Рішення
від 13.12.2022 по справі 716/1577/22
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/1577/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.12.2022 року місто Заставна

Заставнівський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого судді Вайновської О.Є.,

секретаря судового засідання Барабащук О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про розірвання шлюбу за спільною заявою подружжя,

ВСТАНОВИВ:

07.11.2022 заявники звернулись до Заставнівського районного суду Чернівецької області із спільною заявою подружжя, яке мають дітей, про розірвання шлюбу, в якій просили розірвати шлюб, зареєстрований 09.08.2016 року Заставнівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області, актовий запис №44, посилаючись на фактичне припинення шлюбних відносин та спільного господарства.

Ухвалою судді Заставнівського районного суду Чернівецької області від 19.11.2022 року по вищевказаній цивільній справі відкрито провадження та справу призначено до розгляду в порядку окремого провадження.

У судове засідання заявники не з`явилися, подали до суду заяви, в яких просили суд розглядати справу без їхньої участі.

Фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалося відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається із ч.3ст.293 ЦПК України, справи про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей, розглядаються в порядку окремого провадження.

Відповідно до ст.104 Сімейного Кодексу України, шлюб припиняється внаслідок його розірвання.

Згідно ч.2 ст.105 Сімейного Кодексу України, шлюб припиняється внаслідок його розірвання за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду, відповідно достатті 109цього Кодексу.

Відповідно дост.109 Сімейного кодексу України,подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Відповідно дост.109 Сімейного кодексу України, суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

Відповідно до п. 8Постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» від 21.12.2007 року N 11, розірвання шлюбу судом за спільною заявою подружжя, яке має дітей (ст.109 СК), провадиться в окремому провадженні у випадку, якщо існує взаємна згода подружжя щодо розірвання шлюбу. При розгляді справи суд встановлює, чи відповідає заява про розірвання шлюбу дійсній волі дружини та чоловіка, та чи не будуть після розірвання шлюбу порушені їх особисті та майнові права, а також права їх дітей.

Судом встановлено, що сторони перебувають у зареєстрованому шлюбі з 09.08.2016 року Заставнівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області за актовим записом №44 (а.с.5).

Заявники є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження (а.с.6,7).

В судовому засіданні встановлено, шлюбні відносини подружжя припинені. Між ними досягнуто згоди щодо місця проживання дітей, участі батьків у їх утриманні та вихованні, що підтверджується договором про визначення місця проживання дітей та участь батьків у їх вихованні від 07.11.2022 року (а.с.8).

За таких обставин, суд приходить до висновку, що розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка, після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

Враховуючи викладене, спільну заяву заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про розірвання шлюбу слід задовольнити.

Керуючись ст.ст.104, 105, 109, 114Сімейного Кодексу України, ст.ст.259,263,265,268,293,294 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про розірвання шлюбу за спільною заявою подружжя задовольнити.

Шлюб між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований 09.08.2016 року Заставнівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області за актовим записом №44 розірвати.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги до Чернівецького апеляційного суду через Заставнівський районний суд Чернівецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя О.Є. Вайновська

СудЗаставнівський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення13.12.2022
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу107880023
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи, що виникають із сімейних правовідносин, з них: про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей

Судовий реєстр по справі —716/1577/22

Рішення від 13.12.2022

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

Ухвала від 19.11.2022

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Вайновська О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні