Ухвала
від 15.12.2022 по справі 914/3152/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

15.12.2022 р. справа № 914/3152/22

Суддя Юркевич М.В., розглядаючи матеріали

позовної заяви: Львівського комунального підприємства «Культурно-освітній центр імені Олександра Довженка», м. Львів

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо комерційна фірма «Фантазія», м. Львів

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Управління комунальної власності Департаменту економічного розвитку Львівської міської ради, м. Львів

про: стягнення 558 044,15 грн заборгованості, розірвання договору оренди та виселення з об`єкта оренди

ВСТАНОВИВ:

Львівське комунальне підприємство «Культурно-освітній центр імені Олександра Довженка» звернулося до Господарського суду Львівської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо комерційна фірма «Фантазія», за участю третьої особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Управління комунальної власності Департаменту економічного розвитку Львівської міської ради про стягнення 558 044,15 грн заборгованості, розірвання договору оренди та виселення з об`єкта оренди.

Розглянувши позовні матеріали, Господарський суд Львівської області визнав їх недостатніми для відкриття провадження у справі, з огляду на наступне:

Згідно з п.2 ч.1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч.2 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платники, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та поверненням судового збору встановлено Законом України «Про судовий збір».

Відповідно до ст.1 Закону України «Про судовий збір», судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Частиною 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що, судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.2 ч.2. ст.4 Закону України «Про судовий збір», за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 01.01.2022р. установлений на рівні 2481,00 грн.

При цьому, за змістом ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивачем заявлено одну вимогу майнового характеру: 1) стягнення 558 044,15 грн та дві вимоги немайнового характеру: 1) розірвання договору оренди; 2) виселення з об`єкту оренди.

Ураховуючи вказані вище положення законодавства та виходячи з того, що позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру та одну вимогу майнового характеру, відповідно позивачу необхідно сплатити судовий збір у загальному розмірі 13 332,33 грн (2 481,00 грн*2 + 8 370,66 грн (за вимогу про стягнення 558 044,15 грн)).

Однак, позивач не долучив до позову докази сплати судового збору у встановленому Законом України «Про судовий збір» порядку та розмірі.

Відповідно до пункту 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 162, 164, 174 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Позовну заяву Львівського комунального підприємства «Культурно-освітній центр імені Олександра Довженка» - залишити без руху.

2.Встановити для Львівського комунального підприємства «Культурно-освітній центр імені Олександра Довженка» строк у 10 календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення зазначених в цій ухвалі недоліків.

3.Зобов`язати позивача у випадку подання додаткових доказів невідкладно надіслати їх копії відповідачу. Докази про це надати суду.

4.Роз`яснити Львівському комунальному підприємству «Культурно-освітній центр імені Олександра Довженка», що у випадку неусунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута особі, що звернулася із позовною заявою.

Суддя Юркевич М.В.

Дата ухвалення рішення15.12.2022
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу107903760
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Розірвання договорів (правочинів) оренди

Судовий реєстр по справі —914/3152/22

Рішення від 24.04.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 13.04.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Рішення від 28.03.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М.В.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М.В.

Ухвала від 14.02.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М.В.

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М.В.

Ухвала від 26.12.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М.В.

Ухвала від 15.12.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні