Рішення
від 29.11.2022 по справі 452/1819/22
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/1819/22

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"29" листопада 2022 р. м.Самбір

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючого - судді Галина В.П.,

секретар судового засідання Задорожна В.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом представника ОСОБА_1 адвоката Куян Михайла Володимировича до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Служба у справах дітей виконавчого комітету Самбірської міської ради Львівської області про позбавлення батьківських прав,-

за участю позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_3 ,

представника третьої особи Комаровського Б.,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , в особі представника адвоката Куян М.В. звернувся до суду із позовом, в якому просив позбавити ОСОБА_2 батьківських прав щодо всіх неповнолітніх дітей, зокрема: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а також вирішити питання щодо стягнення судових витрат. В обґрунтування позову посилався на те, що із 01.09.2002 року перебував у шлюбі із відповідачкою, в якому у них народились четверо дітей - син ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який на даний час є повнолітнім, син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , син ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та дочка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . Сімейне життя між сторонами не склалось, шлюбні відносини припинені і спільне господарство не ведеться, тому позивачем до Самбірського міськрайонного суду Львівської області подано позовну заяву про розірвання шлюбу.

Крім цього, відповідач з початку 2021 року самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків, визначених Сімейним кодексом України. Вона не відвідує своїх дітей, не утримує їх, не спілкується з ними навіть по телефону, не цікавиться їхнім станом здоров`я та розвитком, не приймає участі у навчанні, тобто ухиляється від виконання своїх обов`язків щодо виховання дітей та забезпечення здобуття ними повної загальної середньої освіти.

Відповідач проживає окремо, точне місце її проживання позивачу не відоме. Із даних соціальної мережі «Фейсбук» відомо, що вона регулярно відвідує церков «Нове Покоління», де займається своїм духовним розвитком, замість виховання дітей. Проживаючи окремо, вона не дбає про фізичний, духовний і моральний розвиток дітей, не виховує їх, не забезпечує зростання у благонадійному стійкому середовищі, побудованому на дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Відповідач не цікавиться соціальним життям своїх дітей, не дивлячись на те, що вони знаходяться у підлітковому віці, не відвідує навчальні заклади, де на даний час отримують середню освіту діти, не спілкується із класними керівниками та адміністрацією шкіл. У дітей і матері внаслідок не виконання нею батьківських обов`язків порушився емоційний зв`язок, через що відповідач не може готувати дітей до самостійного життя.

Відповідач ОСОБА_2 свідомого нехтує своїми материнськими обов`язками щодо дітей, не забезпечує їх необхідним харчуванням, медичним доглядом, не спілкуються з дітьми в обсязі, необхідному для їх нормального самоусвідомлення; не надає дітям доступу до культурних та інших духовних цінностей, у зв`язку з втратою емоційного контакту, не сприяє засвоєнню ними загальновизнаних норм моралі, не виявляє інтересу до їх внутрішнього світу, тобто допускає ухилення від виконання своїх обов`язків щодо виховання дітей.

На думку позивача, позбавлення батьківських прав відповідача щодо усіх дітей сприятиме забезпеченню найкращих їх інтересів і спрямоване на реалізацію їх права на духовний і моральний розвиток, зростання у благонадійному стійкому середовищі забезпеченні права на освіту. Враховуючи, що відповідач свідомо ухиляється від виконання своїх обов`язків щодо виховання дітей, просив задовольнити позов.

Під час розгляду справи по суті позивач ОСОБА_1 позов підтримав, додатково зазначив, що відповідачка пішла з дому 26.01.2021 року, залишивши дітей самих. В цей період він перебував на курсах з підвищення кваліфікації в Миколаєві. Просив задовольнити позов.

Представник позивача адвокат Куян М.В. у судовому засіданні позов підтримав у повному обсязі, просив задовольнити. Додатково пояснив, що згідно рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області, винесеного в жовтні 2022 року, шлюб між сторонами розірвано. Також судом у 2022 році винесено судовий наказ про стягнення аліментів із відповідача на користь позивача на утримання неповнолітніх дітей, який скеровано до виконання у виконавчу службу, відкрите виконавче провадження і здійснюється виконання. Просив задовольнити позов, посилаючись на викладені в ньому обставини.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Служби у справах дітей виконавчого комітету Самбірської міської ради Львівської області Комаровський Б. у судовому засіданні позов підтримав та пояснив, що в травні 2021 році було звернення ОСОБА_1 щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно неповнолітніх дітей. Комісією був наданий висновок про доцільність позбавлення відповідача батьківських прав. Думали, що за рік щось зміниться. У травні 2022 року минув рік, однак змін не відбулось, тому просить задовольнити позов. Висновок підтримує в повному обсязі.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, свідків ОСОБА_1 , ОСОБА_6 , з`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд доходить висновку, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч.1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що сторони у справі ОСОБА_1 та ОСОБА_7 у період із 01.09.2022 року по 11.10.2022 року перебували в зареєстрованому шлюбі, в якому у них народились четверо дітей - син ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який на даний час є повнолітнім, сини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та дочка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ( а.с. 11, 12-14, 56).

Відповідно до ст. 141 Сімейного кодексу України, мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини, крім випадку, передбаченого частиною п`ятою статті 157 цього Кодексу.

Згідно положень ч. 2, 3 ст. 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної освіти, готувати її до самостійного життя.

У відповідності до ст. 8 Закону України "Про охорону дитинства", кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Згідно зі ст.164 Сімейного кодексу України, батьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

В абзаці 2 п. 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" роз`яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Із характеристики ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , учениці 5(9)-Б класу Самбірської гімназії, наданої закладом освіти відомо, що навчається вона в Самбірській гімназії, її навчанням та вихованням займається батько. Із жовтня 2020 року матір не проявляє зацікавленості дитиною (а.с. 18).

Згідно характеристики із школи, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , навчається у 3(7)-Б класі Самбірської гімназії, його вихованням займається батько, матір не проявляє зацікавленістю дитиною з жовтня 2020 року (а.с. 17).

Із характеристики наданої середньою школою № 1 імені Т.Г.Шевченка м. Самбора відомо, що ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_8 , навчається у 3-Б класі даної школи. Велику увагу приділяє дитині батько. Матір півтора року не цікавиться дитиною (а.с. 16).

Як вбачається із висновку, наданого виконавчим комітетом Самбірської міської ради Львівської області від 14.06.2021 року, комісією з питань захисту прав дітей виконкому Самбірської міської ради розглянуто звернення ОСОБА_1 щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно трьох неповнолітніх дітей та вирішено, що ОСОБА_2 не займається вихованням дітей, не допомагає матеріально. Вважають за доцільне позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 щодо дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с. 25-26).

Згідно рішення виконавчого комітету Самбірської міської ради Львівської області від 25.05.2021 року № 40 відомо про затвердження висновку комісії з питань захисту прав дитини про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 щодо трьох неповнолітніх дітей (а.с. 27).

10.08.2022 року Самбірським міськрайонним судом Львівської області видано судовий наказ у справі № 452/2045/22 про стягнення із ОСОБА_2 аліментів на користь ОСОБА_1 на утримання трьох неповнолітніх дітей - синів ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 в розмірі половини (1/2) всіх видів заробітку (доходу) платника аліментів, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для кожної дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 27.07.2022 року і до досягнення дітьми повноліття (а.с. 57).

Згідно постанови, винесеної старшим державним виконавцем Самбірського відділу державної виконавчої служби у Самбірському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) від 11.10.2022 року відомо про відкриття виконавчого провадження по виконанню наведеного судового наказу (а.с. 49-50). Заборгованість за період липень-вересень 2022 року складає 12 499 грн. 82 коп., що підтверджується долученим до справи розрахунком (а.с. 48).

Із рішення Самбірського міськрайонного суду Львівської області від 11.10.2022 року відомо про розірвання шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , вказане рішення набрало законної сили ( а.с. 56).

Свідок ОСОБА_1 , будучи допитим у судовому засіданні, показав, що він є сином сторін. Його матір зробила дуже підло і низько. Це цинічна та іронічна людина. Він бачив її востаннє 26.01.2021 року, тоді вона пішла з дому. З того часу дітьми вона не цікавилась, школу не відвідувала. Цим займались він, батько та бабуся з дідусем. Матір не приймала жодної участі в житті дітей. Йому не відомо де вона проживає на даний час. Підстав говорити неправду про матір у нього немає. Конфліктів між ними не було. Він вважає за доцільне позбавлення матір батьківських прав, оскільки вона не дбає за дітей, їй байдуже за них, жодної участі щодо своїх дітей вона не приймає.

Пригадує, що навесні 2020 року відповідач влаштувалась у поштове відділення поштаркою. Він допомагав їй розносити пошту. У матері почались проблеми зі здоров`ям. Він пропонував її звільнитись з роботи. Вона відмовилась, говорячи що має намір попрацювати до пів року. В подальшому, восени 2020 року вона вкрала людські гроші, приблизно 80-90 тисяч гривень. Вдома повідомила про те, що ці кошти у неї вкрали і батько в це повірив. Він був змушений оформити кредит, щоб допомогти повернути ці кошти. З часом з`ясувалась правда щодо крадіжки грошей. Також пригадує, коли він навчався у школі, клас 6-7 і матір перевіряла у нього домашнє завдання з англійської мови, то коли він щось зробив не правильно, вона брала в руки олівець і штовхала ним його.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні показала, що позивач є її сусідом, квартири розташовані поряд в одному будинку, стосунки між ними добросусідські. Відповідачку вона давно не бачила, більше року. Пригадує, що востаннє бачила її тоді, коли та працювала на пошті. Вони зустрілись на подвір`ї, і сусідка, тобто відповідачка повідомила їй, що працює на пошті, розносить людям пенсію, дає собі раду, також повідомляла, що хворіла. Щодо дітей, то вона бачила, що відповідачка водила менших дітей в садок, старшу дитину - в школу. На даний час вихованням неповнолітніх дітей сторін займається позивач, йому допомагає старший син.

Відповідно до положень ст. 15 Закону України «Про охорону дитинства», дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів. Батьки, які проживають окремо від дитини, зобов`язані брати участь у її вихованні і мають право спілкуватися з нею, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини. У разі коли батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок такої участі визначається органами опіки та піклування за участю батьків виходячи з інтересів дитини. Рішення органів опіки та піклування з цих питань можуть бути оскаржені до суду у порядку, встановленому законом. Дитина має право на отримання інформації про відсутніх батьків, якщо це не завдає шкоди її психічному і фізичному здоров`ю.

Згідно з положеннями статей 157, 159 Сімейного кодексу України, питання виховання дитини вирішується батьками спільно, крім випадку, передбаченого частиною п`ятою статті 157 цього кодексу. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той з батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини. Якщо той з батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема, якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод.

Судом встановлено, що між сторонами по справі, які є батьками чотирьох дітей, троє з яких неповнолітні, шлюб розірвано, проживають вони окремо, доказів існування для ОСОБА_2 перешкод у спілкуванні з дітьми станом на момент пред`явлення позову до суду та розгляду справи в суді, не надано. Зібрані по справі документи засвідчують факт ухилення відповідачки від виконання своїх обов`язків щодо виховання, утримання та спілкування з дітьми, матір`ю яких вона є, також відсутня її участь щодо забезпечення здобуття ними повної загальної середньої освіти.

Беручи до уваги наведене в сукупності, враховуючи реальні обставини справи, інтереси дітей, їхній психоемоційний стан, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають до задоволення, оскільки має місце факт свідомого ухилення відповідачкою від виконання своїх обов`язків щодо дітей, що є підставою для позбавлення її батьківських прав.

У відповідності ст. 141 ЦПК України, судові витрати слід покласти на відповідача.

Керуючись ст. ст. 258, 259, 263-265, 280-284 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , батьківських прав щодо всіх неповнолітніх дітей, зокрема: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути із ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) гривні 40 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом шляхом подання відповідачем заяви про перегляд заочного рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідачка: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Третя особа Служба у справах дітей виконавчого комітету Самбірської міської ради Львівської області, адреса місцезнаходження м. Самбір, пл. Ринок, 1, Львівська область, поштовий індекс 81400.

Повне судове рішення буде складено 09.12.2022 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення29.11.2022
Оприлюднено20.12.2022
Номер документу107906948
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —452/1819/22

Рішення від 29.11.2022

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Рішення від 29.11.2022

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Ухвала від 18.10.2022

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Галин В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні