відтак, відповідно до приписів пункту п.42.2 ст. 42 Податкового кодексу України воно вважається врученими платнику податків 07.11.2018р.

Також судом встановлено, що 07.05.2020р. контролюючим органом проведено камеральну перевірку ТОВ «КОКСОХІМРЕМОНТ» з питань порушення терміну сплати (перерахування) податку на прибуток у вигляді узгоджених штрафних санкцій, визначених податковим повідомленням-рішенням форми «Ш» від 22.10.2018 року №0272861238, за наслідками якої складено акт камеральної перевірки від 07.05.2020р. №27040/04-36-50-30/30465389, відповідно до якого проведеною перевіркою встановлено порушення відповідачем терміну сплати узгодженого грошового зобов`язання з податку на прибуток, відповідальність за що встановлена п.126.1 ст.126 Податкового кодексу України.

Копію акта про результати камеральної перевірки від 07.05.2020р. №27040/04-36-50-30/30465389 направлено на податкову адресу відповідача, проте, поштове відправлення, яким він надсилався, 13.05.2020р. було повернуто до контролюючого органу з відміткою відділення поштового зв`язку про відсутність підприємства за вказаною адресою.

На підставі зазначеного акта перевірки та приписів п.126.1 ст.126 Податкового кодексу України контролюючим органом сформовано податкове повідомлення-рішення форми «Ш» від 01.07.2020 року №0068775030, яким за порушення строку сплати суми грошового зобов`язання з податку на прибуток приватних підприємств визначеного п.57.3, ст.57 Податкового кодексу України, за затримку на 113 календарних днів сплати грошового зобов`язання в сумі 141,00грн., до відповідача застосовано штрафні (фінансові) санкції (штрафи) у розмірі 20% у сумі 28,20грн. за платежем податок на прибуток приватних підприємств.

Вказане податкове повідомлення-рішення направлено на податкову адресу відповідача, проте, поштове відправлення, яким воно надсилалося, повернуто до контролюючого органу 11.08.2020р. у зв`язку із закінченням терміну зберігання поштового відправлення, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, копія якого міститься в матеріалах справи, відтак, відповідно до приписів п.42.4 ст.42 та п.58.3 ст.58 Податкового кодексу України це податкове повідомлення-рішення вважається врученими платнику податків 11.08.2020р.

При цьому, судом встановлено, що визначені вищевказаними податковими повідомленнями-рішеннями грошові зобов`язання у встановлені п.57.3 ст.57 Податкового кодексу України строки відповідачем не сплачені.

Водночас, доказів оскарження відповідачем вищеозначених податкових повідомлень-рішень суду не надано, а, отже, визначені ними грошові зобов`язання є узгодженими. Через несплату цих узгоджених грошових зобов`язань у встановлені законом строки вони набули статусу податкового боргу.

Приписами п.129.1.1 п.129.1 ст.129 Податкового кодексу України встановлено, що після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов`язання на суму податкового боргу нараховується пеня. При цьому нарахування пені розпочинається при нарахуванні суми грошового зобов`язання контролюючими органами - від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов`язання, визначеного у податковому повідомленні - рішенні згідно із цим Кодексом.

Так, судом встановлено, що у зв`язку із несвоєчасною сплатою відповідачем у встановлені законом строки сум узгоджених грошових зобов`язань з податку на прибуток приватних підприємств контролюючим органом відповідно до п.п.129.1.1 п.129.1 ст.129 Податкового кодексу України на суму цього податкового боргу нарахована пеня у загальному розмірі 11967,47грн., а саме:

- на борг минулих років з 19.11.2018р. по 10.03.2019р. на податкове повідомлення-рішення форми «Ш» від 22.10.2018 року №0272861238 в сумі 9,35грн.;

- на податкове повідомлення-рішення форми «Р» №0032411408 від 21.11.2018р., винесене на підставі акта про результати перевірки №60150/04-36-14-22/30465389 від 11.10.2018р., в сумі 11958,12грн.

Крім цього, у зв`язку із несвоєчасною сплатою відповідачем у встановлені законом строки сум узгоджених грошових зобов`язань з податку на додану вартість позивачем була нарахована пеня у загальній сумі 423,27грн., а саме:

- пеня з 29.11.2018 по 03.12.2018 на податкову декларацію з податку на додану вартість №9175833803 від 20.08.2018 на суму 10,06 грн.;

- пеня з 22.10.2018 по 02.12.2018 на податкове повідомлення - рішення (форма «Н») №0216451207 від 04.09.2018 на суму 9,67 грн.;

- пеня з 01.03.2019 по 04.03.2019 на податкову декларацію з ПДВ №9257136219 від 20.11.2018 на суму 3,55 грн.;

- пеня з 01.03.2019 по 13.12.2019 на податкову декларацію з ПДВ №9257136219 від 20.11.2018 на суму 9,75 грн.;

- пеня з 01.03.2019 по 13.03.2019 на податкову декларацію з ПДВ №9257136219 від 20.11.2018 на суму 21,02 грн.;

- пеня з 01.03.2019 по 22.05.2019 на податкову декларацію ПДВ №9257136219 від 20.11.2018 на суму 148,37 грн.;

- пеня з 01.03.2019 по 22.05.2019 на податкову декларацію з №9257136219 від 20.11.2018 на суму 32,12 грн.;

- пеня з 01.03.2019 по 23.07.2019 на податкову декларацію з №9257136219 від 20.11.2018 на суму 81,31 грн.;

- пеня з 01.03.2019 по 26.07.2019 на податкову декларацію з ПДВ №9257136219 від 20.11.2018 на суму 107,42 грн.

Згідно з п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Враховуючи, що вищевказана сума податкових зобов`язань відповідача, в тому числі і пені, у загальному розмірі 158438,10грн. (заборгованість з податку на прибуток приватних підприємств 28757,27грн., з податок на додану вартість 129680,8 грн.) є узгодженою та не сплаченою у встановлений законодавством строк, як наслідок ця сума є податковим боргом у розумінні приписів п.п.14.1.175 п.14.1 cт.14 Податкового кодексу України.

Таким чином, станом на час розгляду справи ТОВ «КОКСОХІМРЕМОНТ» має податковий борг у загальній сумі 158438,10 грн.

Вирішуючи питання щодо обчислення строку звернення до адміністративного суду з позовом про стягнення цього податкового боргу, суд враховує, що в силу положень пункту 102.4 статті 102 Податкового кодексу України контролюючим органам надано право стягнення податкового боргу протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення такого податкового боргу.

Так, згідно з п.102.4 ст.102 Податкового кодексу України у разі якщо грошове зобов`язання нараховане контролюючим органом до закінчення строку давності, визначеного у пункті 102.1 цієї статті, податковий борг, що виник у зв`язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов`язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу, крім випадків, передбачених абзацом третім пункту 59.1 статті 59 цього Кодексу. Якщо платіж стягується за рішенням суду, строки стягнення встановлюються до повного погашення такого платежу або визначення боргу безнадійним.

З матеріалів справи встановлено, що у відповідача податковий борг виник у період 2018-2019 роки.

При цьому, абзацом 10 пункту 52-2 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України встановлено, що на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків давності, передбачених статтею 102 цього Кодексу.

Дію карантину введено постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року №211 Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 .

Наразі введений з 18.03.2020 року карантин не закінчений, на момент запровадження вказаного вище мораторію, встановлений п.102.4 ст.102 Податкового кодексу України строк стягнення податкового боргу не минув. Відтак, позивач звернувся до суду з дотриманням визначеного законодавством строків.

Відповідно до п.59.1 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

З урахуванням приписів вказаної статті Податкового кодексу України, контролюючим органом була виставлена податкова вимога форми «Ю» №12211-50/67 від 27.11.2018р. про сплату відповідачем наявного у нього на той час податкового боргу у сумі 25079,29грн.

Згідно з п.59.5 ст.59 Податкового кодексу України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Оскільки після надіслання відповідачу податкової вимоги форми «Ю» №12211-50/67 від 27.11.2018р. податковий борг останнього погашено не було, а загальна сума боргу, навпаки, лише збільшилася, нова податкова вимога позивачем не виставлялася.

На момент звернення позивача до суду податковий борг непогашений і не списаний.

Відповідно до ст.67 Конституції України, кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно з п.п.20.1.34 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Наявність у ТОВ «КОКСОХІМРЕМОНТ» відкритих рахунків у банках підтверджується матеріалами справи (довідкою ГУ ДПС у Дніпропетровській області).

Пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

При цьому, відповідно до п.95.2 ст.95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

За приписами п.95.3 ст.95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

З огляду на наведене, суд дійшов висновку про те, що позивачем суб`єктом владних повноважень, було доведено правомірність своїх вимог щодо стягнення з відповідача наявної у нього заборгованості по узгодженим грошовим зобов`язанням за рахунок коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих ТОВ «КОКСОХІМРЕМОНТ», натомість відповідачем не було надано суду доказів сплати податкового боргу у встановлені законодавством строки, а також докази оскарження податкових повідомлень-рішень, якими відповідачу збільшено суму грошових зобов`язань.

Враховуючи викладені обставини справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову у повному обсязі.

Відповідно до частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Оскільки витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз, не здійснювались, судові витрати на сплату судового збору позивачу не відшкодовуються.

Керуючись ст. ст. 242-246, 250, 260-262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 44118658, місцезнаходження: вул. Сімферопольська, 17-а, м. Дніпро, 49600) до Товариства з обмеженою відповідальністю «КОКСОХІМРЕМОНТ» (код ЄДРПОУ 30465389, місцезнаходження: вул. Возз`єднання, буд. 25, м. Дніпро, 49017) про стягнення податкового боргу задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «КОКСОХІМРЕМОНТ» (код ЄДРПОУ 30465389, місцезнаходження: вул. Возз`єднання, буд. 25, м. Дніпро, 49017) у банках, обслуговуючих такого платника податків, на користь Державного бюджету кошти в рахунок погашення податкового боргу в сумі 158438,10грн. (сто п`ятдесят вісім тисяч чотириста тридцять вісім гривень 10 копійки).

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Третього апеляційного адміністративного суду в порядку та у строки, передбачені ст.ст. 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст рішення виготовлено 07.02.2022 року.

Суддя: О.М. Турова

Дата ухвалення рішення07.02.2022
Оприлюднено14.12.2022
Номер документу107805762
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —160/22669/21

Рішення від 07.02.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

Ухвала від 23.11.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турова Олена Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні