Постанова
від 07.04.2010 по справі 44/195-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2010 р. № 44/195-б

Вищий господарський с уд України у складі колегії с уддів:

головуючого:

суддів: Коваленка В.М.,

Міщенка П.К.,

Продаєвич Л.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні

касаційну скаргу Державної податкової інсп екції у Шевченківському райо ні м. Києва

на ухвалу господарського суду міста Києва від 25.01.2010

у справі № 44/195-б

за заявою

до

про

ліквідатор Товариства з обмеженою в ідповідальністю

"Товарна група "Атланта", м. Ки їв

Товариства з обмеженою від повідальністю "Нікаторгбуд", м. Київ

визнання банкрутом

ОСОБА_4

за участю представників ст орін:

від скаржника:

від кредитора:

від боржника: Фесюнов О.В. за дов. від 21.11.20 07 №3608/9/10-113

Тригубенко М.О. за дов. від 01.03.2009

ОСОБА_4 - ліквідатор

ВСТАНОВИВ:

За заявою Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Товарна група "Атланта" (над алі - ТОВ "ТГ "Атланта") господ арським судом міста Києва ух валою від 20.03.2009 на підставі стат ей 1, 3-14 Закону України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом" порушено провадженн я у справі про банкрутство То вариства з обмеженою відпові дальністю "Нікаторгбуд" (нада лі - ТОВ "Нікаторгбуд"), призна чено підготовче засідання на 02.04.2009, введено мораторій на зад оволення вимог кредиторів, п роцедуру розпорядження майн ом боржника тощо.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 25.01.2010 (суддя: Ч еберяк П.П.) затверджено звіт л іквідатора, ліквідаційний ба ланс банкрута, ліквідовано б анкрута - ТОВ "Нікаторгбуд" я к юридичну особу, припинено п ровадження у справі та дію мо раторію.

Доповідач: Продаєвич Л .В.

У поданій до Вищого господ арського суду України касаці йній скарзі Державна податко ва інспекція (надалі - ДПІ) у Ш евченківському районі м. Києва просить скасувати постанову господарського су ду міста Києва від 20.10.2009, направ ити справу на новий розгляд д о місцевого господарського с уду, проте, у тексті касаційно ї скарги йдеться про скасува ння ухвали господарського су ду міста Києва від 25.01.2010 року.

Як зазначено в касаційній с карзі, ДПІ у Шевченківському районі м. Києва вважа є, що господарським судом неп равильно застосовані припис и статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом", у порушення ста тті 38 Господарського процесу ального кодексу України не в итребувані письмові докази щ одо сплати товариством подат ків і зборів до державного бю джету.

Скаржник стверджує, що за ві дсутності доказів безспірно сті грошових вимог суд повин ен був припинити провадження у справі.

У відзиві на касаційну скар гу ліквідатор ТОВ "Нікаторгб уд" зазначає про необґрунтов аність доводів ДПІ у Шевченк івському районі м. Києва, яка п омилково вважає, що провадже ння у справі про банкрутство товариства здійснювалося за спрощеною процедурою в поря дку статті 52 Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом", та зауважує н а тому, що ініціюючим кредито ром при зверненні до суду із з аявою про порушення провадже ння у справі були виконані ви моги статей 6, 7, 11 Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом", у зв'язку з чим відсутні підстави для зм іни або скасування оскаржува ного судового акта відповідн о до статті 11110 Господарського процесуального кодексу Укра їни, просить касаційну скарг у залишити без задоволення, а ухвалу господарського суду міста Києва від 25.01.2010 - без змі н.

Розпорядженням заступника Голови Вищого господарськог о суду України від 06.04.2010 № 02.01-35/85 змінено склад колегії суд дів та призначено колегію су ддів у складі: Коваленка В.М . - головуючого, суддів Міщ енка П.К. та Продаєвич Л.В.

У засіданні суду касаційно ї інстанції представник ДПІ у Шевченківському районі м. К иєва уточнив вимоги за касац ійною скаргою, просить скасу вати ухвалу господарського с уду міста Києва від 25.01.2010 та нап равити справу на новий розгл яд.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, пер евіривши матеріали справи, п роаналізувавши правильніст ь застосування господарськи м судом норм матеріального т а процесуального права, висл ухавши пояснення присутніх у судовому засіданні представ ників сторін, обговоривши до води касаційної скарги, дійш ла висновку про відсутність підстав для її задоволення, в иходячи з наступного.

Матеріалами справи доведе но, що провадження у справі пр о банкрутство ТОВ "Нікаторгб уд" здійснювалося господарсь ким судом за загальною проце дурою; на підготовчому засід анні, яке відбулося не пізніш е тридцяти днів з дня прийнят тя заяви про порушення справ и про банкрутство, як-то перед бачено частиною 1 статті 11 Зак ону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", місцевим господарським суд ом було надано правову оцінк у поданим ініціюючим кредито ром документам, зокрема, у час тині безспірності вимог; ухв алою, прийнятою за результат ами підготовчого засідання, визнано розмір вимог кредито ра ТОВ "ТГ "Атланта" в сумі 300203,00 гр н., зобов'язано заявника подат и до офіційного друкованого органу оголошення про поруше ння справи про банкрутство б оржника, призначено розпоряд ником майна боржника арбітра жного керуючого ОСОБА_4, п ризначено попереднє засідан ня суду на 02.07.2009 року.

У проведеному у встановлен і частиною 1 статті 15 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом" строк и попередньому засіданні від 02.07.2009 господарським судом були визнані кредиторами боржник а: ТОВ "ТГ "Атланта" на суму 300203,00 грн., ДПІ у Шевченківськом у районі м. Києва на суму 566,80 грн ., Руденко Л.О. на суму 1500,00 грн .; затверджено реєстр вимог кр едиторів тощо.

Згідно зі статтею 16 вказано го Закону був сформований ко мітет кредиторів, до компете нції якого належить прийнятт я рішень, у т.ч. про скорочення процедури розпорядження май ном боржника.

23.07.2009 до місцевого господарсь кого суду надійшли протокол зборів кредиторів щодо обран ня комітету кредиторів, прот окол засідання комітету кред иторів та клопотання про виз нання ТОВ "Нікаторгбуд" банкр утом і відкриття ліквідаційн ої процедури, розгляд яких ух валою від 30.07.2009 було призначено господарським судом на 07.09.2009 ро ку.

Постановою господарського суду міста Києва від 07.09.2009 ТОВ "Нікаторгбуд" визна но банкрутом, припинено проц едуру розпорядження майном б оржника та відкрито ліквідац ійну процедуру, визнано розм ір вимог кредиторів: ТОВ "ТГ "А тланта", ДПІ у Шевченківськом у районі м. Києва, Руденко Л.О ., задоволено клопотання за явника та призначено ліквіда тором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_4, якого з обов'язано подати до офіційн ого друкованого органу оголо шення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквід аційної процедури, підприємн ицьку діяльність банкрута за вершено тощо.

На виконання вимог Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом" та го сподарського суду міста Києв а арбітражним керуючим ОСО БА_4 до господарського суду подано звіт ліквідатора та л іквідаційний баланс банкрут а, а головою комітету кредито рів клопотання про їх затвер дження, розгляд яких було при значено судом на 25.01.2010 року.

При винесенні оскаржувано ї ухвали від 25.01.2010 про затвердже ння звіту ліквідатора, лікві даційного балансу та припине ння провадження у справі гос подарський суд першої інстан ції виходив із того, що майнов их активів банкрута для задо волення вимог кредиторів не виявлено, погашення вимог кр едиторів не відбулося.

При цьому, місцевий господа рський суд визнав дії ліквід атора такими, що відповідают ь вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом".

Здійснення ліквідатором з аходів у ліквідаційній проце дурі чітко спрямовано законо давцем на задоволення вимог кредиторів за рахунок продаж у майна збанкрутілого суб'єк та підприємницької діяльнос ті.

Відповідно до частини 1 стат ті 32 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом" після завершення усі х розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господар ського суду звіт та ліквідац ійний баланс, до якого додают ься: показники виявленої лік відаційної маси (дані її інве нтаризації); відомості про ре алізацію об'єктів ліквідацій ної маси з посиланням на укла дені договори купівлі-продаж у; копії договорів купівлі-пр одажу та акти приймання - пере дачі майна; реєстр вимог кред иторів з даними про розміри п огашених вимог кредиторів; д окументи, які підтверджують погашення вимог кредиторів.

Отже, законом передбачено п ерелік додатків до звіту лік відатора, які подаються суду разом із звітом ліквідатора та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсу мками ліквідаційної процеду ри, яке проводиться за участю кредиторів (комітету кредит орів).

Господарський суд після за слуховування звіту ліквідат ора та думки членів комітету кредиторів або окремих кред иторів виносить ухвалу про з атвердження звіту ліквідато ра та ліквідаційного балансу .

Матеріали справи свідчать , що 01.12.2009 до суду першої інстанц ії подано звіт ліквідатора п ро проведену роботу з відпов ідними додатками до нього, зо крема, реєстр вимог кредитор ів, ліквідаційний баланс бан крута станом на 27.11.2009, який міст ить відомості про відсутніст ь майнових активів боржника.

Дослідивши надані ліквіда тором звіт, в якому зазначено про відсутність грошових ко штів, майна та будь-яких інших майнових активів товариства , на підтвердження чого лікві датором надані відповідні до відки Інспекції державного т ехнічного нагляду, Київськог о міського бюро технічної ін вентаризації та реєстрації п рава власності на об'єкти нер ухомого майна, Головного упр авління земельних ресурсів К иївської МДА, установи банку , та інші документи, з урахуван ням клопотання голови коміте ту кредиторів від 27.11.2009 і рішенн я засідання комітету кредито рів від 27.11.2009, оформленого прото колом №2, суд першої інстанції дійшов до обґрунтованого ви сновку про затвердження звіт у та ліквідаційного балансу банкрута, ліквідацію товарис тва та припинення провадженн я у справі.

З огляду на викладене та вих одячи із повноважень суду ка саційної інстанції, передбач ених статтями 1115, 1117 Господарсь кого процесуального кодексу України, згідно з якими, зокре ма, касаційна інстанція на пі дставі встановлених фактичн их обставин справи перевіряє застосування судом першої ч и апеляційної інстанції норм матеріального і процесуальн ого права, не має права встано влювати або вважати доведени ми обставини, що не були встан овлені у рішенні або постано ві господарського суду чи ві дхилені ним, колегія суддів В ищого господарського суду Ук раїни не вбачає підстав для с касування або зміни оскаржув аного судового акта.

Касаційна скарга вміщує су перечливе матеріалам справи правове обґрунтування вимог з посиланням на статтю 52 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом", я ка регулює особливості банкр утства відсутнього боржника та яка в даному випадку не зас тосована господарським судо м.

З урахуванням наведеного, к олегія суддів Вищого господа рського суду України дійшла до висновку, що за наслідками розгляду касаційної скарги ДПІ у Шевченківському районі м. Києва оскаржувана ухвала п ідлягає залишенню без змін, а касаційна скарга - без задо волення.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Гос подарського процесуального кодексу України, Вищий госпо дарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Держа вної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Ки єва - залишити без задоволен ня.

Ухвалу господарського суд у міста Києва від 25.01.2010 у справі № 44/195-б - залишити без змін.

Постанова набирає законно ї сили з дня її прийняття та не підлягає перегляду в касаці йному порядку.

Головуючий: В.Коваленко

Судді: П. Міщенко

Л. Продаєвич

Дата ухвалення рішення07.04.2010
Оприлюднено19.08.2010
Номер документу10792815
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —44/195-б

Ухвала від 14.01.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 14.01.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 24.10.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Постанова від 07.09.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 29.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Постанова від 07.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Продаєвич Л. В.

Ухвала від 25.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чеберяк П.П.

Ухвала від 17.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Продаєвич Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні