Ухвала
від 13.10.2022 по справі 757/27859/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/27859/22-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2022 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження - слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

12.10.2022 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України розслідується кримінальне провадження, відомості щодо якого внесені до ЄРДР за № 42021000000000978 від 29.04.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування установлено, що група осіб на території України, використовуючи мережу Інтернет, організували шахрайський механізм заволодіння грошовими коштами громадян України з використанням підпільних «колцентрів». Відповідно до матеріалів встановлено, що працівники вказаного товариства за допомогою «кол-центрів» здійснюють телефонні дзвінки громадянам, яким повідомляють про виграші грошових призів у сумі від 10 000 до 200 000 грн у несправжніх лотереях. Для отримання виграшу потерпілим необхідно забрати у відділені «Укрпошта» посилку з документами, які нібито надають право на приз, вартість якої коливається від 300 до 2000 грн залежно від виграшної суми. Сплативши вартість такої посилки, потерпілі отримують документи, що не мають юридичної сили та відношення до реального грошового виграшу.

Встановлено, що шахрайська схема полягає в наступному: гр. ОСОБА_4 , (організатор), зареєстрував на своїх знайомих, друзів та довірених осіб юридичні підприємства, а саме: ТОВ «Чернігів-Телеком-Менеджмент», ТОВ «Чернігів-Телеком-Трейдінг», ТОВ «ІЗІ СЕЙЛС», ТОВ "ПРО СЕЙЛС", ТОВ «Голден Вендорс», ТОВ «ІН Джой», ТОВ «Лідінг Комерс Компані», ТОВ «Лідер пак-ЮА», ТОВ «Десна Пак», ТОВ «Маркетинг ГОДС», ТОВ «Сейлс Менеджмент», ТОВ «Ектів Сейлс», ТОВ «Сейлс ГРУП», ТОВ «Кусім Юніон», ТОВ «НПК.КОМ», ТОВ «Директ пост сервіс» та особисто являється власником торгових марок: « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - номер свідоцтва НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5/, « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - номер свідоцтва НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6/, « ІНФОРМАЦІЯ_2 » - номер свідоцтва НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7/.

Керівники зазначених товариств створили поліграфічні центри де відбувається друк буклетів, в тому числі з фіктивними акціями, разом з пакувальним цехом де пакуються посилки, та Call-центри, які шляхом телефонних дзвінків від імені взагалі неіснуючих організацій по типу «УкрТорг», «7 бажань», «Народний шанс», «Золотий момент», «Щасливий дім» та ін., повідомляють громадянам про те, що їх особистий номер телефону, випадковим шляхом, став виграшним у лотереї та на їх ім`я здійснюється оформлення виграшу в сумі від 20 000-200 000 грн. Зі слів оператора вище вказаного Сall-центра, документи на отримання зазначеного грошового подарунку можна забрати у відділені АТ «Укрпошта».

При отриманні даної посилки, громадяни дізнаються про те, що її отримання являється платним, а саме від 300 до 2000 грн. Відповідно до умови відправника, перегляд посилки заборонений до повної її оплати.

Після проведення повної оплати посилки та її перегляду, громадяни виявляють дешеві побутові речі та рекламні брошури стосовно проведення лотерей.

Співробітники Сall-центру повторно телефонують громадянам, які отримали посилки, з метою повідомити їх про виграш коштів, проте, щоб їх отримати - необхідно замовити ще одну оплачувану посилку, у якій знаходитимуться документи з підтвердженням виграшу та інформації про можливість його отримання.

Громадяни систематично здійснюють замовлення оплачуваних посилок, проте грошового виграшу не отримують.

Вказана злочинна організація характеризується чіткою структурною ієрархічною побудовою, де у кожного її члена визначена своя роль, а діяльність контролюється наближеними до організаторів особами. Для максимальної конспірації та унеможливлення документування злочинних дій, члени організації в своїй діяльності використовують VDS, VPS сервера та VPN сервіси для анонімізації дій в мережі Інтернет. Окрім цього, використовується спеціалізоване обладнання телефонного зв`язку (VoIP телефонія - віртуальні АТС) та програмне забезпечення для отримання віддаленого доступу до інших пристроїв (ПЗ TeamViewer).

Телефонні дзвінки громадянам здійснюються за допомогою IP-телефонії (IP-АТС), комунікаційною платформою якого являється програмне забезпечення «OKtell», розробники - російська компанія ООО «Телефонные Системы» для створення вхідної і вихідної лінії зв`язку з громадянами України, дзвінки до яких здійснюються в автоматичній формі спільно з програмним забезпеченням «1С», в базі якої наявна інформація з обмеженим доступом, а саме: ПІБ, дата та місце народження, стільниковий номер телефону, ІНН, місце мешкання, номер паспорту, реквізити банківських карток громадян України.

Відправка посилок і в кількості 800-900 шт. здійснюється щоденно з відділення № НОМЕР_4 АТ «УкрПошта», яке розташоване за адресою м. Чернігів, проспект Перемоги, 1А.

Встановлено нову IP-адресу VPN (virtual private network - віртуальна приватна мережа) - ІНФОРМАЦІЯ_8 (ІРv4), через яку всі працівники даної організації приєднуються до спільної мережі та через яку є можливість отримати частковий доступ до самописного месенджеру для даної організації, за допомогою якого працівники даного CALL-центру, в тому числі і вищеописані фігуранти, спілкуються між собою та передають різноманітну документацію та інформацію у вигляді файлів. Встановлено що все серверне обладнання за допомогою якого здійснюється життєдіяльність усієї організації знаходиться за адресою м. Київ, вул. Солом`янська 3.

В ході огляду виїмки у хостинг-провайдера ТОВ "Хостинг «Україна»" а саме дампів веб ресурсів ІНФОРМАЦІЯ_3 встановлено, що Інтернет-сторінки сайтів являються односторінковими, оскільки не містять посилань на додаткові сторінки, а вся навігація по сайту здійснюється в межах головної сторінки. Всі коментарі, залишені на сайті, являються неправдивими та не мають ніякого відношення до виграшів та реальних осіб учасників акції та написані виключно у коді сторінки самим розробником сайту.

В ході огляду руху коштів по рахункам організації виявлено великий фінансовий обіг між АТ «УКРПОШТА» та підприємствами які контролює ОСОБА_4 через своїх пособників, а саме на рахунки: ФОП « ОСОБА_5 » приблизно зараховано 5 338 843 грн. в період часу з 29.07.2019 по 16.08.2021, ТОВ «ІЗІ СЕЙЛС» приблизно 11 418 884 грн. в період часу з 28.10.2019 по 16.08.2021, ТОВ «ПРО Сейлс груп» 7 360 909 грн. в період з 14.02.2020 по 08.07.2020, ФОП « ОСОБА_6 » 5 511 358 грн. період часу з 19.10.2018 по 11.12.2022, ФОП « ОСОБА_7 » 5 689 116 грн. в період часу з 2020 по 2021 рік.

Так, своїми умисними діями, які в тому числі можуть бути спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні в цілому, вищевказані особи продовжують вчиняти злочини в умовах воєнного стану, що становить особливу суспільну небезпеку.

В ході проведення комплексу оперативно-розшукових заходів встановлено місця скоєння злочинної діяльності, зберігання речових доказів, майна, грошей здобутих злочинним шляхом, комп`ютерної техніки та бухгалтерської документації, та витребувано інформацію від органів державної влади щодо права власності на майно.

Орган досудового розслідування вважає за необхідне провести обшук в приміщенні поліграфії з фіктивною документацією на отримання коштів та пакувального цеху де пакуються посилки, за адресою: АДРЕСА_1 , яке згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна належить публічному акціонерному товариству «Поліграфічно-видавничий комплекс «Десна», код ЄДРПОУ: 14242681, та перебуває у фактичному користуванні ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Відтак, клопотання підлягає задоволеню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим групи слідчих, прокурорам групи прокурів у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021000000000978 від 29.04.2021 дозвіл на проведення обшуку приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , яке належить на праві власності публічному акціонерному товариству «Поліграфічно-видавничому комплексу «Десна», код ЄДРПОУ: 14242681 та фактично перебувають у користуванні ОСОБА_8 та інших невстановлених осіб, з метою виявлення та вилучення речей, предметів та документів, що мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, а саме:

- системних блоків персональних комп`ютерів (СБПК), планшетів, моноблоків (настільні ПК), ноутбуків (ППК), моніторів та гарнітур, серверного обладнання та іншої комп`ютерної техніки, носіїв електронної інформації (флеш-карти будь-якого формату, USB-носіїв, носіїв на жорстких магнітних дисках (HDD), носіїв на твердотільних дисках (SSD),зовнішніх переносних пристроїв зберігання інформації, бездротові (WI-FI) та дротові (WAN) маршрутизатори (роутери), мережеві комутатори, мережеві адаптери, монтажні шафи і стійки, відеокарти - графічні карти (GPU адаптери, прискорювачі), пристрої типу ASIC, принтери, електронні інформаційні системи, комп`ютерних системи та їх частини, мобільні термінали систем зв`язку, що задіяні для здійснення протиправної діяльності;

- мобільних телефонів, сім-карт та карткоутримувачів, засобів комутації, телекомунікаційного та іншого обладнання, в тому числі пристроїв та приладів, які забезпечують SIP, IP-телефонію та VoIP телефонію (ІР-телефони та VoIP-шлюзи), пристроїв та приладів, які забезпечують доступ до локальної мережі, всесвітньої інформаційної системи загального доступу Інтернет, електронні пристрої, та документи щодо права доступу до мереж зв`язку, оплати за їх використання;

- брошур, буклетів, флаєрів, листівок, та іншої поліграфічної продукції організацій «УкрТорг», «7 бажань», «Народний шанс», «Золотий момент», «Щасливий дім», а також обладнання для їх друку та виготовлення;

- документів встановленого зразку або чорнових записів щодо створення та господарської діяльності юридичних осіб, а саме: ТОВ «Чернігів-Телеком-Менеджмент», ТОВ «Чернігів-Телеком-Трейдінг», ТОВ «ІЗІ СЕЙЛС», ТОВ "ПРО СЕЙЛС", ТОВ «Голден Вендорс», ТОВ «ІН Джой», ТОВ «Лідінг Комерс Компані», ТОВ «Лідер пак-ЮА», ТОВ «Десна Пак», ТОВ «Маркетинг ГОДС», ТОВ «Сейлс Менеджмент», ТОВ «Ектів Сейлс», ТОВ «Сейлс ГРУП», ТОВ «Кусім Юніон», ТОВ «НПК.КОМ», ТОВ «Директ пост сервіс», торгової марки «ІНФОРМАЦІЯ_1», та інших ФОП або юридичних осіб, які здійснюють протиправну діяльність, відомостей із списками осіб за іменами чи іншими ідентифікаторами, задіяних у такій діяльності , бухгалтерської, фінансово-господарської та іншої документації, грошових коштів в національній та іноземній валюті, здобутих злочинним шляхом блокнотів, записників, журналів та інших документів, печаток, штампів, ,нотаток, інструкцій;

- банківських платіжних карток та інших засобів доступу до рахунків, що використовуються для переказу коштів, документації чи чорнових записів із відомостями щодо переліку третіх осіб із їхніми персональними банківськими даними (персональними даними, номерами банківських платіжних карток, номерами телефонів, інше) , ключів доступу до систем Інтернет-банкінгу, криптовалютних гаманців у вигляді USB-носіїв;

- систем відео, - аудіоконтролю, що побудовані на основі відеокамер та мікрофонів, серверів, на які передаються та записується інформація (відеокамери, сервери).

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.10.2022
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу107874252
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/27859/22-к

Ухвала від 13.10.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні