Рішення
від 19.12.2022 по справі 677/470/22
КРАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 677/470/22

Провадження № 2/677/411/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 грудня 2022 року м. Красилів

Красилівський районний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Гладій Л.М.,

з участю секретаряВладюк Н.В.,

розглянув за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про припинення та визнання права власності на земельну ділянку, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 , про припинення та визнання права власності на земельну ділянку.

Позивачка, в обґрунтування позову вказує, що рішенням Красилівського районного суду від 15 липня 2021 року визнано недійсними свідоцтва про право на спадщину за законом № 2-1627 та № 2-1629 видані 18 серпня 2020 року державним нотаріусом Красилівської державної нотаріальної контори Тиховською В.В. для ОСОБА_2 після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на земельні ділянки площею 1,1312 га кадастровий № 68227783700:02:002:0080 та 1,0287 га кадастровий № 6822783700:02:003:0118 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Заставківської сільської ради Красилівського району Хмельницької області, які належали ОСОБА_4 , тобто рішенням суду було лише визнано недійсними свідоцтва про право на спадщину за законом, а державна реєстрація права власності на земельні ділянки на ім`я ОСОБА_2 не скасована, тому, при зверненні її, як спадкоємиці першої черги за законом після смерті батька ОСОБА_4 , до державного нотаріуса Тиховської В.В. для оформлення спадщини, вона отримала відмову у видачі їй свідоцтва про право власності на спадкове майно, оскільки згідно актуальних даних державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень право власності на вищевказані земельні ділянки , на даний час, зареєстровано за ОСОБА_2 , у зв`язку з чим просить суд скасувати та припинити державну реєстрацію права власності ОСОБА_2 та визнати за нею право на земельні ділянки площею 1,13 га кадастровий № 68227783700:02:002:0080 та 1,03 га кадастровий № 6822783700:02:003:0118 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Заставківської сільської ради Красилівського району Хмельницької області.

Позивач ОСОБА_5 в судове засідання не з`явилась, подала заяву в якій позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити, розглядати справу у її відсутність.

Відповідач, в судове засідання не з`явилася, надіслала до суду письмову заява про розгляд справи у її відсутності, позов визнала в повному обсязі.

Суд вважає за можливе проводити розгляд справи за наявними в матеріалах справи доказами у відповідності дост. 279 ЦПК України.

Відповідно до положень ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в порядку, передбаченомуст. 206 ЦПК України.

Відповідно до абзацу 3 пункту 24Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009№ 2 "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції"у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

В судовому засіданні не встановлено, що визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб і тому, суд приходить до висновку про прийняття визнання позову відповідачем та задовольнити вимоги позивача.

При зверненніпозивачки ОСОБА_1 , як спадкоємиці першої черги за закономпісля смерті батька ОСОБА_4 , до державного нотаріуса Тиховської В.В. для оформленняспадщини, остання отримала відмову у видачі їй свідоцтва про право власності на спадкове майно, оскільки згідно актуальних даних державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень право власності на вищевказані земельні ділянки, на даний час,після рішення суду, зареєстровано за ОСОБА_2 ,тобто рішенням суду було лише визнано недійсними свідоцтва про право на спадщину за законом, а державна реєстрація права власності на земельні ділянки на ім`я ОСОБА_2 , відповідно дост.26 Закону України«Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», не скасована, що підтверджується Листом приватного нотаріуса № 1033/01-16 від 21 серпня 2021 року.

Відповідно до пункту 1 частини першоїст. 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»до загальних засад державної реєстрації прав належить гарантування державою об`єктивності, достовірності та повноти відомостей про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження.

Відповідно до ч. 2ст. 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»«У разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, а також у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37цього Закону, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав».

Підпунктом 15 п. 11Закону України від 05.12.2019 № 340-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству»уЗаконі України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень"викладено у новій редакції статтю 26.

Так, згідно ч. 3ст. 26 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень"(в редакції на момент розгляду справи судом).

У разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на підставі судового рішення чи у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37цього Закону, а також у разі визнання на підставі судового рішення недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування на підставі судового рішення державної реєстрації прав, державний реєстратор чи посадова особа Міністерства юстиції України (у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37цього Закону) проводить державну реєстрацію набуття, зміни чи припинення речових прав відповідно до цьогоЗакону.

Ухвалення судом рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, а також скасування державної реєстрації прав допускається виключно з одночасним визнанням, зміною чи припиненням цим рішенням речових прав, обтяжень речових прав, зареєстрованих відповідно до законодавства (за наявності таких прав).

На підставівикладеного,суд приходитьдо висновку,що внаслідоквизнання судомнедійсними свідоцтвпро правона спадщинуза законом,реєстраційні номера2-1627 та 2-1629 видані 18 серпня 2020 року державним нотаріусом Красилівської державної нотаріальної контори Тиховською В.В. для ОСОБА_2 після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 на земельні ділянки площею 1,1312 га кадастровий № 68227783700:02:002:0080 та 1,0287 га кадастровий № 6822783700:02:003:0118 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Заставківської сільської ради Красилівського району Хмельницької області, які належали ОСОБА_4 , необхідно скасувати та припинити державну реєстрацію права власності ОСОБА_2 на вищевказані земельні ділянки, тому позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню.

Що стосуються вимоги про визнання права власності на земельні ділянки то суд приходить до таких висновків.

Рішенням Красилівського районного суду від 15 липня 2021 року встановлено факт, що ОСОБА_1 , постійно проживала із спадкодавцем, ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у житловому будинку по АДРЕСА_1 на час відкриття його спадщини.

У силу вимогст. 1217 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 5ст. 1268 ЦК Українинезалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Виникнення у спадкоємця права на спадщину, яке пов`язується з її прийняттям, як майнового права, зумовлює входження права на неї до складу спадщини після смерті спадкодавця, який не одержав або втратив свідоцтво про право на майно.

Згідно ізст. 392 ЦК Українивласник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно дост. 328 ЦК Україниправо власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Як вбачається із матеріалів справи позивач є спадкоємцем за законом, однак позбавлена можливості вирішити питання оформлення спадщини у позасудовому порядку.

Слід врахувати, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту та застосовується лише якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Згідно з положеннямист. 1216 ЦК України- спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У порядку статей 1216 та 1218ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно частини другоїстатті 1220 ЦК Україничасом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини (частина третяст. 1223 ЦК).

Відповідно до частини першоїстатті 1296 ЦК Україниспадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Згідно п. 23Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування»свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст.ст.3,8,9 Конституції Українив Україні визнається і діє принцип верховенства права, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави, а чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Відповідно до п. 4.15 Глави 10 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженогонаказом Мінюсту № 296/5 від 22 лютого 2012 рокута зареєстрованого в Мінюсті 22 лютого 2012 року за № 282/20595 видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до ч. 1 ст.15, ч. 1,2ст.16 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання шляхом звернення до суду за захистом свого права з позовом про визнання такого права.

Оскільки визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, який має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку, враховуючи те, що нотаріусом відмовлено у вчинені нотаріальної дії щодо видачі позивачу свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку після смерті батька, суд беручи до уваги, що позивач згідно ч. 1ст. 1268 ЦК Україниприйняла спадщину у строки, визначені ч. 1ст. 1270 ЦК України, вважає що її позовні вимоги щодо визнання за нею в порядку спадкування права на земельну ділянку ґрунтуються на вимогах закону і підлягають задоволенню.

На стягненні судових витрат позивач не наполягає. Користуючись принципом диспозитивності, визначеним ч. 1 ст.13 ЦПК України, суд не виходить за межі заявлених позовних вимог, а тому підстав для стягнення судових витрат з відповідача на користь позивача не вбачається.

На підставі вищевикладеного, також ч.ч. 1, 2ст. 26 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», керуючись ст.ст.263-265,282 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державну реєстрацію права власності ОСОБА_2 на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Заставківської сільської ради Красилівського району Хмельницької області площею 1,03 га із кадастровим № 6822783700:02:003:0118 (номер запису про право власності 37802917) та земельну ділянку площею 1,1312 га із кадастровим № 6822783700:02:002:0080 (номер запису про право власності 37803085), яка проведена 08 серпня 2020 року державним нотаріусом Красилівської державної нотаріальної контори Тиховською В.В., припинивши право власності ОСОБА_2 на зазначені земельні ділянки.

Визнати на ОСОБА_1 в порядку спадкування після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Заставківського старостинського округу Красилівської міської ради Хмельницької області площею 1,03 га із кадастровим № 6822783700:02:003:0118 та земельну ділянку площею 1,13 га із кадастровий № 6822783700:02:002:0080.

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса місця проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Хмельницького апеляційного суду через Красилівський районний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Л.М. Гладій

СудКрасилівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено21.12.2022
Номер документу107927627
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —677/470/22

Рішення від 19.12.2022

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Гладій Л. М.

Ухвала від 06.06.2022

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Гладій Л. М.

Ухвала від 04.05.2022

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

Гладій Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні