Ухвала
від 15.12.2022 по справі 750/8707/22
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа № 750/8707/22

Провадження № 2/750/1791/22

У Х В А Л А

15 грудня 2022 року м. Чернігів

Суддя Деснянського районного суду м. Чернігова Супрун О.П., перевіривши додержання вимог, викладених у статтях175і177ЦПК України при пред`явленні позовної заяви ОСОБА_1 до ТОВ «Велес-Донбас» про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди,

в с т а н о в и в :

У грудні 2022 року позивач звернувся до Деснянського районного суду м. Чернігова з позовом до ТОВ «Велес-Донбас», в якому просить поновити його на роботі, стягнути середній заробіток за час вимушеного прогулу в сумі 22159,00 грн, та відшкодувати моральну шкоду, завдану внаслідок незаконного звільнення.

Також у позовній заяві позивачем заявлено клопотання про звільнення його від сплати судового збору на підставі пункту 1 частини першоїстатті 5 Закону України «Про судовий збір».

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог, встановлених статтями175,177 Цивільного процесуального кодексу України(далі за текстом ЦПК України).

Відповідно до пункту 2 частини третьої статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

У порушення вищевказаних вимог закону позивач у позовній заяві не вказав повне найменування відповідача.

Згідно з пунктом 4 частини третьої статті 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

У порушення вищевказаних вимог закону позивачем не зазначено розмір моральної шкоди, який підлягає стягненню.

Згідно з частиною четвертою статті 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

За змістом норм чинного законодавства середній заробіток за час вимушеного прогулу за своєю правовою природою не є основною чи додатковою заробітною платою (винагородою, яку роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу), а також не є заохочувальною чи компенсаційною виплатою у розумінні статті 2 Закону України «Про оплату праці», тобто середній заробіток за час вимушеного прогулу не входить до структури заробітної плати, а є спеціальним видом відповідальності роботодавця за порушення трудових прав працівника.

Такий висновок узгоджується з правовим висновком, викладеним у постанові Верховного Суду від 10.10.2019 у справі № 369/10046/18.

Тобто, позивач звільнений від сплати судового збору щодо вимог про стягнення заробітної плати, а не середнього заробітку, який може бути нарахований у разі незаконного відсторонення від роботи.

Як убачається з позовної заяви позивачем заявлено дві вимоги майнового характеру (про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу; відшкодування моральної шкоди).

Відповідно до частини першоїстатті 4 Закону України «Про судовий збір»судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Прожитковий мінімум для працездатних осіб складає 2 481,00 грн (стаття 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік").

Згідно з п/п. 1 пункту 1 частини другоїстатті 4Закону України «Про судовий збір»за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою-підприємцем, справляється судовий збір, ставка якого складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (992,40 грн) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (12 405,00 грн).

Таким чином, для прийняття судом позову позивачу необхідно сплатити судовий збір за дві заявлені вимоги майнового характеру про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу і відшкодування моральної шкоди сумі 1 984,80 грн (992,40 грн х 2) та надати суду документ, що підтверджує його сплату.

За приписом частини першої статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 175, 177, 185, 258-261, 353 ЦПК України,

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ «Велес-Донбас» про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди залишити без руху.

Запропонувати позивачеві в триденний строк з дня отримання копії ухвали усунути вказані недоліки, а саме:

- зазначити у позовній заяві повне найменування відповідача;

- зазначити розмір моральної шкоди, який підлягає стягненню;

- надати суду документ про сплату судового збору в розмірі 1 984,80 грн (одна тисяча дев`ятсот вісімдесят чотири гривні 80 копійок) або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону, за позовні вимоги майнового характеру.

Роз`яснити позивачеві, що у разі невиконання вимог даної ухвали у вказаний строк, позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута.

У разі подання уточненої позовної заяви чи додаткових документів на виконання ухвали судді, надати їх у кількості відповідно до вимогстатті 177 ЦПК України.

Ухвала в частині визначення розміру судових витрат може бути оскаржена до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя

Дата ухвалення рішення15.12.2022
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу107889790
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —750/8707/22

Рішення від 15.03.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Супрун О. П.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Супрун О. П.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Супрун О. П.

Ухвала від 15.12.2022

Цивільне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Супрун О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні