Постанова
від 09.08.2010 по справі 4481/09/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-4481/09/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2010 року

о14год.40хв. м.Одеса

У залі судових засідань №8

Одеський окружний адмініс тративний суд у складі:

Судді Харченко Ю.В.

При секретарі Щербан В.О.

За участю представників ст орін:

Представника позивача: Т каченко І.А. - за довіреніс тю №2415/17/06 від 21.09.2010р.

Представника відповідача : не з' явився, незважаючи на т е, що належним чином був повід омлений про дату, час та місце судового засідання.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу з а адміністративним позовом О деського міського центру зай нятості до Одеського ордена Леніна інституту Сухопутних військ про стягнення суми пе реплат які підлягають повер ненню, -

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружног о адміністративного суду над ійшов адміністративний позо в Одеського міського центру зайнятості, в якому позивач п росить суд стягнути з Одеськ ого ордена Леніна інституту Сухопутних військ сум по пер еплачених з вини роботодавця допомоги по безробіттю у роз мірі 734,13 грн.

Ухвалою Одеського окружн ого адміністративного суду в ід 30.04.2010р. відкрито провадження в адміністративній справі т а запропоновано відповідачу надати заперечення на адмін істративний позов у строк до 04.03.2009р.

Ухвалою суду від 04.03.2009р. закін чено підготовче провадження та призначено справу до судо вого розгляду в засіданні су ду на 06.05.2009р.

Ухвалою Одеського окружно го адміністративного суду ві д 13.04.2010р. здійснено заміну ненал ежного відповідача по справі - Військового інституту Одес ького національного політех нічного університету належн им відповідачем - Одеським о рдена Леніна інститутом Сухо путних військ відповідно до приписів ч.1 ст.52 КАС України.

Відповідач у судові засі дання 14.05.2010р., 20.07.2010р. та 05.08.2010р. не з'яв ився, не зважаючи на те, що про дату, час та місце розгляду сп рави був повідомлений належн им чином та своєчасно, у зв'язк у з чим справу розглянуто на п ідставі наявних у ній доказі в відповідно до ч.4 ст.128 Кодексу адміністративного судочинс тва України.

Заслухавши пояснення пре дставника позивача, дослідив ши наявні у матеріалах справ и письмові докази в сукупнос ті та системно проаналізував ши вимоги чинного законодавс тва, суд встановив наступне.

Одеський міський центр зайнятості відповідно до п.2 с т.12 Закону України «Про загаль нообов»язкове державне соці альне страхування на випадок безробіття»від 02.03.2000р. №1533-II (зі з мінами та доповненнями) є роб очим органом виконавчої дире кції Фонду, у зв»язку з чим вис тупає органом уповноваженим державою здійснювати відпов ідні функції у спірних право відносинах.

Як вбачається з матеріалів справи, 11.06.2008р. відповідно до По станови Кабінету Міністрів У країни від 20.03.2006р. № 357 "Деякі пита ння загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання на випадок безробіття" та Постанови Кабінету Мініс трів України від 26.09.01р. № 1266 „Про затвердження Порядку обчисл ення середньої заробітної пл атні (доходу) для розрахунку в иплат за загальнообов'язкови м державним соціальним страх уванням" та Порядку розсліду вання страхових випадків та обгрунтованості виплат мате ріального забезпечення відп овідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державн е соціальне страхування на в ипадок безробіття", головним и спеціалістами відділу вз аємодії з роботодавцями Одес ького міського центру зайнят ості Луговою Тетяною Михай лівною та Плеською Натал ією Борисівною, проведена п еревірка Одеського ордена Ле ніна інституту Сухопутних ві йськ щодо здійснення перевір ки обґрунтованості виданої д овідки про середню заробітну плату та достовірності зазн ачених у ній відомостей, у зв ' язку з отриманням одноразово ї допомоги на застраховану о собу ОСОБА_4.

За результатами перевірки складено Акт №527 від 11.06.2008р. розс лідування страхових випадкі в та обгрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону Україн и "Про загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття, в яко му зафіксовано факт порушенн я Одеським ордена Леніна інс титутом Сухопутних військ По рядку обчислення середньої з аробітної плати у частині ви бору розрахункового періоду .

Як вбачається з наявного в м атеріалах справи Витягу з на казів Одеського міського цен тру зайнятості про прийняття рішень по особі ОСОБА_4, ві дповідно до наказу від 15.01.2008р. № НТ080115 та п.п.1,3,4 ст.22, п.1 ст.23 Закону У кРаїни „Про загальнообов язк ове державне соціальне страх ування на випадок безробіття " ОСОБА_4 надано статус без робітної, призначено допомог у по безробіттю та розпочато виплату допомоги з 15.01.2008р.

Як вбачається з Довідки про середню заробітну плату (дох ід) (для розрахунку виплат на в ипадок безробіття), виданої О деським ордена Леніна інстит утом Сухопутних військ за №236 від 18.12.2007р. на ім»я ОСОБА_4, се редньоденна заробітна плата зазначеної особи в період пр аці в Одеському ордена Ленін а інституті Сухопутних війсь к складала 34грн. 15коп.

Однак, в ході проведення пер евірки Одеському міському це нтру зайнятості була надана Одеським ордена Леніна інсти тутом Сухопутних військ нова Довідка №24 від 17.06.2008р. на ім»я О СОБА_4, в якій середньоденна заробітна плата за період ро боти з травня по жовтень 2007р. ск ладала 27грн. 28коп.

У зв»язку з чим, на підставі Акта №527 від 11.06.2008р. та нової дові дки №24 від 17.06.2008р. Одеським міськ им центром зайнятості прийня то Наказ №233 від 16.12.2008р. за підпис ом Директора Одеського міськ ого центру зайнятості Липо вської С.О. про вжиття заход ів щодо відшкодування з Одес ького ордена Леніна інститут у Сухопутних військ коштів у сумі 734,13 грн., виплачених безро бітній ОСОБА_4, як допомог а по безробіттю у зв'язку з тим , що відомості, на підставі яки х призначено матеріальне заб езпечення, є недостовірними з вини роботодавця, а саме, сер едньоденна заробітна плата н е відповідає дійсності, що пр извело до переплати грошових коштів.

Вказаний Наказ №233 від 16.12.2008р. б ув надісланий на адресу Одес ького ордена Леніна інститут у Сухопутних військ та отрим ано відповідачем 22.12.2008р. про що свідчить наявна в матеріалах справи належним чином засві дчена копія повідомлення про отримання поштового відправ лення №14464.

Згідно ч.1 ст.21 Закону України «Про загальнообов»язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття»вiд 02. 03.2000 № 1533-III, страховий стаж обчисл юється як сума періодів, пр отягом яких особа підлягал а страхуванню на випадок б езробіття та сплачувала стр ахові внески особисто або че рез рахунки роботодавця та р оботодавцем.

Відповідно до ч.1 ст.22 Закону України «Про загальнообов»я зкове державне соціальне стр ахування на випадок безробіт тя»застраховані особи, визн ані у встановленому поряд ку безробітними, які протяг ом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювал и на умовах повного або непов ного робочого дня (тижня) не м енше 26 календарних тижнів т а сплачували страхові внески , мають право на допомогу п о безробіттю залежно від с трахового стажу.

Згідно ч.1 ст.23 Закону України «Про загальнообов»язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття»заст рахованим особам, зазначени м у частині першій статті 22 ц ього Закону, розмір допомог и по безробіттю визначаєтьс я у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу), в изначеної відповідно до по рядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) дл я розрахунку виплат за загал ьнообов'язковим державним с оціальним страхуванням , зат вердженого Кабінетом Мініст рів України, залежно від стра хового стажу: до 2 років - 50 відс отків; від 2 до 6 років - 55 відсотк ів; від 6 до 10 років - 60 відсоткі в; понад 10 років - 70 відсотків.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.34 Закон у України «Про загальнообов» язкове державне соціальне ст рахування на випадок безробі ття» Фонд має право: застосов увати фінансові санкції, пер едбачені законом, у разі пору шення порядку сплати страхув альниками страхових внесків ; стягувати з посадових осіб та страхувальників передб ачені законом штрафи та за стосовувати інші фінансові санкції за недотримання ць ого Закону. Фонд зобов'язаний : забезпечувати збір страхов их внесків; виплачувати забе зпечення та надавати соціа льні послуги, передбачені ц им Законом; вживати заходів до раціонального використ ання коштів і забезпечення фінансової стабільності Фон ду; контролювати правильн ість нарахування, своєчасні сть сплати страхових внескі в, а також витрат за страху ванням на випадок безробіття , передбачених цим Зак оном та іншими нормативно- правовими актами з питань страхування на випадок без робіття, правильність призн ачення роботодавцем та вип лати застрахованим особам до помоги по частковому безробі ттю; щорічно складати звіт п ро результати своєї діяльн ості та подавати його Кабіне ту Міністрів України; інформ увати застрахованих осіб про результати своєї роботи че рез засоби масової інформаці ї.

Згідно ч.ч.1,2 ст.35 вказаного З акону роботодавець має право : брати участь в управлінні с трахуванням на випадок безро біття через своїх представни ків відповідно до цього Зак ону і статуту Фонду; на судов ий захист своїх прав. Роботод авець зобов'язаний: своєчасн о та в повному розмірі сплачу вати страхові внески; надава ти виконавчій дирекції Ф онду відомості в установле ному порядку про: прийняття н а роботу працівників; заробі тну плату працівників, викор истання робочого часу тощо; с плату страхових внесків, у тому числі застрахованими особами.

Відповідно до ч.3 ст.35 Закону України «Про загальнообов»я зкове державне соціальне стр ахування на випадок безробіт тя»достовірність зазначени х у документах даних перевір яється виконавчою дирекцією Фонду. У разі їх недостовірно сті роботодавець добровільн о чи на підставі рішення су ду повинен відшкодувати стр аховику заподіяну шкоду.

Згідно ч.4 ст.35 Закону України «Про загальнообов»язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття»із р оботодавця утримуються: сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальни х послуг безробітному у раз і поновлення його на роботі з а рішенням суду; незаконно ви плачена безробітному сума з абезпечення у разі неповідо млення про його прийняття на роботу; незаконно отримана с ума допомоги по частковому б езробіттю.

Відповідних належних дока зів оскарження Наказу Одеськ ого міського центру зайнятос ті №233 від 16.12.2008р. про відшкодуван ня з Одеського ордена Леніна інституту Сухопутних військ коштів у сумі 734,13 грн., виплачен их безробітній ОСОБА_4, як допомога по безробіттю у зв'я зку з тим, що відомості, на під ставі яких призначено матері альне забезпечення, є недост овірними з вини роботодавця, суду не надано.

Частиною 1 ст. 71 Кодек су адміністративного судочи нства України передбачено, щ о кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на яких ґрун туються її вимоги та запереч ення.

Згідно з ч.1 ст.69 Кодексу а дміністративного судочинст ва України доказами в адміні стративному судочинстві є б удь-які фактичні дані, на під ставі яких суд встановлює наявність або відсутність о бставин, що обґрунтовують ви моги і заперечення осіб, які б еруть участь у справі, та інш і обставини, що мають значенн я для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюють ся судом на підставі пояснен ь сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань сві дків, письмових і речових до казів, висновків експертів.

Згідно зі ст.86 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішні м переконанням, що ґрунтуєть ся на їх безпосередньому, все бічному, повному та об'єктивн ому дослідженні.

Відтак, беручи до уваг и наведене, та оцінюючи наявн і у матеріалах справи письмо ві докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні в имоги Одеського міського цен тру зайнятості до Одеського ордена Леніна інституту Сухо путних військ про стягнення суми переплат які підлягают ь поверненню в загальному ро змірі 734,13 грн. правомірні, доку ментально підтверджені, відп овідають приписам чинного за конодавства, отже підлягают ь задоволенню повністю.

Керуючись ч.4 ст.128, ч.6 с т.71, ст.ст.158-163 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1.Адміністративний по зов Одеського міського центр у зайнятості до Одеського ор дена Леніна інституту Сухопу тних військ про стягнення су ми переплат які підлягають п оверненню в загальному розмі рі 734,13 грн. задовольнити.

2. Стягнути з Одеського орд ена Леніна інституту Сухопут них військ (65090, м.Одеса, вул.Фонт анська дорога, 10, код ЄДРПОУ 0763906 6) на користь Одеського місько го центру зайнятості (65078, м. Оде са, вул. Ген. Петрова,22, код ЄДРП ОУ 35358018) суму переплат які підл ягають поверненню в загально му розмірі 734(сімсот тридцять чотири)грн.13коп.

Виконавчий лист видати піс ля набрання постановою закон ної сили у разі надходження з аяви особи, на користь якої ух валено судове рішення.

Постанова може бути оскарж ена шляхом подання апеляційн ої скарги на постанову суду п ершої інстанції протягом дес яти днів з дня її проголошенн я. У разі застосування судом ч астини третьої статті 160 КАС У країни апеляційна скарга под ається протягом десяти днів з дня отримання копії постан ови.

Повний текст постанови скл адено та підписано «09»серпня 2010року

Суддя Харченко Ю.В.

1.Адміністративни й позов Одеського міського ц ентру зайнятості до Одеськог о ордена Леніна інституту Су хопутних військ про стягненн я суми переплат які підлягаю ть поверненню в загальному р озмірі 734,13 грн. задовольнити.

2. Стягнути з Одеського орде на Леніна інституту Сухопутн их військ (65090, м.Одеса, вул.Фонта нська дорога, 10, код ЄДРПОУ 07639066) н а користь Одеського міського центру зайнятості (65078, м. Одеса , вул. Ген. Петрова,22, код ЄДРПОУ 35358018) суму переплат які підляг ають поверненню в загальному розмірі 734(сімсот тридцять чо тири)грн.13коп.

09 серпня 2010 року

Дата ухвалення рішення09.08.2010
Оприлюднено20.08.2010
Номер документу10791971
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4481/09/1570

Ухвала від 13.04.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю. В.

Постанова від 09.08.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Харченко Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні