Постанова
від 02.08.2010 по справі 2а-2974/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа №  2а-2974/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М    У К Р А Ї Н И

                                                                            

                  02 серпня 2010 р.                                                                                           м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі

Головуючого судді                                                                      Ткаченко О.Є.,

за участю секретаря                                                                      Маруфенко О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Новгород-Сіверському районі Чернігівської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Обрій» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, -

В С Т А Н О В И В :

04 червня 2010 року управління Пенсійного фонду України в Новгород-Сіверському районі Чернігівської області (далі – УПФУ в Новгород-Сіверському районі) звернулось до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Обрій» (далі - ТОВ «Обрій») про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за лютий - березень 2010 року по розділу 1 (32%, 4%, 42%) по страхових внесках на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в розмірі 6832,43 грн., фінансові санкції в сумі 8810,12 грн. та пеню в сумі 4140,15 грн. та по розділу 1 (1%-5%) по страхових внесках на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в розмірі 434,65 грн. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач зареєстрований в УПФУ в Новгород-Сіверському районі як платник страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та зобов’язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі такі внески до відповідного органу Пенсійного Фонду України відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

В судове засідання позивач не з’явився, надавши через канцелярію суду заяву про розгляд справи за відсутності представника позивача, якою позовні вимоги підтримав та просив задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з’явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду невідомі.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

ТОВ «Обрій» зареєстроване в УПФУ в Новгород-Сіверському районі 29 березня 2000 року, що підтверджується повідомленням про взяття на облік юридичної особи (а.с. 15).

Відповідно до статті 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» платниками страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування є: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру.

Права та обов’язки страхувальників передбачені статтею 17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», в якій, зокрема, передбачено обов’язок страхувальника нараховувати, обчислювати та сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до поданих позивачем розрахунків сума в розмірі 20217,35 грн. є заборгованістю зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за лютий – березень 2010 року по розділу 1 (32%, 4%, 42%) по страхових внесках на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в розмірі 6832,43 грн., фінансових санкціях в сумі 8810,12 грн. та пені в сумі 4140,15 грн. та по розділу 1 (1%-5%) по страхових внесках на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в розмірі 434,65 грн., що підтверджується розрахунками сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування ТОВ «Обрій» за лютий – березень 2010 року, а також рішеннями про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду від 17 березня 2010 року № 54, від 23 березня 2010 року № 73 та від 23 квітня 2010 року № 82 (а.с. 6, 7, 8, 10, 11).

У відповідності до частини 6 статті 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду, яким для відповідача є календарний місяць. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, відповідно до частини 2 статті 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Згідно пункту 8.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року № 21-1 (далі – Інструкція) органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки у випадках: а) якщо дані документальних перевірок результатів діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків; б) якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків; в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені. У випадку а) вимога надсилається одночасно з актом документальної перевірки. У випадку б) вимога надсилається щомісяця протягом п'яти робочих днів, наступних за звітним базовим періодом. Вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу.  Згідно п. 8.3 Інструкції вимога формується на підставі актів документальних перевірок та облікових даних з карток особових рахунків страхувальників.

За несвоєчасну сплату страхових внесків рішенням УПФ України в Новгород-Сіверському районі про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органами Пенсійного фонду від 17 березня 2010 року № 54 до ТОВ «Обрій» застосовано фінансову санкцію на суму 400,00 грн. та нарахована пеня в розмірі 947,54 грн., рішенням від 23 березня 2010 року № 73 застосовано фінансову санкцію на суму 6804,48 грн., а також рішенням від 23 квітня 2010 року № 82 застосовано фінансову санкцію на суму 1605,64 грн. та нарахована пеня в розмірі 3192,61 грн. (а.с. 8, 10, 11).

Відповідачу відповідно до пункту 8.3 Інструкції сформована та направлена вимога від 05 травня 2010 року № Ю-552 про сплату боргу в розмірі 25465,40 грн., в т.ч. недоїмка зі сплати страхових внесків в сумі 17085,54 грн., фінансова санкція (штраф) – 7302,11 грн. та пеня – 1077,75 грн., яка була отримана відповідачем 11 травня 2010 року (а.с. 13, 14).

Відповідно до статті 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією,  включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

ТОВ «Обрій» вимога про сплату боргу зі страхових внесків отримана, у встановленому законом порядку не оскаржена, але борг добровільно не сплачено.

Частиною першою статті 71 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 Кодексу адміністративного судочинства України.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги УПФУ в Новгород-Сіверському районі до ТОВ «Обрій» є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 122, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

П О С Т А Н О В И В :

Позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Новгород-Сіверському районі Чернігівської області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Обрій» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Обрій» (Чернігівська обл., Новгород-Сіверський р-н, с. Смяч, код 30829332) на користь управління Пенсійного фонду України в Новгород-Сіверському районі Чернігівської області заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в сумі 19782 (дев’ятнадцять тисяч сімсот вісімдесят дві) грн. 70 коп. на р/р 2560030312303 та 434 (чотириста тридцять чотири) грн. 65 коп. на р/р 2560130313303 в Новгород-Сіверському відділенні ВАТ «Державний ощадний банк України» № 3048, МФО 343143.

Постанова відповідно до частини 1 статті 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку для подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її складання в повному обсязі, особою, яка оскаржує постанову, за правилами, встановленими статтями 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

          Дата складання та підписання повного тексту постанови –09 серпня 2010 р.

          Суддя                                                                                  О.Є. Ткаченко

Дата ухвалення рішення02.08.2010
Оприлюднено19.08.2010
Номер документу10792266
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2974/10/2570

Ухвала від 07.06.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Смірнова О.Є.

Постанова від 02.08.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

О.Є. Ткаченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні