Рішення
від 14.12.2022 по справі 466/10025/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/10025/22

Провадження № 2-о/466/311/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 грудня 2022 року Шевченківський районний суд м. Львова в складі:

головуючої судді Зими І.Є.

при секретарі Колодій Я.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , від імені яких діє адвокат Гуртова Тетяна Іванівна, заінтересована особа Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Львові Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Львів) про встановлення факту народження дитини , -

в с т а н о в и в :

12.12.2022 р. адвокат Гуртова Т.І., в інтересах ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулась до суду із заявою, в якій просять встановити факт народження дитини чоловічої статі - ОСОБА_3 , який народився в с. Зелене Нижньогірського району, АР Крим, ІНФОРМАЦІЯ_1 , у матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, та батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі.

Заяву мотивує тим, що останні є громадянами України, з 05.06.2010 перебувають в зареєстрованому шлюбі, у якому в них в с. Зелене Нижньогірського району, АР Крим, народилась дитина, ОСОБА_3 .

Батьки дитини не можуть отримати свідоцтво про народження у відділі РАЦСу українського зразку, оскільки факт народження відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, який відповідає формі, визначеній наказом Міністерства охорони здоров`я від 08.08.2006 №545 «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті», зареєстрованим у Міністерстві юстиції 25.10.2006 за №1150/13024, та який може бути прийнято відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації народження відповідно до статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Встановлення факту народження необхідно для отримання свідоцтва про народження дитини встановленого законодавством України зразка, підтвердження громадянства України дитини та реалізації в подальшому дитиною всіх належних їй прав та свобод громадянина України.

Враховуючи, що згідно ч.2 ст. 317 ЦПК України, справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду, суд вважає завершити розгляд справи на підставі наявних у справі доказів без участі сторін.

Згідно ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи та надавши їм оцінку в їх сукупності, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.7 ч.1 ст.315 ЦПК України суди розглядають справи про встановлення факту народження особи у певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Особливості провадження у справах про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України визначені ст. 317 ЦПК України.

Згідно ст.144 СК України, батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно до ст.13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них. Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження.

Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров`я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров`я, який проводив огляд матері та дитини. У разі якщо заклад охорони здоров`я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. За відсутності закладу документа охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження дитини.

Відповідно до ст.ст. 1, 3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим иа тимчасово окупованій території України» м. Донецьк є тимчасово окупованою територією. Тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, иа яку поширюється дія Конституції та законів України.

Судом встановлено, що заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є громадянами України та зареєстрували шлюб 05.06.2010р. у Молодіжненській селищній раді, Сімферопольського району, АР Крим, актовий заиис № 24, в якому у них народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Даний факт стверджується копіями паспортів громадян України заявників в матеріалах справи, копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , свідоцтвом про народження НОМЕР_2 , виданого 06.06.2020р. в АР Крим.

Зважаючи на викладене, оцінюючи докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що факт, про встановлення якого просять заявники, знайшов своє підтвердження в судовому засіданні.

Відповідно до Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованою постановою ВРУ № 789-ХП від 27.02.1991 року, дитина має бути зареєстрована одразу після народження і з моменту народження має право на імя і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування. Держави учасниці забезпечують здійснення цих прав згідно з їх національним законодавством та виконання їх зобовязань за відповідними міжнародними документами у цій галузі, зокрема, у випадку, коли б інакше дитина не мала громадянства.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про громадянство України», особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

Згідно до абз.2 п.18 постанови Пленуму ВСУ № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення, рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

З огляду на викладене та ту обставину, що для проведення державної реєстрації народження на території України є об`єктивні перешкоди, з метою захисту прав і свобод громадян України, якими є заявники, їх дитина, суд вважає, що заявлені вимоги слід задовольнити.

Згідно ст. 317 ч.4 ЦПК України, ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Керуючись ст..315,315, 317 ЦПК України суд,-

у х в а л и в :

Заяву задовольнити.

Встановити факт народження дитини чоловічої статі - ОСОБА_3 , який народився в с. Зелене Нижньогірського району АР Крим, ІНФОРМАЦІЯ_1 , у матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, та батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, які перебувають у зареєстрованому шлюбі (актовий запис №24 від 05.06.2010).

Рішення суду підлягає до негайного виконання.

Заявники:

- ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН - НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_4 .

- ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН - НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_1 , паспорт НОМЕР_6 .

Зацікавлена особа: Шевченківський відділ державної реєстрації актів у м. Львові Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Львів), адреса: м. Львів, вул. Котлярська, 6, ЄДРПОУ 33252871.

Рішення може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя І. Є. Зима

Дата ухвалення рішення14.12.2022
Оприлюднено15.12.2022
Номер документу107849445
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження дитини

Судовий реєстр по справі —466/10025/22

Рішення від 14.12.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Зима І. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні