Ухвала
від 13.12.2022 по справі 756/11797/22
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

13.12.2022 Справа № 756/11797/22

Справа № 756/11797/22

Провадження № 1-кс/756/1992/22

У Х В А Л А

13 грудня 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Оболонського районного суду м. Києва ОСОБА_1

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про проведення обшуку по кримінальному провадженню, відкритому 03.09.2021 за № 42021102050000164 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку.

Прокурор у судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Дослідивши клопотання та додані до нього документи, вважаю, що клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

В обґрунтування клопотання прокурор вказує, що на території Оболонського району здійснюється будівництво на замовлення ТОВ «Вісент Хаус» житлового комплексу за адресою: м. Київ, проспект Степана Бандери, 32-Д в межах санітарно-захисних смуг на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:78:167:0016, з порушенням вимог державних будівельних норм та Земельного кодексу України, проте всупереч виявленим порушенням, які зазначалися як у сертифікатах Державної інспекції Архітектури та містобудування України (далі - ДІАМ) так і під час досудового розслідування 18.02.2022 головний інспектор будівельного нагляду ДІАМ ОСОБА_4 видала сертифікат готовності ІУ123220210375, тобто вказаний документ містить ознаки зловживання владою з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи з використанням службового становища всупереч інтересам служби.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до Містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва № 477 від 19.04.2019 (далі - Обмеження) надано містобудівні умови та обмеження нового будівництва за адресою: м. Київ, проспект Степана Бандери, 32-Д в Оболонському районі.

Згідно з пунктом 3 вказаних Обмежень, цільове призначення вказаної земельної ділянки площею 0, 8419 га - для іншої житлової забудови.

Відповідно до абзацу 1 пункту 4 Обмежень визначено - розмістити об`єкт, в тому числі приямки, вхідні групи, сходи та інші конструктивні елементи будівлі, дренажі, оглядові колодязі і мережі, що обслуговують будівлю, на ділянці за межами червоних ліній оточуючих вулиць, та поза межами охоронних зон інженерних комунікацій, не порушуючи межі землекористування земельної ділянки.

П. 5 Обмежень зазначено, що об`єкт проектування потрапляє в санітарно-захисну зону від споруд зовнішнього транспорту.

П. 1 Обмежень зазначено що висота будівлі не повинна перевищувати 73,5 метрів.

Відповідно до ч. 1 ст. 114 Земельного Кодексу України - санітарно захисні зони створюються навколо об`єктів, які є джерелами виділення шкідливих речовин, запахів, підвищених рівнів шуму, вібрації, ультразвукових і електромагнітних хвиль, електронних полів, іонізуючих випромінювань тощо, з метою відокремлення таких об`єктів від територій житлової забудови.

Відповідно до ч. 2 ст. 114 Земельного Кодексу України передбачено, що в межах санітарно-захисних зон забороняється будівництво житлових об`єктів, об`єктів соціальної інфраструктури та інших об`єктів, пов`язаних з постійним перебуванням людей.

Відповідно до витягу з містобудівного кадастру Києва, встановлено що на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:78:167:0016 існують обмеження у використанні, а саме розташовані санітарно-захисні зони споруд зовнішнього транспорту, охоронні зони інженерних мереж та споруд, санітарно-захисні зони установ комунального господарства та території захисної зелені на яких відповідно до ст. 111 Земельного кодексу України заборонено будівництво житлових об`єктів, об`єктів соціальної інфраструктури та інших об`єктів, пов`язаних з постійним перебуванням людей, проте забудовником не дотримуються вимог Земельного кодексу України.

29.12.2021 проведеним оглядом на підставі ухвали слідчого судді Оболонського районного суду м. Києва встановлено, що на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:78:167:0016 разташована будівля загальною площею забудови 0,7103 га в склад цієї будівлі входить багатоповерхова частина будівлі площею 0,2431 га загальною висотою 81,37 метри.

Проте відповідно до Державних будівельних норм, якщо поверховість житлового будинку, який планується передати в експлуатацію за вказаною адресою, становить 11 поверхів і вище, то згідно таблиці 6.2 пункту 6.1.14 ДБН Б.2.2.-12:2019, допустимий відсоток забудови земельної ділянки при розміщенні житлового будинку складає 30 відсотків, проте відповідно до Державних будівельних норм Б.2.2-12:2019 таблиці 6.2 зазначено, що сумарна площа забудовою житлового будинку, включаючи експлуатовані покрівлі стилобат них частин, підземних та напівпідземних споруд, що використовуються під благоустрій та озеленення для мешканців житлових будинків, не повинна перевищувати 70% земельної ділянки за умов забезпечення під`їздів до вхідних груп житлового будинку, проїзду пожежної техніки, автомобілів швидкої допомоги та інженерного захисту території щодо відведення поверхневого строку. Відповідно на земельній ділянці вище зазначені можливо будівництво комплексу з урахуванням стилобатної частини площею 0,58933 га, проте топографічно-геодизичними вимірюваннями спеціалістів під час огляду встановлено, що площа забудови складає 0,7103 га, що не відповідає вимогам Державних будівельних норм, містобудівних умов та обмежень, проте посадова особа ДІАМ 18.02.2022 всупереч інтересам суспільства та служби, знаючи про численні порушення ДБН видала сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом обєктів.

Враховуючи викладене, будівництво на земельній ділянці з кадастровим номером 8000000000:78:167:0016 за адресою: м. Київ, проспект Степана Бандери, 32-Д, на якій збудовано багатофункціональний комплекс з прибудованими нежитловими приміщеннями, замовником якого є ТОВ «Вісент Хаус», не відповідає вимогам земельного кодексу та Державних будівельних норм та здійснено у порушенні містобудівних вимог та обмежень.

У зв`язку з вищевказаним, орган досудового розслідування приходить до висновку про необхідність проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, зібрання достатніх доказів для притягнення винних до кримінальної відповідальності, вилучення речових доказів, які самі по собі або у сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) що відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у цих речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до п.8 ч.3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

Разом з цим, прокурором в клопотанні не вказано та не долучено достатніх доказів, які б підтверджували, що відшукуванні речі та документи дійсно знаходяться за вказаною адресою, що вони дійсно мають значення саме для цього кримінального провадження та що їх неможливо отримати у іншій спосіб.

Клопотання ґрунтується виключно на припущеннях, а реальних належних та допустимих доказів підтверджуючих вказані обставини слідчому судді не надано.

Оскільки внаслідок обшуку можуть бути реально істотно обмежені та порушені права та інтереси правомірних власників майна та те, що слідчим не доведено, що порушення їх Конституційних прав співмірно із завданнями кримінального провадження, у задоволені клопотання слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 7, 233, 234, 235, 309, 372, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

У задоволені клопотання прокурора Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку за адресою; АДРЕСА_1 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили після її оголошення.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.12.2022
Оприлюднено18.12.2023
Номер документу107894873
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —756/11797/22

Ухвала від 13.12.2022

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Родіонов С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні