Постанова
від 27.04.2010 по справі 5/31/09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2010 р. № 5/31/09

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого: Короткевича О.Є.,

суддів: Білошкап О. В., Міщенко П . К.

розглянувши матеріали

касаційної скарги Державної податкової інсп екції у Заводському районі м . Миколаєва

на ухвалу господарського суду Мико лаївської області

від 20.03.2009 року

у справі №5/97/09

за заявою боржника Товариства з обмеженою ві дповідальністю "ГРЕЙН ТРЕЙ ДИНГ ГРУПП"

про банкрутство

за участю представників уч асників судового провадженн я:

від ліквідатора Не з'явився

від скаржника Не з'явився

В С Т А Н О В И В :

25.03.2009 року господарськ им судом Миколаївської облас ті порушено провадження у сп раві №5/97/09 про банкрутство Това риства з обмеженою відповіда льністю "ГРЕЙН ТРЕЙДИНГ ГРУ ПП" (Далі - ТОВ "ГРЕЙН ТРЕЙ ДИНГ ГРУПП"), введено морато рій на задоволення вимог кре диторів на весь час провадже ння у справі про банкрутство з усіма наслідками передбач еним законом.

Постановою господарського суду Миколаївської області від 03.02.2009 року в порядку ст. 51 Зак ону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом »визнано Товариства з обмеже ною відповідальністю "ГРЕЙН ТРЕЙДИНГ ГРУПП" код 34707373 ба нкрутом, відкрито ліквідацій ну процедуру та призначено л іквідатором банкрута - арбі тражного керуючого Цурік М . В.

В порядку ст. 32 Закону Україн и «Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом»ліквідато ром Товариства з обмеженою в ідповідальністю "ГРЕЙН ТРЕ ЙДИНГ ГРУПП" було подано зв іт по ліквідації підприємств а банкрута та ліквідаційний баланс банкрута станом на 17.03.20 09 року.

Ухвалою господарського су ду Миколаївської області ві д 20.03.2009 року затверджено вищеза значений звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "ГРЕЙН ТРЕЙДИНГ ГРУПП " та припинено провадження у справі №5/31/09.

Не погоджуючись з при йнятим у справі судовим акто м, Державна податкова інспек ція у Заводському районі міс та Миколаєва звернулася з ка саційною скаргою, в якій прос ить скасувати ухвалу господ арського суду Миколаївсько ї області від 20.03.2009 року про зат вердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, а ргументуючи порушенням судо м норм матеріального та проц есуального права.

Ухвалою Вищого господарсь кого суду України від 15.03.2010 року прийнято касаційну скаргу Д ержавної податкової у Заводс ькому районі міста Миколаєва на ухвалу господарського су ду Миколаївської області ві д 20.03.2009 року до провадження та п ризначено скаргу до розгляду .

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, пер еглянувши у касаційному поря дку ухвалу суду першої інста нції, на підставі встановлен их фактичних обставин справи перевіривши застосування су дом норм матеріального та пр оцесуального права, дійшла в исновку, про наявність право вих підстав для задоволення касаційної скарги, виходячи з наступного.

Згідно зі ст.41 ГПК України го сподарські суди розглядають справи про банкрутство у пор ядку провадження, передбачен ому цим Кодексом, з урахуванн ям особливостей, встановлени х Законом України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом".

Відповідно ст. ст. 4, 43 ГПК Укр аїни судове рішення є законн им та обґрунтованим лише у ви падку всебічного повного та об' єктивного розгляду в суд овому процесі всіх обставин справи в їх сукупності у відп овідності з нормами матеріал ьного та процесуального прав а.

Ухвала суду про затверджен ня звіту ліквідатора, ліквід аційного балансу є за своєю п равовою природою судовим ріш енням, яке підсумовує хід лік відаційної процедури, в яком у необхідно повно відобразит и обставини, що мають значенн я для даної справи (вчинення н алежних дій по виявленню акт ивів та пасивів боржника, зок рема, виявлення ліквідатором кредиторів та дотримання їх процесуальних прав підчас р озгляду їх грошових вимог, до ведення неможливості віднов лення платоспроможності бор жника внаслідок вжитих лікві датором заходів, доведення н еможливості задоволення виз начених ліквідатором вимог к редиторів з наслідками його ліквідації), висновки суду пр о встановлені обставини і їх правові наслідки повинні бу ти вичерпними, відповідати д ійсності та підтверджуватис я достовірними доказами, дос лідженими в судовому засідан ні.

Затверджуючи звіт ліквіда тора, ліквідаційний баланс т а припиняючи провадження по справі, господарський суд пе ршої інстанції виходив з тог о, що відповідно до поданого л іквідатором боржника звіту у боржника - Товариства з обмеж еною відповідальністю "ГРЕЙН ТРЕЙДИНГ ГРУПП" відсутні будь-які активи, за рахунок як их можна було б задовольнити вимоги кредитора та наявні в сі підстави ліквідувати банк рута.

Однак вищезазначений висн овок суду являється передчас ним.

Відповідно до чинного зако нодавства рішення суду є зак онним тоді, коли суд, виконавш и всі вимоги процесуального законодавства і всебічно пер евіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нор мами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а за їх в ідсутності - на підставі зако ну, що регулює подібні віднос ини, або виходячи із загальни х засад і змісту законодавст ва України.

Оскаржувана ухвала суду пе ршої інстанції зазначеним ви ще вимогам не відповідає.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" про вадження у справах про банкр утство регулюється цим Закон ом, Господарським процесуаль ним кодексом України, іншими законодавчими актами Україн и.

Як вбачається із матеріалі в справи, провадження по спра ві про банкрутство Товариств а з обмеженою відповідальніс тю "ГРЕЙН ТРЕЙДИНГ ГРУПП" було порушене господарським судом міста Києва на підстав і ст. 51 Закону України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом".

Відповідно до ст. 51 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом", якщо в артості майна боржника - юрид ичної особи, щодо якого прийн ято рішення про ліквідацію, н едостатньо для задоволення в имог кредиторів, така юридич на особа ліквідується в поря дку, передбаченому цим Закон ом. У разі виявлення зазначен их обставин ліквідатор (лікв ідаційна комісія) зобов'язан і звернутись до господарсько го суду із заявою про порушен ня справи про банкрутство та кої юридичної особи. За резул ьтатами розгляду заяви про п орушення справи про банкрутс тво юридичної особи, майна як ої недостатньо для задоволен ня вимог кредиторів, господа рський суд визнає боржника, я кий ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну проц едуру, призначає ліквідатора . Обов'язки ліквідатора можут ь бути покладені на голову лі квідаційної комісії (ліквіда тора) незалежно від наявност і в нього ліцензії. Кредитори мають право заявити свої пре тензії до боржника, який лікв ідується, в місячний строк з д ня публікації оголошення про визнання боржника, який лікв ідується, банкрутом.

Згідно з ч.4 ст.105 ЦК України ко місія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих з асобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юри дичної особи, що припиняєтьс я, повідомлення про припинен ня юридичної особи та про пор ядок і строк заявлення креди торами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації пов ідомлення про припинення юри дичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 110 ЦК Укра їни юридична особа ліквідуєт ься за рішенням її учасників або органу юридичної особи, у повноваженого на це установч ими документами, в тому числі , у зв'язку із закінченням стро ку, на який було створено юрид ичну особу, досягнення мети, д ля якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Згідно з ч. 3 ст. 110 ЦК України, я кщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для зад оволення вимог кредиторів, ю ридична особа ліквідується в порядку, встановленому зако ном про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 111 Ц К України ліквідаційна коміс ія після закінчення строку д ля пред'явлення вимог кредит орами складає проміжний лікв ідаційний баланс, який місти ть відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідує ться перелік пред'явлених кр едиторами вимог, а також про р езультати їх розгляду. Промі жний ліквідаційний баланс за тверджується учасниками юри дичної особи або органом, яки й прийняв рішення про ліквід ацію юридичної особи.

Згідно з ч.5 ст.60 Господарсько го кодексу України, яка регул ює загальний порядок ліквіда ції суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господ арювання, який ліквідується і розраховується з кредитора ми, складає ліквідаційний ба ланс та подає його власнику а бо органу, який призначив лік відаційну комісію. Достовірн ість та повнота ліквідаційно го балансу повинні бути пере вірені у встановленому закон одавством порядку.

Як вбачається з матеріалів справи в заяві Голови ліквід аційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "ГРЕЙН ТРЕЙДИНГ ГРУПП" пр о порушення справи про банкр утство відсутні посилання на факти: здійснення оцінки ная вного майна боржника, повідо млення органу державної пода ткової служби про ліквідацію підприємства у встановленом у законодавством порядку, як і необхідні для з'ясування на явності чи відсутності підст ав для порушення провадження у справі про банкрутство за п равилами ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспромо жності боржника або визнання його банкрутом", вказані обст авини, виходячи з вимог Закон у, повинні бути в наявності та з'ясовані на момент порушенн я справи про банкрутство за с прощеною процедурою, що судо м першої інстанції зроблено не було. Звернення з заявою пр о порушення справи про банкр утство та порушення провадже ння за спрощеною процедурою, яку регулює ст.51 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом", можливе л ише після закінчення строку, який передбачений ч.4 ст.105 ЦК У країни.

Після розміщення комісією з припинення юридичної особ и в друкованих засобах інфор мації повідомлення про припи нення юридичної особи, в поря дку ч. 4 ст. 105 ЦК України, цей факт стає загальновідомим.

Відповідно до абз. 4 ст. 1 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" с уб'єкт господарської діяльно сті може бути визнаний банкр утом тільки в разі встановле ння господарським судом його неспроможності відновити св ою платоспроможність та задо вольнити визнані судом вимог и кредиторів не інакше як чер ез застосування ліквідаційн ої процедури.

Тому, при винесені постанов и про визнання боржника банк рутом та відкриття ліквідаці йної процедури суд в обов'язк овому порядку повинен з'ясув ати актив і пасив боржника.

В матеріалах справи відсут ні належні докази щодо забор гованості боржника перед кре дитором та докази, що підтвер джують неспроможність боржн ика погасити заборгованість .

Виходячи з викладеного, Кол егія суддів Вищого господарс ького суду дійшла висновку п ро те, що справа про банкрутст во Товариства з обмеженою ві дповідальністю "ГРЕЙН ТРЕЙ ДИНГ ГРУПП" порушена безпід ставно, без належного з'ясува ння кола кредиторів боржника та обсягу кредиторської заб оргованості, без наявності д оказів повідомлення кредито рів комісією з припинення юр идичної особи і дотримання с троків, які передбачені ч.4, ст .105 ЦК України та всебічного вс тановлення, відповідно до ви мог норм ЦК України та Господ арського Кодексу України тог о факту, що вартості майна бор жника, щодо якого власником п рийнято рішення про ліквідац ію, недостатньо для задоволе ння вимог кредиторів, в зв'язк у з чим у господарського суду були відсутні правові підст ави для визнання постановою від 03.02.2009 року боржника банкрут ом на підставі ст. 51 Закону та з акінчення ухвалою від 20.03.2009 рок у спрощеної процедури банкру тства боржника, яка порушена безпідставно, припинення пр овадження та ліквідації юрид ичної особи - Товариства з обм еженою відповідальністю "ГРЕ ЙН ТРЕЙДИНГ ГРУПП".

В контексті викладеного, К олегія суддів Вищого господа рського суду України, вважає за необхідне, ухвалу господа рського суду Миколаївської області від 20.03.2009 року по справ і № 5/31/09 скасувати, а справу пере дати на розгляд до господарс ького суду Миколаївської обл асті в іншому складі суддів.

При новому розгляді справ и суду слід врахувати вище ви кладене, більш повно та всебі чно перевірити дійсні обстав ини справи, дати належну оцін ку зібраним по справі доказа м, доводам та запереченням ст орін та учасників провадженн я у даній справі і в залежност і від встановленого та вимог закону постановити законне та обґрунтоване рішення.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 125, 129 констит уції України, ст.51 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом", ст. ст. 1115, 1 117- 11113 ГПК України, Вищий господ арський суд України,

ПОСТАНОВИВ:

1. Касаційну ска ргу Державної податкової інс пекції у Заводському районі м. Миколаєва на ухвалу господ арського суду Миколаївсько ї області від 20.03.2009 року задовол ьнити.

2. Ухвалу господарсько го суду Миколаївської облас ті від 20.03.2009 року у справі №5/31/09 ск асувати.

3. Справу передати на р озгляд до господарського суд у Миколаївської області в ін шому складі суддів.

Постанова Вищого господа рського суду України касацій ному оскарженню не підлягає.

Головуючий О. Є . Короткевич

Судді О. В. Білошкап

П. К. Міщенко

Дата ухвалення рішення27.04.2010
Оприлюднено19.08.2010
Номер документу10792892
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/31/09

Постанова від 27.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 15.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Короткевич O.Є.

Ухвала від 20.03.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Постанова від 03.02.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 23.01.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні