Ухвала
від 09.12.2022 по справі 143/782/22
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/782/22

УХВАЛА

Іменем України

09.12.2022 року м.Погребище Погребищенський районний суд Вінницької області

у складі:

головуючого судді Сича С.М.,

за участю секретаря Левченко М.О.,

розглянувши впідготовчому засіданнів м.Погребище Вінницькогорайону Вінницькоїобласті цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до Товаристваз обмеженоювідповідальністю «КолоритАгросс»,Товариства зобмеженою відповідальністю« Ресурс-Сервіс» пророзірвання договоруоренди земліта скасуваннярішень державнихреєстраторів продержавну реєстрацію праворенди тасуборенди земельноїділянки,-

Встановив:

В провадженні Погребищенського районного суду Вінницької області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Колорит Агросс», Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурс-Сервіс» про розірвання договору оренди землі та скасування рішень державних реєстраторів про державну реєстрацію прав оренди та суборенди земельної ділянки.

09.12.2022 року до канцелярії суду від представника позивача ОСОБА_1 адвоката Царківського О.Ю. надійшла заява про зміну предмета позову, в якій він, користуючись своїми процесуальними правами, визначеними ч.3 ст.49 ЦПК України, виклав уточнений зміст позовних вимог та просить суд:

- розірвати Договір оренди, укладений 25.06.2017 року між ОСОБА_2 та ТОВ «КОЛОРИТ АГРОСС», предметом якого є земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,6936 га, кадастровий номер 0523480600:01:002:0076, розташованої на території Андрушівської сільської ради Вінницького (колишнього Погребищенського) району Вінницької області.

- скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,6936 га, кадастровий номер 0523480600:01:002:0076, розташованої на території Андрушівської сільської ради Вінницького (колишнього Погребищенського) району Вінницької області, за Товариством з обмеженою відповідальністю «КОЛОРИТ АГРОСС».

-скасувати державну реєстрацію права суборенди земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,6936 га, кадастровий номер 0523480600:01:002:0076, розташованої на території Андрушівської сільської ради Вінницького (колишнього Погребищенського) району Вінницької області, за Товариством з обмеженою відповідальністю «ГАРАНТ РЕСУРС-СЕРВІС».

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «КОЛОРИТ АГРОСС» повернути ОСОБА_1 з незаконного володіння земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,6936 га, кадастровий номер 0523480600:01:002:0076, розташовану на території Андрушівської сільської ради Вінницького (колишнього Погребищенського) району Вінницької області.

До цієї заяви додано докази направлення її копії відповідачам (а.с. 43-44).

Позивачка та її представник адвокат Царківський О.Ю., будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце слухання справи, в підготовче засідання не з`явились, натомість через канцелярію суду подали заяву про проведення підготовчого засідання у їх відсутність, заяву про зміну позовних вимог підтримують в повному обсязі ( а.с. 183).

Відповідачі, будучи належним чином повідомлені про розгляд справи, в судове засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили (а с. 26, 29-31).

За змістомч.2ст.198ЦПК Українисуд відкладаєпідготовче засіданняв межахвизначеного цимКодексом строкупідготовчого провадженняу випадках: 1) визначенихчастиною другоюстатті 223цього Кодексу; 2)залучення доучасті абовступу усправу третьоїособи,заміни неналежноговідповідача,залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначенічастиною другоюстатті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

З`ясувавши зміст поданої представником позивача адвокатом Царківським О.Ю. заяви про зміну предмету позовних вимог, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Основними засадами (принципами) цивільного судочинства є: верховенство права; повага до честі і гідності, рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом; гласність і відкритість судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; змагальність сторін; диспозитивність; пропорційність; обов`язковість судового рішення; забезпечення права на апеляційний перегляд справи; забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення у випадках, встановлених законом; розумність строків розгляду справи судом; неприпустимість зловживання процесуальними правами; відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення.

Згідно із ст. 11 ЦПК України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

У пунктах 6, 7 ч.2ст. 43 ЦПК Українивстановлено, що учасники справи зобов`язані: виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Позовом у процесуальному сенсі є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, який складається із двох елементів: предмета і підстави позову.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Така правова позиція зазначена у постанові Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Судувід01 листопада 2021 року у справі № 405/3360/17.

В ч.3 ст.49 ЦПК України закріплено, що до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

У заяві про зміну предмета позовних вимог представник позивача адвокат Царківський О.Ю. доповнив первісні позовні вимоги вимогою про зобов`язання повернути земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,6936 га, кадастровий номер 0523480600:01:002:0076.

За правилами ч.5 ст.49 ЦПК України у разі подання будь-якої заяви, передбаченої пунктом 2 частини другої та частинами третьою і четвертою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи.

За змістом п.3 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви.

Ураховуючи наведені приписи цивільного процесуального законодавства, та беручи до уваги, що представником позивача до суду подано докази направлення копії заяви про зміну предмета позову та доданих до неї документів відповідачам, суд дійшов висновку про прийняття до розгляду заяви представника позивача адвоката Царківського О.Ю. про зміну предмету позову.

Зважаючи на наведене, та з метою надання відповідачам часу для ознайомлення із уточненими позовними вимогами, суд дійшов висновку про необхідність оголошення перерви в підготовчому засіданні у справі.

Керуючись ст. ст.49, 197, 198, 258, 259,260 ЦПК України,суд,- У хвалив:

Заяву представника позивача адвоката Царківського О.Ю. про зміну предмета позову від 09.12.2022 року прийняти до розгляду.

Роз`яснити учасникам справи, що вони мають право подати пояснення щодо заяви про зміну предмета позову до закінчення підготовчого провадження у справі.

Оголосити перерву в підготовчому засіданні до 15 год. 00 хв. 26.01.2022 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали буде складений протягом п`яти днів з дня оголошення її вступної та резолютивної частини.

Повний текст ухвали складено 14.12.2022 року.

Суддя

СудПогребищенський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення09.12.2022
Оприлюднено20.12.2022
Номер документу107918442
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —143/782/22

Рішення від 22.06.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Рішення від 12.06.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Рішення від 12.06.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 16.02.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 18.01.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

Ухвала від 09.12.2022

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Сич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні