Рішення
від 19.12.2022 по справі 138/2837/22
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/2837/22

Провадження №:2-о/138/113/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2022 року м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Холодової Т.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Паламарчук І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки та піклування Яришівської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, Яришівський психоневрологічний будинок-інтернат про встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

23.11.2022 до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області надійшла заява ОСОБА_1 про призначення її опікуном недієздатного ОСОБА_2 . Заява мотивована тим, що рішенням Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 12.09.2017 ОСОБА_2 визнаний недієздатним. При цьому, вказаним рішенням не було призначено опікуна над недієздатним, оскільки заявник ОСОБА_3 , яка звернулась з заявою про визнання ОСОБА_2 недієздатним, вже була опікуном над іншою особою. ОСОБА_1 є рідною сестрою ОСОБА_2 та звернулась до опікунської ради при виконавчому комітеті Яришівської сільської ради з приводу призначення її опікуном над недієздатним братом та отримала затверджений рішенням висновок про доцільність призначення її опікуном. За таких підстав відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України заявник просить призначити її опікуном ОСОБА_2 .

Ухвалою Могилів-Подільського міськрайонного суду від 24.11.2022 відкрито провадження у справі, призначено судове засідання на 19.12.2022.

19.12.2022 заявник ОСОБА_1 та її представник адвокат Пограничний А.М. у судове засідання не з`явились. Представник заявника подав суду заяву про розгляд справи у його та заявника відсутність, заяву про призначення опікуна підтримав повністю та просив її задовольнити.

Представники заінтересованих осіб у судове засідання не з`явились. Уповноважена особа Яришівського психоневрологічного будинку-інтернату подала суду заяву, в якій заяву ОСОБА_1 визнала повністю, просила розглянути справу без її участі.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до такого висновку.

Згідно зі ст. 58, ч. 1 ст. 60 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Рішенням Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 12.09.2017 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнаний недієздатним (а.с. 11-13). Рішення набрало законної сили та підлягає виконанню.

Вказаним рішенням суду опіку над недієздатним не було встановлено та опікун не призначений.

Рідною сестрою по матері недієздатного ОСОБА_2 є ОСОБА_1 . Вказане підтверджується копіями Свідоцтва про народження ОСОБА_4 серії НОМЕР_1 (а.с. 8), Свідоцтва про шлюб ОСОБА_5 та ОСОБА_4 серії НОМЕР_2 (а.с. 9), витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України (а.с. 10), з яких вбачається, що матір`ю заявника ОСОБА_1 та ОСОБА_2 була ОСОБА_6 .

Рішенням виконавчого комітету Яришівської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області № 72 від 31.10.2022 затверджено висновок опікунської ради при виконавчому комітеті Яришівської сільської ради про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 14-15).

На даний час недієздатний ОСОБА_2 перебуває в Яришівському психоневрологічному будинку-інтернаті за адресою вул. Танащишина, 1, с. Яришів, Могилів-Подільського району Вінницької області.

Статтею 62 ЦК України передбачено, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю (ч. 2 ст. 63 ЦК України), опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника (ч. 4 ст. 63 ЦК України).

Враховуючи, що ОСОБА_1 є рідною сестрою ОСОБА_2 та відповідає усім необхідним вимогам, визначеним законом щодо особи опікуна, висновок органу опіки та піклування, а також, що заінтересована особа не заперечує щодо призначення її опікуном ОСОБА_2 , суд вважає, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 58, 60 ч. 1, 62, 63 ч. 2, 4 ЦК України, ст.76-81, 259 ч. 1, 2, 263-265, 273, 296 ч. 3, 300 ЦПК України суд, -

ВИРІШИВ:

ЗаявуОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки та піклування Яришівської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, Яришівський психоневрологічний будинок-інтернат про встановлення опіки та призначення опікуна задовольнити повністю.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Представник заявника: адвокат Пограничний Артур Михайлович, місце перебування: проспект Героїв, 41 м, м. Могилів-Подільський, Вінницька область.

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Яришівської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, місце знаходження: вул. Головна, 19, с. Яришів, Могилів-Подільський район, Вінницька область, адреса електронної пошти: 04326879@ukr.net, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04326879.

Заінтересована особа: Яришівський психоневрологічний будинок-інтернат, місце знаходження: вул. Танащишина, 1, с. Яришів, Могилів-Подільський район, Вінницька область, адреса електронної пошти: yar-bud@ukr.net, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 03188174.

Суддя Т.Ю. Холодова

Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено20.12.2022
Номер документу107918423
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —138/2837/22

Рішення від 19.12.2022

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні