Ухвала
від 16.12.2022 по справі 364/738/22
ВОЛОДАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 364/738/22

Провадження № 1-кс/364/75/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.12.2022 року, смт.Володарка

Слідчий суддя Володарського районного суду Київської області, Ткаченко О. В.

за участісекретаря Бондаренко Л. С.,

розглянувши скаргу Товаристава з обмеженою відповідальністю «Нафтова компанія «Народна» в особі ліквідатора, арбітражного керуючого ОСОБА_1 на бездіяльність уповноважених посадових осіб відділення поліції № 4 Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області, щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань,-

встановив:

13.12.2022 року ТОВ «Нафтова компанія «Народна» в особі ліквідатора, арбітражного керуючого ОСОБА_1 звернувся до суду із скаргою на бездіяльність уповноважених посадових осіб відділення поліції № 4 Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області, мотивуючи її тим, що постановою господарського суду Київської області від 06.07.2022 року по справі № 911/164/22 визнано банкрутом ТОВ «Нафтова компанія «Народна» (09300, Київська область, Володарський р-н, смт. Володарка, вул. Будівельна, буд. 39, оф. 3 код 38675288) відкрито його ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_1 (свідоцтво № 2061 від 21.12.2021 ).

25.11.2022 року ліквідатором ТОВ «Нафтова компанія «Народна» арбітражним керуючим ОСОБА_1 направлено до відділення поліції №4 Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області повідомлення від 25.11.22022 вих. № 02-01/103 про вчинення кримінальних правопорушень передбачених ст.ст. 191, 206-2, 357, 382 КК України. Дане повідомлення фактично отримано уповноваженою особою відділення поліції №4 Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області 29.11.2022, що встановлено за допомогою відстеження поштового відправлення. Станом на 06.12.2022 року відділенням поліції №4 Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області не надано інформацію ліквідатору ТОВ «Нафтова компанія «Народна» арбітражному керуючому ОСОБА_1 про внесення відомостей , які викладені в повідомлені від 25.11.2022 рорку вих. № 02-01/103 про вчинення кримінальних правопорушень передбачених ст.ст. 191, 206-2, 357, 382 КК України до ЄРДР та про вчинені дії розпочатого досудового розслідування.

Скаржник вказує, що бездіяльність правоохоронних органів призводить до продовження протиправних діянь колишнім керівником ТОВ «Нафтова компанія «Народна» громадянином ОСОБА_2 , які полягають в невиконанні наказу господарського суду Київської області від 16.09.2022 по справі № 911/164/22, яким зобов`язано ОСОБА_2 передати ліквідатору ТОВ «Нафтова компанія «Народна», арбітражному керуючому ОСОБА_1 бухгалтерську печатку та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності ТОВ «Нафтова компанія «Народна».

В судове засідання представник скаржника не з`явився, направив до суду клопотання, яким просив розгляд скарги проводити без його участі. Вимоги викладені у скарзі підтримує та просив її задовольнити .

Прокурор тапредставник відділенняполіції №4Білоцерківського РУПГУНП вКиївській області в судове засідання не з`явилися, їх неявка не перешкоджає розгляду скарги.

Розглянувши матеріали скарги, взявши до уваги позицію скаржника, викладену у його письмовому клопотанні, суд вважає, що скарга є обґрунтованою та підлягає задоволенню, виходячи із наступного.

Відповідно до ч.1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення заявником, потерпілим, його представником, чи законним представником, підозрюваним його захисником чи законним представником, представником юридичної особи , щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслудувнання .

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Відповідно до ч.4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Системний аналіз положень ст.ст. 214, 303 КПК України, свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування у кримінальному провадженні.

ВССУ в інформаційному листі від 09.11.2012 року роз`яснив, що відповідно до вимог ч.1 ст. 214 КПК України бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення і саме в цьому контексті слід оцінювати доводи заявників в разі оскарження бездіяльності прокурора , яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР.

Враховуючи встановлені обставини, приходжу до висновку про обґрунтованість поданої скарги, виходячи із наступного.

Так, заявник 25.11.2022 року звернувшись до відділення поліції№ 4Білоцерківського РУПГУНП вКиївській області виклав обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення не допускаються. Окрім того, оцінювати дії осіб, надавати правову кваліфікацію їх діям та здійснювати інші заходи до внесення відомостей до ЄРДР з викладених у заяві обставин не передбачено діючим КПК України, тому скаргу слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 214, 303-307 КПК України, слідчий суддя, -

ухвалив:

Скаргу Товаристава зобмеженою відповідальністю«Нафтова компанія«Народна» вособі ліквідатора,арбітражного керуючого ОСОБА_1 набездіяльність уповноваженихпосадових осібвідділення поліції№ 4Білоцерківського РУПГУНП вКиївській області,щодо невнесеннявідомостей доЄдиного реєструдосудових розслідувань - задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб СД ВП № 4 Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області, внести відомості про вчинення кримінального правопорушення гр. ОСОБА_2 до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до повідомлення арбітражного керуючогоПетросяна АрманаСаркісовича яийвиконує повноваженняліквідатора ТОВ«Нафтова компанія«Народна» від 25 листопада 2022 року.

Зобов`язати СД ВП № 4 Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області, відкрити кримінальне провадження та розпочати досудове розслідування щодо вчинення злочину гр. ОСОБА_2 , відповідно до заяви гр. повідомлення арбітражного керуючогоПетросяна АрманаСаркісовича яийвиконує повноваженняліквідатора ТОВ«Нафтова компанія«Народна» від 25 листопада 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя О. В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення16.12.2022
Оприлюднено20.12.2022
Номер документу107916108
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —364/738/22

Ухвала від 16.12.2022

Кримінальне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні