Ухвала
від 19.12.2022 по справі 908/2559/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

19.12.2022 Справа №908/2559/22

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А., розглянувши позовну заяву Фізичної особи ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство", код в ЄДР-19276012, 71060 с.Діброва (з) Більмацького району Запорізької області вул. Лебедєва, 13, про визнання недійсним договору про надання поворотної фінансової допомоги від 17.09.2017, дійшов висновку про її повернення з таких підстав.

Відповідно до статті 123 ГПК України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Сплата судового збору особами, які звертаються до суду, - це процесуальний обов`язок, який визначається нормами процесуального закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

Судовий збір справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом, і включається до складу судових витрат (стаття 1 зазначеного Закону).

Отже, сплата судового збору за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів є складовою доступу до правосуддя, який є елементом права особи на судовий захист, гарантованого статтею 55 Конституції України.

Відтак, судовий збір необхідно обраховувати виходячи зі ставки, що підлягає сплаті за подання позовної заяви немайнового характеру (підпункт 2 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір").

Згідно з підпунктом 2 п.2 ч.2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ч. 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір").

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" з 1 січня 2022 року встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб - 2481 грн.

Згідно з п. 2 ч. 1 статті 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивачем при поданні позовної заяви доказів сплати судового збору в установленому порядку і розмірі не надав.

При цьому позивач зазначає, що він звільнений від сплати судового збору, але не вказує підстави такого звільнення та не надає відповідні докази в підтвердження цих доводів.

Також згідно з п. 1 ч. 1 статті 164 ГПК України до позовної заява додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи позовної заяви і доданих до неї документів.

Статтею 172 ГПК України визначено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

За приписами статті 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 74 ГПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Позивачем не надано жодних доказів надіслання іншим учасникам справи копії позовної заяви.

Разом з тим вимоги щодо форми та змісту позовної заяви закріплені в статтях 162 та 164 ГПК України.

Згідно з частиною 1 статті 162 ГПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Відповідно до частини 2 статті 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази, позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову (п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України)

У позовній заяві ОСОБА_1 не зазначено ані підстав позову, в тому числі з нормативним мотивуванням, ані обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги. Не додано самого договору, що є предметом спору.

Крім того, відповідно до ч.2 статті 162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача (ч. 5 статті 164 ГПК України).

Згідно з п. 1 ч. 1 статті 60 ГПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені довіреністю фізичної або юридичної особи.

Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або у визначених законом випадках іншою особою (ч. 2 статті 60 ГПК України).

Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (ч. 4 статті 60 ГПК України).

Позовна заява подана представником заявника - адвокатом Никоненком О.О. через систему Електронний суд, при цьому представником позивача не додано документів в підтвердження його повноважень.

Враховуючи вищевикладене, суд повертає позовну заяву ОСОБА_1 без розгляду.

Керуючись статтями 3, 12, 20, 32, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

Ухвалив:

Повернути позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство", код в ЄДР- 19276012, 71060 с.Діброва (з) Більмацького району Запорізької області вул. Лебедєва, 13, про визнання недійсним договору від 17.09.2017.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 19.12.2022 та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду протягом десяти днів.

Копію ухвали надіслати позивачу, відповідачу.

СуддяВ.А. Кричмаржевський

Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено20.12.2022
Номер документу107919910
СудочинствоГосподарське
Сутьадвокатуру та адвокатську діяльність" (ч. 4 статті 60 ГПК України). Позовна заява подана представником заявника - адвокатом Никоненком О.О. через систему Електронний суд, при цьому представником позивача не додано документів в підтвердження його повноважень. Враховуючи вищевикладене, суд повертає позовну заяву ОСОБА_1 без розгляду. Керуючись статтями 3, 12, 20, 32, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

Судовий реєстр по справі —908/2559/22

Ухвала від 19.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні