Рішення
від 30.11.2022 по справі 382/1404/21
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Яготинський районний суд Київської області

Справа № 382/1404/21

Провадження № 2/382/191/22

РІШЕННЯ

Іменем України

(ЗАОЧНЕ)

30 листопада 2022 року Яготинський районний суд Київської області ускладі:

головуючого суддіКисіль О.А.

при секретаріТвердохліб Г.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Яготині Київської області справу в порядку спрощеного позовного провадження за позовом Державногопрофесійно-технічногонавчального закладу"Яготинськийцентр професійнотехнічної освіти"до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості запроживання вгуртожитку,

ВСТАНОВИВ:

До Яготинського районного суду Київської області надійшла позовна заява Державного професійно-технічногонавчального закладу«Яготинський центрпрофесійно технічноїосвіти»до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за проживання в гуртожитку, в якій представник позивача просить стягнути з відповідача на свою користь заборгованість в сумі 54760,31 грн., а також судові витрати по сплаті судового збору.

Свої вимоги представник позивача обґрунтовує тим, що згідно угоди про тимчасове користування (на правах найму) житлової площі в гуртожитку №2 Яготинського ЦПТО позивач надав ОСОБА_1 , а також членам його родини: дружині - ОСОБА_2 , а також їх неповнолітнім дітям ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в тимчасове користування житлове приміщення, а саме кімнату АДРЕСА_1 . Однак, починаючи з травня 2019 року ОСОБА_1 не в повному обсязі здійснював плату за найм та комунальні послуги, в зв`язку із чим у період з травня 2019 року по червень 2021 року у нього перед позивачем виникла заборгованість по сплаті за найм майна (в тому числі користування житлово-комунальними послугами) в розмірі 54760,31 грн. Разом з тим, згідно пункту 3.1 Договору про тимчасове користування (на правах найму) житлової площі в гуртожитку №2 ДПТНЗ «Яготинський ЦПТО» передбачено, що щомісячно квартиро утримувач проводить нарахування плати за найм майна та комунальні послуги відповідно до калькуляції витрат, що розраховуються на основі цін на товари та послуги, які склалися на відповідну дату. Позивач просив стягнути з нього вищевказану заборгованість та судовий збір.

В судове засідання представник позивача не з`явився, звернувся з заявою про розгляд спарви у його відсутність, позовні вимоги підтримав.

В судове засідання відповідач ОСОБА_1 повторно не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином, відповідно до ч. 8 ст. 128 ЦПК України.

Перевіривши матеріали справи, дослідивши докази, враховуючи, що в справі є достатньо доказів для її заочного розгляду, суд вважає, що позов підлягає до часткового задоволення.

В судовому засіданні встановлено, що відповідно до довідки та Статуту ДПТНЗ «Яготинський ЦПТО» об`єкти права власності: навчально-виробничі, побутові, культурно-освітні, оздоровчі, спортивні будівлі та споруди, житло, комунікації, обладнання, засоби навчання, транспортні засоби та інше майно центру є державною власністю, що закріплене Міністерством освіти і науки України за центром, і перебуває у оперативному управлінні центру (а.с.8-26). Щомісячна плата за вивезення сміття, витрат на послуги з утримання гуртожитку та прибудинкової території, витрат на теплову енергію, витрат на водопостачання та водовідведення передбачені калькуляціями та довідками про вартість житлово-комунальних послуг гуртожитку, які затверджені директором ДПТНЗ «Яготинський ЦПТО» (а.с.29-62) відповідно до наказів № 117 від 27.09.2018 року та № 116 від 27.09.2018 року (а.с. 27-28), між позивачем та ОСОБА_1 були укладені угоди (а.с. 63-64) про тимчасове користування (на правах найму) житлової площі в гуртожитку № 2 Яготинського ЦПТО для проживання наймача строком дії з 14.06.2017 року по 14.06.2018 року, з 15.06.2018 року по 15.06.2019 року про тимчасове користування (на правах найму) житлової площі в гуртожитку № 2 Яготинського ЦПТО. Відповідно до довідки заазначено, що ОСОБА_1 станом на 01.09.2021 року проживає в АДРЕСА_2 , проте відсутній відповідний договір (а.с.65). Відповідно до заяви від 02.01.2020 року ОСОБА_1 просив нараховувати плату на одну особу з 01.01.2020 року, так як дружина та діти з ним не проживають, так як вони розлучені (а.с. 66), відповідно до довідки про стан заборгованості станом на 01.07.2021 року вбачається, що заборгованість складає 54760,31 грн. (а.с.67), та відповідно до довідки нарахування за комунальні послуги по кожному виду енергоносіїв на 01.02.2021 року складає 51841,05 грн. (а.с. 68). Проте, в угодах про тимчасове користування (на правах найму) житлової площі в гуртожитку № 2 Яготинського ЦПТО для проживання наймача та членів його сім`ї не вказано місячні оплати за житлово-комунальні послуги згідно тарифів (оплати за житлову площу, тепло-, водо-, електропостачання та водовідведення).

П. 11 Примірного положення про користування гуртожитками, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 червня 2018 року № 498 передбачає, що наймачі, які користуються жилою площею в гуртожитку, зобов`язані: своєчасно сплачувати за проживання в гуртожитку у строки, встановлені договором або законом.

Крім того, положеннями п. 15 Примірного положення визначено, що особи, які проживають у гуртожитку на умовах договору найму (оренди), вносять плату за таке проживання відповідно до умов договору. Плата за проживання у гуртожитку включає: витрати на оплату житлово-комунальних послуг (послуги з управління гуртожитком, послуги з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, постачання та розподілу природного газу, електричної енергії, послуги з поводження з побутовими відходами); інші витрати, необхідні для забезпечення створення належних умов для проживання (утримання майна гуртожитку, зазначеного в абзаці першому пункту 14 цього Положення) та організації побуту (заміна, прання, дезінфекція постільних речей тощо у разі їх видачі).

Відповідно до ч. 1, 4 ст. 631 ЦК України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору. Закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору.

Відповідно до ч. 2 ст. 128 ЖК України жила площа в гуртожитку надається одиноким громадянам і сім`ям, які мають право проживати у гуртожитках, за рішенням адміністрації підприємства, установи, організації або органу місцевого самоврядування, у власності чи управлінні яких перебуває гуртожиток.

Згідно ст. 130 ЖК Українипорядок користування жилою площею в гуртожитках визначається договором, що укладається перед вселенням на надану жилу площу в гуртожитку на підставі спеціального ордера відповідно до Примірного положення про користування жилою площею в гуртожитках, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 129 ЖК України на підставі рішення про надання жилої площі в гуртожитку адміністрація підприємства, установи, організації, орган місцевого самоврядування видає громадянинові спеціальний ордер, який є єдиною підставою для вселення на надану жилу площу в гуртожитку.

Відповідно до ч. 1 ст. 810 ЦК України, за договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Наймач зобов`язаний використовувати житло лише для проживання у ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити плату за житло. Наймач зобов`язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму (ч. ч. 1 та 3 ст. 815 ЦК України).

Згідно ст. 821 ЦК Украъни, договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Якщо у договорі строк не встановлений, договір вважається укладеним на п`ять років. До договору найму житла, укладеного на строк до одного року (короткостроковий найм), не застосовуються положення частини першої статті 816, положення статті 818 та статей 822-824 цього Кодексу.

Згідно ч. ч. 1, 3 ст. 820 ЦК України, розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла. Наймач вносить плату за користування житлом у строк, встановлений договором найму.

Положеннями ч. 2, 3 ст. 825 ЦК Українивизначено, що договір найму житла може бути розірваний за рішенням суду на вимогу наймодавця у разі: 1) невнесення наймачем плати за житло за шість місяців, якщо договором не встановлений більш тривалий строк, а при короткостроковому наймі понад два рази; 2) руйнування або псування житла наймачем або іншими особами, за дії яких він відповідає.

Договір найму частини будинку, квартири, кімнати (частини кімнати) може бути розірваний на вимогу наймодавця у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його сім`ї.

Наймодавець повинен попередити наймача про розірвання договору не пізніше ніж за два місяці.

Згідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Отже, враховуючи вище викладене, а також той факт, що угоди укладені між сторонами з 14.06.2017 року по 14.06.2018 року не містить умови, щодо розміру плати за користування житлом, а з 15.06.2018року по15.06.2019року, містять умови, щодо розміру плати за користування житлом, та враховуючи, що відповідачем не заперечувалось проживання в даний період, інші договори з відповідачем не укладались, при цьому враховуючи заяву відповідача щодо зміни кількості осіб, які проживають у 2020 році, тому вимоги щодо стягнення заборгованості підлягають до часткового задоволення.

Керуючисьст. ст. 4, 5, 10, 12, 13, 81, 258-259, 265, 280-283, 268, 354, 141 ЦПК України, ст. ст. 631,810, 820, 821, 825, 631 ЦК України, ст. ст.128-130 ЖК України, ст. 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», суд

ВИРІШИВ:

Позов Державного професійно-технічного навчального закладу "Яготинський центр професійно технічної освіти" до ОСОБА_1 стягнення заборгованості за проживання в гуртожитку, задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 ,ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ,на користьДержавного професійно-технічногозакладу «Яготинськийцентр професійно-технічної освіти»місце знаходження07700,Київська областьм.Яготин вул.Київська,6,(кодЄДРПОУ 05536691)заборгованість врозмірі 28444(двадцятьвісім тисяч чотиристасорок чотири)гривні 17(сімнадцять)копійокзаборгованості за проживання в гуртожитку, а також 1180 (одна тисяча сто вісімдесят) гривень 40 (сорок) копійок судових витрат сплачених позивачем.

В решті позовних вимог відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, котра може бути подана протягом 30 днів з дня отримання його копії. Учасник справи якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений у разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення повного рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, після проголошення повного рішення 13 грудня 2022 року, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Кисіль О.А.

Дата ухвалення рішення30.11.2022
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу107885813
СудочинствоЦивільне
Сутьстягненнязаборгованості запроживання вгуртожитку

Судовий реєстр по справі —382/1404/21

Рішення від 30.11.2022

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Рішення від 30.11.2022

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні