Рішення
від 19.12.2022 по справі 708/992/22
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/992/22

Номер провадження №2/708/236/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2022 року

Чигиринський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючої судді - Івахненко О.Г.,

при секретарі - Тендітній Л.В.,

за участю:

представника позивачки - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чигирині Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Чигиринської міської ради про встановлення факту родинних відносин та про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду з вказаним позовом, зазначивши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , якій за життя належало право на земельну частку (пай) розміром 3,78 га в умовних кадастрових гектарах в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123117, який був виготовлений у 1996 році на ім`я ОСОБА_3 та зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 171.

Після смерті ОСОБА_3 спадщину фактично прийняв її син ОСОБА_4 , оскільки після її смерті протягом шести місяців користувався майном та речами померлої, вступивши таким чином у фактичне володіння і управління майном померлої.

ОСОБА_4 хоч і прийняв спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_3 , але не встигоформити не себе право на земельну частку (пай) і помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після смерті ОСОБА_4 спадщину прийняла позивачка як дочка, оскільки після його смерті протягом шести місяців користувалась майном та речами померлого, вступивши таким чином у фактичне володіння і управління майном померлого.

Однак, коли вона звернулася до нотаріальної контори з приводу оформлення спадщини, то їй було в цьому відмовлено через відсутність документів, підтверджуючих її родинні зв`язки з померлими та черезвідсутність оригіналу правовстановлючого документу, у зв`язку з чим рекоменовано звернутися до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно.

Тому позивачка просить встановити факт, що вона є рідною онукою ОСОБА_3 по лінії батька ОСОБА_4 та визнати за нею право на вищевказану земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

У судовому засіданні представник позивачки підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити, пояснивши суду, що в листопаді 1997 року померла баба позивачки, після смерті якої залищилася спадщину у вигляді права на земельну частку (пай) на території Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області (нині - територія Чигиринської міської ради Черкаської області). Спадщину після її смерті прийняв в порядку ст. 549 ЦК УРСР батько позивачки ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , не оформивши на себе спадщину. В свою чергу позивачка прийняла спадщину після смерті батька в порядку ст. 549 ЦК УРСР, а в Чигиринській державній нотаріальній конторі заведено спадкову справу.

Однак під час звернення до нотаріальної контори позивачці пояснили, що вона не може оформити спадщину через відсутність документального підтвердження родинних зв`язківз померлими, а також через відсутність оригіналу сертифікату на право на земельну частку (пай).

У зв`язку з цим просить встановити факт родинних відносин та визнати за позивачкою право на земельну частку (пай), що належав ОСОБА_3 .

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надіславши до суду відзив про визнання позову та розгляд справи без участі представника міської ради.

Свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , кожна окремо, пояснили суду, що позивачка дісно являється рідною онукою ОСОБА_3 по лінії батька ОСОБА_7 , оскільки з житинства знали родину позивачки.

Вислухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до таких висновків.

Як встановлено судом і вбачається з матеріалів справи (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 ), що ІНФОРМАЦІЯ_1 померлаОСОБА_3 .

Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді право на земельну частку (пай) розміром 3,78 га в умовних кадастрових гектарах в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області (нині - територія Чигиринської міської ради Чигиринського району Черкаської області) відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123117, який був виготовлений на ім`я ОСОБА_3 та зареєстрований 18.10.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 171, що підтверджується архівною довідкою архівного відділу № 2 Черкаської районної державної адміністрації Черкаської області.

З цієї ж архівної довідки вбачається, що підпис власника сертифікату в книзі реєстрації сертифікатів отримувача не зазначений.

Наведене, очевидно, свідчить про те, що ОСОБА_3 не отримувала на руки вказаний сертифікат на право на земельну частку (пай).

А згідно з довідкою Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області № 29-23-0.2-865/2-22 від 17.02.2022 року на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123117 на території Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області за наявною Технічною документацією із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельні ділянки власникам земельних часток (паїв) за ОСОБА_3 обліковуються земельні ділянки загальною площею 2,79 га, з них 1,88 га ріллі, 0,91 га сіножаті. Вказаним земельним ділянкам в Державному земельному кадастрі присвоєно кадастрові номери 7125485500:01:000:0481, 7125485500:01:000:1099.

З огляду на те, що спадщина після смерті ОСОБА_3 відкрилася та була прийнята до 01 січня 2004 року, то правовідносини, що виникли, регулюються нормами Цивільного кодексу Української РСР 1963 року.

За змістом ст. 6 ЦК УРСР кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, зокрема, з позовом про визнання права.

За загальними положеннями про спадкування за ЦК УРСР 1963 року, зокрема згідно зст.524 ЦК УРСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом (ст.541 ЦК УРСР).

Часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця (ст.525 ЦК УРСР).

Відповідно до ст.548 ЦК УРСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до ст.549 ЦК УРСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 529 ЦК УРСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Як зазначила в позовній заяві позивачка не збереглося свідоцтво про народження її батька, ОСОБА_4 , що є перешкодою для оформлення спадщини.

Так, як вбачається з повідомлення Державного архіву Черкаської області Черкаської обласної державної адміністрації № Т-26/05-08 від 12.08.2021 року виявити актовий запис про народження ОСОБА_4 по с. Стецівка Чигиринського району Черкаської області за 1938 рік неможливо. Книги реєстрації актів про народження за 1938 рік по зазначеному населеному пункту на зберігання до держархіву області не надходили.

В той же час, з виписки з погосподарської книги № 43/12-05, виданої виконавчим комітетом Чигиринської міської ради 21.06.2022 року, встановлено, що згідно з даними погосподарської книги № 4 особового рахунку НОМЕР_2 , за 1958-1960 роки, в житловому будинку села Стецівка, колгосп "Сільськогосподарська Артіль ім. Жданова", розташований житловий будинок з надвірними спорудами, який належить голові домогосподарства ОСОБА_3 . Разом з нею зареєстровані: син - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , свекруха ОСОБА_8 , 1882 року народження, невістка ОСОБА_9 , 1939 року народження, онука ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Інші члени сім`ї, малолітні, неповнолітні та утриманці не зареєстровані.

З виписки погосподарської книги № 42/12-05, виданої виконавчим комітетом Чигиринської міської ради 21.06.2022 року, встановлено, що згідно з даними погосподарської книги № 3 особового рахунку НОМЕР_3 , за 1996-2000 роки, в житловому будинку АДРЕСА_1 розташований житловий будинок з надвірними спорудами, який належить голові домогосподарства ОСОБА_3 . Разом з нею зареєстрований син - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Інші члени сім`ї, малолітні, неповнолітні та утриманці не зареєстровані.

Факт того, що ОСОБА_3 була матір`ю ОСОБА_4 також підтвердили в судовому засіданні і свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 народилася ОСОБА_2 (російською), батьком якої записаний ОСОБА_4 (російською).

З Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00031689931 від 16.07.2021 року вбачається, що 07.10.1978 року було зареєстровано шлюб ОСОБА_11 та ОСОБА_2, де останній після укладення шлюбу присвоєно прізвище ОСОБА_2 .

23.12.1982 року шлюб між ними розірвано (свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_5 від 23.12.1982 року)

Зі свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_6 від 08.02.1983 року встановлено, що 08 лютого 1983 року уклали шлюб ОСОБА_13 та ОСОБА_2 .

З урахуванням цього, незважаючи на те, що не збереглося свідоцтво про народження ОСОБА_4 , суд приходить до обґрунтованого висновку про те, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 померлаОСОБА_3 була матір`ю ОСОБА_4 , який є батьком позивачки, а тому суд вважає можливим встановити факт родинних відносин між ними.

Судом встановлено факт прийняття спадщини ОСОБА_4 після смерті ОСОБА_3 шляхом вступу в управління та користування спадковим майном, що підтверджується довідкою виконавчого комітету Чигиринської міської ради 25.07.2022 року № 09/06-01-06.

А згідно з довідкою виконавчого комітету Чигиринської міської ради 25.07.2022 року № 23/06-01-05 ОСОБА_3 на день своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_6 була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , де разом з ним був зареєстрований син - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

При цьому інші члени сім`ї, малолітні, неповнолітні діти та утриманці на день смерті останньої не були зареєстровані та не проживали.

Як встановлено судом, ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_7 (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_7 від 22.07.2021 року).

З огляду на те, що спадкодавець також помер до ІНФОРМАЦІЯ_8 , то зазначені правовідносини регулюються нормами Цивільного кодексу Української РСР 1963 року.

Згідно з довідкою виконавчого комітету Чигиринської міської ради 25.07.2022 року № 24/06-01-05 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на день своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Інші члени сім`ї, малолітні, неповнолітні діти та утриманці на день смерті останнього не були зареєстровані та не проживали.

При цьому, невідповідності у прізвищі спадкодавців у правовстановлюючих документах та довідках - ОСОБА_2 , ОСОБА_16 суд вважає описками під час заповнення документів через неправильний їх переклад з української на російську мову.

Позивачка, як дочка померлого, а отже спадкоємець його майна першої черги спадкування, прийняла спадщину після смерті ОСОБА_4 шляхом вступу в управління та користування спадковим майном, що підтверджується довідкою виконавчого комітету Чигиринської міської ради 25.07.2022 року № 08/06-01-06.

Судячи з даних Чигиринської державної нотаріальної контори від 06.12.2022 року № 474/01-16 до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_4 звертався ОСОБА_17 , який діяв від імені ОСОБА_2 . Інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини, із заявами про відмову від прийняття спадщини, із заявами про видачу свідоцтв про право на спадщину до нотаріальної контори не зверталися.

Разом з тим, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_9 ОСОБА_3 спадкоємці із заявами про прийняття спадщини, із заявами про відмову від прийняття спадщини, із заявами про видачу свідоцтв про право на спадщину до нотаріальної контори не зверталися, спадкова справа не відкривалася.

У зв`язку з відсутністю документів, підтверджуючих родинні зв`язки, та відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу, що посвідчує право спадкодавця на спадкове майно, позивачці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, що вбачається з постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 398/02-31 від 13.10.2022 року.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Згідно ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Частиною 2 ст. 16 ЦК України передбачено, що одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права. Згідно ч.1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Таким чином, суд, оцінюючи зібрані докази в їх сукупності, враховуючи відсутність інших спадкоємців, які б прийняли спадщину, вважає можливим встановити факт родинних відносин і визнати за позивачкою право на вище вказане спадкове майно в порядку спадкування за законом.

На підставі викладеного та, керуючись ст.ст. 6, 525, 529, 541, 548, 549 ЦК УРСР, п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", ст.ст. 10, 81, 89, 263- 265, 315, 316, 319 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 до Чигиринської міської ради про встановлення факту родинних відносин та про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом задовольнити повністю.

Встановити, що ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_8 ) є рідною онукою померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 по лінії батька ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Визнати за ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_8 ) в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_4 , право на земельну частку (пай), розміром 3,78 га в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), в адмінмежах Стецівської сільської ради Чигиринського району Черкаської області (нині - територія Чигиринської територіальної громади), котра відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧР № 0123117, виготовленого у 1996 році на ім`я ОСОБА_3 та зареєстрованого у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 171, належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Рішення може бути оскаржено до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя О.Г. Івахненко

СудЧигиринський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено20.12.2022
Номер документу107917685
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —708/992/22

Рішення від 19.12.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Івахненко О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні