Рішення
від 05.09.2022 по справі 671/1385/20
ВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 671/1385/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2022 року Волочиський районний суд

Хмельницької області в складі:

головуючої- судді Бабій О.М.,

з участю секретаря судового

засідання: Кошонько Н.С.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

відповідача ОСОБА_3 ,

представника відповідача

ОСОБА_4 ,

представника третьої особи

ОСОБА_5 ,

дитини ОСОБА_6 ,

психолога ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Волочиську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа без самостійних вимог служба у справах дітей Волочиської міської ради Хмельницької області про визначення місця проживання дитини та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

З 20 листопада 2010 року ОСОБА_1 та ОСОБА_8 (на даний час прізвище « ОСОБА_9 ») перебували в зареєстрованому шлюбі, який розірвано рішенням Волочиського районного суду Хмельницької області від 24 жовтня 2019 року, яке набрало законної сили 26листопада 2019 року (справа №671/1786/19). Від вказаного шлюбу у сторін народився син: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 ).

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_8 , третя особа без самостійних вимог - служба у справах дітей Волочиської районної державної адміністрації як орган опіки та піклування, в якому просить:

1. Визначити місце проживання дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком ОСОБА_1 за місцем його проживання.

2. Стягнути з ОСОБА_8 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі ј частини доходів щомісячно до досягнення дитиною повноліття.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на те, що сторони перебували в зареєстрованому шлюбі та на даний час син перебуває на утриманні батька та проживає з ним.

В ході розгляду справи судом було замінено третю особу - службу у справах дітей Волочиської районної державної адміністрації на належну - службу у справах дітей Волочиської міської ради Хмельницької області.

Відповідач ОСОБА_8 змінила прізвище на « ОСОБА_9 », що підтверджується даними свідоцтва про шлюб (а.с. 121).

В судовому засіданні позивач та його представник ОСОБА_2 підтримали позов з викладених у ньому підстав.

Відповідач ОСОБА_3 та її представник ОСОБА_4 в суді проти позову заперечили та просили відмовити у його задоволенні.

Крім цього, в матеріалах справи наявні письмові заяви ОСОБА_3 про визнання позову (а.с. 46, 68).

Судом було заслухано думку дитини ОСОБА_6 у присутності психолога ОСОБА_7 . Неповнолітній ОСОБА_6 зазначив, що проживає зараз з батьком та бажає і далі проживати з ним. Вказав, що відносини в сім`ї хороші, з ними проживає дружина батька та її син ОСОБА_10 , з яким ОСОБА_11 в дружніх відносинах. З мамою ОСОБА_8 відносини в нього нормальні, деколи вони бачаться, але жити хоче з батьком. За місцем його проживання він має багато друзів, навчається гарно.

Психолог ОСОБА_7 в суді зазначила, що дитина в судовому засіданні висловлювала свою думку вільно, без будь-якого тиску і дискомфорту.

Від органу опіки та піклування до суду надійшов висновок, затверджений рішенням виконкому Волочиської міської ради за № 206 від 15 червня 2022 року, про визначення місця проживання дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно з яким орган опіки та піклування вважає доцільним визначення місця проживання дитини за згодою сторін та самої дитини.

Представник служби у справах дітей Волочиської міської ради Хмельницької області в судовому засіданні зазначила, що підтримує висновок органу опіки та піклування та думку дитини, висловлену в судовому засіданні.

Заслухавши учасників судового процесу, дослідивши докази у справі, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 182 СК України передбачені обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів.

1. При визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;

3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

2. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

За змістом статей 160-161 СК України, місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків, а місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини, якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою. Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Судом встановлено, що сторони є батьками ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з висновком органу опіки та піклування, ОСОБА_6 проживає періодично то з батьком ОСОБА_1 , то з матір`ю ОСОБА_3 . У обох батьків умови проживання задовільні. Дитина ОСОБА_6 проявляє більшу прихильність до батька та висловлює бажання проживати з ним. На думку органу опіки та піклування, визначити місце проживання дитини доцільно за згодою сторін та самої дитини (а.с. 170-173).

Дослідивши докази у їх сукупності, з урахуванням думки дитини, суд вважає, що задоволення позову про визначення місця проживання ОСОБА_6 з батьком ОСОБА_1 відповідатиме найкращим інтересам дитини, відтак, з відповідача слід стягнути аліменти на утримання дитини на користь того з батьків, з ким визначається місце проживання дитини.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 160-161,182 СК України; ст.ст. 4, 12, 13, 81, 128, 141, 247, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визначити місце проживання неповнолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком ОСОБА_1 за місцем його проживання.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , працює на посаді виставника товариства з обмеженою відповідальністю «Волочиський цегельник», ідентифікаційний номер: 3191221086, на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, який проживає за адресою: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 , аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі ј частини від всіх видів її доходів, але не менше ніж 50відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням суду законної сили і до досягнення дитиною повноліття.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Позивач:ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_4 ; ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 )Відповідач:ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_5 ; ідентифікаційний номер: НОМЕР_3 )Третя особа:Служба у справах дітей Волочиської міської ради Хмельницької області (31200, Хмельницька область, м.Волочиськ, вул. Незалежності, 88; код ЄДРПОУ: 43955557)

Повне судове рішення складено 15 вересня 2022 року.

Суддя О.М. Бабій

СудВолочиський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення05.09.2022
Оприлюднено19.12.2022
Номер документу107910890
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —671/1385/20

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

Рішення від 05.09.2022

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

Рішення від 05.09.2022

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

Ухвала від 10.11.2021

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

Ухвала від 20.01.2021

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

Ухвала від 13.10.2020

Цивільне

Волочиський районний суд Хмельницької області

Бабій О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні