Рішення
від 09.11.2006 по справі 5/479
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/479

      

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м.Полтава, вул.Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.11.2006                                                                                                  Справа № 5/479

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Полтавське "Облагропроменерго", м.Полтава

до Виконавчого комітету Полтавської міської ради, м.Полтава

про визнання права власнсоті

                                                                             Суддя  Гетя Н.Г.

Представники:

від позивача: Редько О.В., дов. №291 від 23.10.06р.

від відповідача:Дзюбло О.І.,  дов. №02-17/1/589 від 22.05.06р.

          СУТЬ СПОРУ: Розглядається заява про визнання права власності на не житлові будівлі та споруди –спеціалізовані майстерні по ремонту електрообладнання, що розташовані за адресою м. Полтава, вул. Серьогіна , 9-а.

          Позивач частково змінив предмет позову і прохає визнати право власності на на не житлові будівлі та споруди –пункт ремонта  енергообладнання, що розташований за тією ж адресою.  

Представник відповідача в засіданні пояснив, що звернення позивача до Виконавчого комітету Полтавської міської ради  щодо оформлення права власності не могло бути задоволене в зв”язку з відсутнісю правовстановлюючих документів.           

Розглянувши матеріали справи, суд встановив, що рішенням виконкому Полтавської міської Ради народних депутатів №443 від 09.09.1987 р. колишньому Полтавському обласному міжгосподарському виробничо-експлуатаційному об'єднанню по енергетиці та електрифікації  „Облсільгоспенерго" були відведені землі площею 1.57 га під будівництво спеціалізованих майстерень по ремонту електрообладнання. У 1988 р. Полтавському обласному міжгосподарському виробничо-експлуатаційному об'єднанню по енергетиці та електрифікації  „Облагропроменерго" був виданий державний акт на право користування землею В №049034, зареєстрований в Книзі записів державних актів на право користування землею за №104  .

22.12.1986 р. Полтавське обласне міжгосподарське виробничо-експлуатаційне об'єднання по енергетиці та електрифікації  „Облсільгоспенерго" наказом Полтавського обласного агропромислового комітету №646 було перейменоване в Полтавське обласне міжгосподарське виробничо-експлуатаційне об'єднання по енергетиці та електрифікації „Облагропроменерго".

На виконання Указу Президента України від 03.12.99 року «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування агропромислового комплексу економіки», 01.03.2000 р. на підставі рішення зборів засновників (протокол №5 установчих зборів засновників Полтавського обласного міжгосподарського виробничо-експлуатаційного об'єднання по енергетиці та електрифікації  „Облагропроменерго") Полтавське обласне міжгосподарське виробничо-експлуатаційне об'єднання по енергетиці та електрифікації „Облагропроменерго" (код ЗКПО 05510023) було реорганізовано в Товариство з обмеженою відповідальністю Полтавське „Облагропроменерго" (ЄДРПОУ 05510023)- позивач, якому видано свідоцтво про державну реєстрацію серія АОО № 081603 (номер запису про включення відомостей про юридичну особу до ЄДР № 15881200000000643, дата проведення державної реєстрації 03.03.1992 р.)

Згідно зі Статутом (п.3.1), позивач є правонаступником майна Полтавського обласного міжгосподарського виробничо-експлуатаційного об'єднання по енергетиці та електрифікації „Облагропроменерго".

21.05.1985 р. на підставі листа виконкому Полтавської міської Ради №1-68/1458 попереднику ТОВ Полтавське „Облагропроменерго" - об'єднанню „Облагропроменерго" - було дозволено розробити проект будівництва спеціалізованих майстерень для ремонту енергообладнання .

Завдання на проектування спеціалізованої майстерні, яке, згідно з висновком №4257 від 31.10.1985 р. погоджене Харківським ПромбудНДІпроект.

Будівництво спеціалізованих майстерень здійснювалось господарським способом із залученням власних коштів та робочої сили колишнього об'єднання „Облагропроменерго". Будівництво майстерень було закінчене 29.12.1990 р. Позивач в обґрунтування вищевикладеного надав  довідки про вартість виконаних робіт та витрат, які були складені та підписані Полтавським обласним міжгосподарським виробничо-експлуатаційним об'єднанням по енергетиці та електрифікації „Облагропроменерго" та Полтавською ремонтно-будівельною пересувною колоною, замовником і підрядником відповідно, та актами приймання виконаних будівельно-монтажних робіт. Будівництво було завершено, та обєкти здані в експлуатацію 29 грудня 1990 року, про  свідчить довідка про приймання в експлуатацію завершеного будівництвом об”єкта, підписана замовником та підрядником, . Акт державної приймальної комісії з приймання об”єкта в експлуатацію  позивач не надав, посилаючись на те, що він не зберігся. Однак у вищевказаній довідці має місце посилка на  цей акт. Позивач в обґрунтування факту завершення будівництва спірних об”єктів  надав висновок експерта Голіковського А.Ю., який виконав його на замовлення  ПНВП “Ребус”. Зазначений висновок свідчить про те, що несучі будівельні конструкції та інженерні мережі будівлі пункту ремонту енергообладнання по вул. Серьогіна, 9а у м. Полтаві, що належить ТОВ “Облагропроменергго”, знаходяться в задовільному стані і забезпечують експлуатаційну надійність будівлі на термін не менше 19 років, а будівля пункту ремонту виконана у повній відповідності до проекту № 582.85-00, розробленим Полтавським ДПЫ “Укррадгосппроект” на підставі рішення Полтавського облвиконкому від 13.10.1981 р. №532.  

Полтавське обласне міжгосподарське виробничо-експлуатаційне об'єднання по енергетиці та електрифікації „Облагропроменерго" (код ЗКПО 05510023), а далі його правонаступник - Товариство з обмеженою відповідальністю Полтавське „Облагропроменерго" (ЄДРПОУ 05510023), увесь цей час неприкрито володіли та користувались цим майном, яке є їхньою власністю, у обєкта  протягом всього цього часу є поштова адреса: 36008, м. Полтава, вул. Серьогіна, 9-А, державна реєстрація юридичної особи - Полтавського обласного міжгосподарського виробничо-експлуатаційного об'єднання по енергетиці та електрифікації  „Облагропроменерго" у 1992 році, а в подальшому, правонаступника –ТОВ Полтавське «Облагропроменерго», здійснювалась за місцем знаходження за цією адресою.

Відповідно до  ч.2 ст. 331 ЦК України  право власності на новостворене нерухоме майно (.... будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва.

Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до єксплуатації.

Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту реєстрації.

Відповідно до вимог ст. 392 ЦК України власник майна може пред”явити позов про визнання права його власності , якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним  документа, який засвідчує його право власності. В даному випадку позивач, як зазначалося вище, посилається на втрату акту державної приймальної комісії та,  в підтвердження факту здачі-приймання спірного об”єкту позивач надав вищезазначену довідку про приймання об”єкту в експлуатацію.

Вищевикладене дає суду підстави для задоволення позовних вимог та визнання позивача власником спеціалізованої майстерні по ремонту елктрообладнання, розташованих за адресою: 36008, м. Полтава, вул. Серьогіна, 9-А, як правонаступник майна  Полтавського обласного міжгосподарського виробничо-експлуатаційного об'єднання по енергетиці та електрифікації  „Облагропроменерго", що є особою за рахунок чиїх матеріалів та коштів здіснювалось будівництво, й відповідно, було створено вказане нерухоме майно. Будівництво здіснювалось на земельній ділянці відведеній з цією метою, згідно з відповідними рішеннями та дозволами виконкому Полтавської обласної Ради народних депутатів, будівництво було повністю завершено та обєкти здані в експлуатацію, як вже вказувалось вище, 29 грудня 1990 року.

ТОВ Полтавське „Облагропроменерго" звернулося до КП Полтавське бюро технічної інвентаризації „Інвентаризатор" з проханням зареєструвати право власності товариства на зазначені об'єкти. Листом №671 від 19.04.2005 р. Полтавське БТІ повідомило, що реєстрація права власності здійснюється на підставі Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно (затверджене наказом Мінюсту України №7/5 від 7.02.2002 р.) зі змінами, якими визначений перелік правовстановлювальних документів (додаток 1) та встановлений порядок реєстрації (п.2.1 Тимчасового положення). КП Полтавське БТІ „Інвентаризатор" не має можливості підготувати проект рішення про оформлення права власності на підставі поданих ТОВ Полтавське „Облагропроменерго" документів у звязку з тим, що вони мають суперечності. Згідно з п.6.1 Тимчасового положення та абзацу 3 п.2 рішення виконкому Полтавської міської Ради №166 від 22.07.98 р. оформлення права власності з видачею свідоцтва проводять органи місцевого самоврядування (Полтавська міська Рада в нашому випадку).

Враховуюи викладене у листі КП Полтавського БТІ «Інвентаризатор», та у відповідності до п.6.1 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Мінюсту України №7/5 від 07.02.2002 р., абзацом 3 п.2 рішення виконкому Полтавської міської Ради №166 від 22.07.98 р., позивач звернувся з відповідним клопотанням до виконкому Полтавської міської ради, однак, виконком Полтавської міської Ради у своєму листі від 12.07.06 року № 02-28/1/5165, також відмовив у вирішенні поставленого питання.

Зважаючи на викладене, позивач  скористаався наданим йому відповідно до ст. 392 ЦК Укарїни правом, та звернувся до господарського суду з позовом про визнання права власності на належні йому нежитлові будівлі та споруди - пункт ремонта енергообладнання на 50000 умовних ремонтів на рік, а саме: гаражі, літ. Б-1, загальною площею 39,1 кв.м., склад, літ. В-1, загальною площею 919,4 кв.м., ТП, літ. Г-1, загальною площею 27,0 кв.м., виробнича будівля, літ. Д-І, Д, Д-ІІ, Д'-І, Д'-II включно, загальною площею 1735,5 кв.м., огорожа, №1, площею 516,6 кв.м., ворота, №2, площею 14,5 кв.м., ворота, №3 площею 15,8 кв.м., замощення, №4, площею 2669 кв.м., розташовані за адресою: 36008 М.Полтава, вул..Серьогіна,9-А.

Вищевикладене та надані документальні докази дають суду підстави для задоволення позовних вимог та визнання позивача власником спеціалізованої майстерні по ремонту елктрообладнання, розташованих за адресою: 36008, м. Полтава, вул. Серьогіна, 9-А, як правонаступник майна  Полтавського обласного міжгосподарського виробничо-експлуатаційного об'єднання по енергетиці та електрифікації  „Облагропроменерго", що є особою за рахунок чиїх матеріалів та коштів здіснювалось будівництво, й відповідно, було створено вказане нерухоме майно. Будівництво здіснювалось на земельній ділянці відведеній з цією метою, згідно з відповідними рішеннями та дозволами виконкому Полтавської обласної Ради народних депутатів.

Витрати по сплаті державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу суд вважає за доцільне покласти на позивача, оскільки втрата правовстановлюючого документа сталася з вини позивача.

Таким чином, керуючись ст. ст. 331, 344, 392 ЦК України, ст.ст.49, 82-85  ГПК України, суд, -

                                         В И Р І Ш И В :

1. Визнати право власності за Товариством з обмеженою відповідальністю Полтавське „Облагропроменерго" (ЄДРПОУ 05510023, місцезнаходження: м. Полтава, вул. Серьогіна, 9-А.) на нежитлові будівлі та споруди –пункт ремонта енергообладнання на 50000 умовних ремонтів на рік, а саме: гаражі, літ. Б-1, загальною площею 39,1 кв.м., склади, літ. В-1, загальною площею 919,4 кв.м., ТП, літ. Г-1, загальною площею 27,0 кв.м., виробнича будівля, літ. Д-І, Д, Д-ІІ, Д'-І, Д'-II включно, загальною площею 1735,5 кв.м.,  огорожа, ворота, змощення ( згідно з технічним паспортом - №1, №2, №3, №4 відповідно), розташовані за адресою: 36008 М.Полтава, вул.Серьогіна,9-А.

          

Суддя                                                                                    Гетя Н.Г.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення09.11.2006
Оприлюднено02.11.2007
Номер документу1078315
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/479

Ухвала від 14.10.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Т.Р.

Ухвала від 30.06.2009

Господарське

Київський міжобласний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Рішення від 14.04.2009

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Гетя Н.Г.

Ухвала від 07.05.2009

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Гетя Н.Г.

Постанова від 27.03.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кочан В.М.

Ухвала від 23.03.2009

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Гетя Н.Г.

Ухвала від 01.02.2009

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Гетя Н.Г.

Ухвала від 29.01.2009

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Гетя Н.Г.

Ухвала від 23.12.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Гетя Н.Г.

Ухвала від 03.12.2008

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Гетя Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні