Ухвала
від 13.12.2022 по справі 705/2432/22
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/2432/22

2/705/1740/22

У Х В А Л А

І МЕ НЕ М У КР АЇ НИ

13 грудня 2022 року Уманський міськрайонний суд Черкаської області

у складі: головуючої судді Годік Л.С.

з участю: секретаря судового засідання Бурлаки А.А.,

розглянувши увідкритому підготовчомузасіданні взалі судув м.Умані Черкаськоїобласті цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до Ятранівської сільської ради Уманського району Черкаської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Уманського міськрайонного суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Ятранівської сільської ради Уманського району Черкаської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування.

Позивач, будучи належним чином повідомлений, повторно в підготовче засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, заяв щодо розгляду справи за його відсутності не надано.

Ладижинська сільська рада на адресу суду направила лист, відповідно до якого, Ладижинська сільська рада є правонаступником всіх прав та обов`язків Ятранівської сільської ради. Як вбачається з листа сільської ради при розгляді копій документів доданих до позовної заяви ОСОБА_1 виникли підозри у їх підробці, внаслідок чого Ладижинською сільською радою 08.08.2022 року було подано заяву до Уманського РУП ГУНП в Черкаській області щодо проведення перевірки вищевказаних документів поданих в матеріалах справи та на підставі поданої заяви було відкрите кримінальне провадження. За інформацією поліції ОСОБА_1 надав пояснення, що він даний позов не подавав, та не має відношення до ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Суд дослідивши матеріали справи, зазначає наступне.

Згідно ч. 2 п. 1 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду.

Оскільки судом встановлено, що про дату, час та місце проведення судового засідання, позивач повідомлений належним чином, причини його неявки суду не відомі, жодних заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи чи про розгляд справи у його відсутність до суду не подавали, жодних пояснень на лист Ладижинської сільської ради не надав, суд розглянувши матеріали справи приходить до висновку, що позов має бути залишено без розгляду з наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 131 ЦПК України, учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

З огляду на зазначене, суд вважає, що повторна неявка позивача в судове засідання свідчить про зловживання останнім своїми процесуальними правами та небажанням підтримувати позовні вимоги, що є підставою для залишення позову без розгляду.

Відповідно до ч. 5 ст. 223 ЦПК України у разі повторної неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадків, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його неявка не перешкоджає вирішенню спору.

Згідно з вимогами п. 3 ч. 1 ст. 257 ЦПК України, суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки.

Залишення позовної заяви без розгляду не є порушенням права на справедливий судовий захист та не може вважатися обмеженням права доступу до суду.

Частиною 2 ст. 257 ЦПК України передбачено, що особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Таким чином, у зв`язку з тим, що позивач не з`явився до суду, заяви щодо розгляду даної справи у його відсутність не надано, позов має бути залишено без розгляду.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 257, 258, 260, 261, 352-355 ЦПК України, -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 доЯтранівської сільськоїради Уманськогорайону Черкаськоїобласті провизнання прававласності нанерухоме майнов порядкуспадкування - залишити без розгляду.

Роз`яснити позивачу, що особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, а особами, які не були присутні в судовому засіданні протягом п`ятнадцяти днів з дня її отримання.

Суддя Леся Сергіївна Годік

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення13.12.2022
Оприлюднено15.12.2022
Номер документу107857797
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —705/2432/22

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні