Ухвала
від 13.12.2022 по справі 922/3745/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"13" грудня 2022 р.м. ХарківСправа № 922/3745/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

при секретарі судового засідання П`ятак А.С.

розглянувши справу

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Амбросія", м. Харків

до товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельна компанія "Російський продукт", м. Харків

про визнання банкрутом

учасники у справі про банкрутство не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 13.04.2021, крім іншого, визнано ТОВ "ТК "Російський продукт" банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Омельченка А.А.

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" (із змінами) у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" введено в Україні воєнний стан.

Проте, господарський суд Харківської області продовжує здійснювати правосуддя та працює у дистанційному режимі.

Враховуючи, що ліквідатором не надано докази виконання ліквідаційної процедури, ухвалою суду від 06.09.2022 призначено звіт ліквідатора до розгляду на 08.11.2022.

08.11.2022 до суду надійшло клопотання ліквідатора (вх. № 13486) про відкладення розгляду звіту, у зв`язку з неможливістю арбітражного керуючого Омельченка А.А. надати до судового засідання, призначеного 08.11.2022, на затвердження звіт про проведення ліквідаційної процедури ТОВ "ТК "Російський продукт" і ліквідаційний баланс через перебування ліквідатора в іншій області, у зв`язку з військовою агресією зі сторони РФ, введенням в Україні воєнного стану та постійну небезпеку для життя й здоров`я.

Ухвалою суду від 08.11.2022 відкладено розгляд звіту ліквідатора на 23.11.2022.

18.11.2022 до суду надійшло клопотання ліквідатора (вх. № 14445) про затвердження звіту арбітражного керуючого про проведення ліквідаційної процедури ТОВ "ТК "Російський продукт" і ліквідаційний баланс, до якого додано звіт та низку документів, які підтверджують виконання ліквідаційної процедури.

Ухвалою суду від 18.11.2022 відкладено розгляд звіту ліквідатора на 13.12.2022.

Ліквідатор та представник кредитора в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду звіту ліквідатора були повідомлені відповідно до вимог чинного законодавства.

Як вказано у Рішенні Конституційного суду України від 02.11.2004 №15-рп/2004 верховенство права - це панування права в суспільстві. Одним з проявів верховенства права є те, що право не обмежується лише законодавством як однією з його форм, а включає й інші соціальні регулятори, зокрема норми моралі, традиції, звичаї тощо, які легітимовані суспільством і зумовлені історично досягнутим культурним рівнем суспільства. Всі ці елементи права об`єднуються якістю, що відповідає ідеології справедливості, ідеї права, яка значною мірою дістала відображення в Конституції України.

В частині 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд вказує на те, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення Європейського суду з прав людини від 07.07.1989 у справі "Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії" (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі "Смірнова проти України").

Суд зазначає, що питання про те, що певні обставини перешкоджають розгляду справи, вирішуються судом залежно від конкретних обставин справи.

Критерії оцінювання "розумності" строку розгляду справи є спільними для всіх категорій справ (цивільних, господарських, адміністративних чи кримінальних). Це - складність справи, поведінка заявника та поведінка органів державної влади (насамперед, суду). Відповідальність держави за затягування провадження у справі, як правило, настає у випадку нерегулярного призначення судових засідань, призначення судових засідань з великими інтервалами, затягування при передачі або пересиланні справи з одного суду в інший, невжиття судом заходів до дисциплінування сторін у справі, свідків, експертів, повторне направлення справи на додаткове розслідування чи новий судовий розгляд.

Всі ці обставини судам слід враховувати при розгляді кожної справи, оскільки перевищення розумних строків розгляду справ становить порушення прав, гарантованих пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, а збільшення кількості звернень до Європейського суду з прав людини не лише погіршує імідж нашої держави на міжнародному рівні, але й призводить до значних втрат державного бюджету.

З урахуванням вищенаведеного, приймаючи до уваги, що явка ліквідатора та представника кредитора не була визнана обов`язковою, суд вважає, що зібраних доказів достатньо для розгляду справи за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Ухвалою суду від 21.12.2020 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "ТК "Російський продукт", визнано безспірними вимоги ТОВ "Амбросія" в розмірі 1536316,51 грн основної заборгованості та 21020,00 грн витрат зі сплати судового збору за подання до суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна ТОВ "ТК "Російський продукт" арбітражного керуючого Омельченка А.А.

24.12.2020 здійснено офіційне оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі ТОВ "ТК "Російський продукт" № 65670.

Ухвалою суду від 18.03.2021 в попередньому засіданні затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "ТК "Російський продукт" у складі одного кредитора - ТОВ "Амбросія" в розмірі 1536316,51 грн основної заборгованості (четверта черга) та 21020,00 грн витрат зі сплати судового збору за подання до суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство (перша черга), призначено підсумкове засідання суду.

Постановою господарського суду Харківської області від 13.04.2021, крім іншого, визнано ТОВ "ТК "Російський продукт" банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатором арбітражного керуючого Омельченка А.А.

20.04.2021 здійснено офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури № 66292.

Після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання ТОВ "ТК "Російський продукт" боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури заяв з поточними кредиторськими вимогами до боржника до суду не надходило.

У ході виконання ліквідаційної процедури ліквідатором здійснено наступні дії: складено реєстр вимог кредиторів ТОВ "ТК "Російський продукт"; з метою виявлення майна, яке підлягає державній реєстрації, та іншої інформації про боржника, арбітражним керуючим надіслано запити до відповідних державних установ; на підставі наказу від 20.04.2021 проведено інвентаризацію майна ТОВ "ТК "Російський продукт", за наслідками проведення якої встановлено відсутність у боржника будь-яких активів та наявність кредиторської заборгованості перед ТОВ "Амбросія" на загальну суму 1557336,51 грн, про що складено інвентаризаційні описи, акти, звіряльні відомості та протокол.

Відсутність майна та активів, які б належали банкруту, підтверджується довідками Головного управління Держпродспоживслужби у Харківській області, Державного космічного агентства України, департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області, інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, інформацією з порталу Міністерства внутрішніх справ України щодо зареєстрованих транспортних засобів, інформацією з бази даних ДП "Інститут інтелектуальної власності" "Укрпатент".

Відповідно до відомостей з Автоматизованої системи виконавчих проваджень відкриті виконавчі провадження, стороною яких є ТОВ "ТК "Російський продукт", відсутні.

Крім того, ліквідатором проведено аналіз фінансової, господарської, інвестиційної діяльності та щодо наявності ознак дій з фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства та дій з приховування банкрутства ТОВ "ТК "Російський продукт"; закрито рахунки ТОВ "ТК "Російський продукт", відкриті у банківських установах, про що свідчать довідки АТ "Ощадбанк", АТ "Альфа-Банк" та Головного управління ДПС у Харківській області.

За результатами проведення ліквідаційної процедури кредиторська заборгованість ТОВ "ТК "Російський продукт" не погашалася, у зв`язку з чим сума непогашеної кредиторської заборгованості ТОВ "ТК "Російський продукт" перед ТОВ "Амбросія", визнана ухвалами суду в межах справи про банкрутство, складає 1557336,51 грн (з яких: 1536316,51 грн - основний борг, 21020,00 грн - витрати зі сплати судового збору за подання до суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство).

У зв`язку з відсутністю у банкрута активів, ліквідатором складено ліквідаційний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю в розмірі 1557,3 тис. грн.

Відповідно до ч. 7 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважаються погашеними.

16.11.2022 на зборах кредиторів ТОВ "ТК "Російський продукт", оформлених протоколом, схвалено звіт арбітражного керуючого про проведення ліквідаційної процедури ТОВ "ТК "Російський продукт" і визнання роботи ліквідатора задовільною та ліквідаційний баланс; вирішено подати до суду звіт арбітражного керуючого про проведення ліквідаційної процедури ТОВ "ТК "Російський продукт" і ліквідаційний баланс на затвердження.

Відповідно до ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Згідно з ч. 2 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

Враховуючи виконання ліквідатором усіх дій з ліквідації банкрута, надання суду відповідних документів, які підтверджують виконання ліквідаційної процедури, відсутність у банкрута будь-яких активів, які можна було б направити на погашення кредиторської заборгованості, суд вважає за необхідне затвердити звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс, ліквідувати юридичну особу - ТОВ "ТК "Російський продукт" та закрити провадження у справі.

Керуючись ст. ст. 58-67, п. 5 ч. 1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 232-235 ГПК України, -

УХВАЛИВ:

Затвердити наданий суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.

Ліквідувати юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "Торгівельна компанія "Російський продукт" (61037, м. Харків, вул. Плеханівська, буд.126/1, код ЄДРПОУ 36459077).

Вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважати погашеними.

Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений строк або були відхилені господарським судом, вважати погашеними, а виконавчі документи за відповідними вимогами визнати такими, що не підлягають виконанню.

Провадження у справі закрити.

Зобов`язати державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та передати органам, які здійснювали облік, відповідне повідомлення про зняття юридичної особи з обліку.

Ухвалу направити ліквідатору, кредитору, Східному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Харків), державному реєстратору, Головному управлінню статистики у Харківській області, Основ`янсько-Слобідському ВДВС у місті Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Головному управлінню ДПС у Харківській області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги в строки, передбачені ст. 256 ГПК України.

Повний текст ухвали суду складено та підписано 19 грудня 2022 року.

Суддя Усатий В.О.

Дата ухвалення рішення13.12.2022
Оприлюднено20.12.2022
Номер документу107920853
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —922/3745/20

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 05.09.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 19.04.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 13.04.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 18.03.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 18.03.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні